Майчинството счетоводно-55

• 30 082
  • 756
  •   1
Отговори
# 315
  • София-Младост
Здравейте! Обикновенно ми изплащат болнбичния на два пъти.Днес проверих какво е развитието с ПИК кода си и в първата графа ми излиза,че в момента се обработва,после плащане за месец/година-5/2013,на бр.работни дни и дневен размер на обезщетението празно,на изчислена сума-сумата,след това изплатена сума-пак сумата и статус на плащането -в момента се обработва.Немога да разбера сега в крайна сметка изплатена ли е болничния за месец Май или не е?
Това от "Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ" ли го гледаш?
Щом не пишат нормален превод, значи все още нещо обработват. 

# 316
 ами гледам го в "Предоставени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО"

# 317
  • София-Младост
ами гледам го в "Предоставени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО"
Ами явно още не е готово плащането, проверявай и в справката за изплатени парични обезщетения.

# 318
 Ок ,благодаря за бързия отговор!

# 319
Здравейте, имам следния въпрос, имам ли право на социално майчинство (100лв на месец за 1 година), при положение че съм безработна и нямам необходимия трудов стаж (имам някъде около само 2 месеца трудов стаж...) и съм студентка редовно обучение? Дочух, че студентите редовно обичение нямали право на такава помощ, вярно ли е?

Благодаря предварително!

# 320
  • Пловдив
Дочух, че студентите редовно обичение нямали право на такава помощ, вярно ли е?

Не,не е вярно.Ще имаш право,ако отговаряш на дохода 350 лв бруто на човек от семейството.Отделно помощта за редовни студенти 2880 лв и стипендия според правилника на университета,помощ за бременност 45 дни преди термин 150 лв,детски,помощ за раждане на дете-250 лв за първо

# 321
Дочух, че студентите редовно обичение нямали право на такава помощ, вярно ли е?

Не,не е вярно.Ще имаш право,ако отговаряш на дохода 350 лв бруто на човек от семейството.Отделно помощта за редовни студенти 2880 лв и стипендия според правилника на университета,помощ за бременност 45 дни преди термин 150 лв,детски,помощ за раждане на дете-250 лв за първо

Тоест имам право на всички тези помощи? Попринцип да отговарям на условието за дохода 350 лв бруто на човек от семейството.

# 322
  • Пловдив
Тоест имам право на всички тези помощи? Попринцип да отговарям на условието за дохода 350 лв бруто на човек от семейството.

Да,всички тези помощи щом отговаряш на дохода.Документи се подават в социалната служба по адреса ти на ЛК

# 323

Да,всички тези помощи щом отговаряш на дохода.Документи се подават в социалната служба по адреса ти на ЛК

Много благодаря за бързите отговори, ако има нещо ще питам пак!  Hug

# 324
Имам следното питане момичета:
Синът ми започна да посещава ясла на 3.06.2013 на 1 г. 7 мес. Подадено е приложението в НОИ за промяна на обстоятелства, че детето посещава ясла. Счетоводителката  от другата седмица ще подаде и нужното приложение, че се връщам на работа. Проблемът е, че аз реално не се връщам и трябва да представям болнични или да ползвам платения и неплатен отпуск. И по нейни изчисления сме избързали малко, защото отпуските няма да стигнат до октомври, когато детето става на 2г.
С всичко това плюс обещанията за увеличение на обезщетението за гледане на дете до 2г. от юли 2013, реших да се откажа засега от яслата и да се върнем към майчинство.

Тя ми предлага да ме върне на работа в платен отпуск, от 19 юни да представя 10 дневен болничен, а от месец юли отново да подадем промяна на обстоятелствата и да се върна в отпуск за отглеждане на дете до втората годинка. Правилно ли е така според вас?
Трябва ли да "отписвам" по някакъв начин детето от яслата за да не ни водят там или това, че ще спрем да посещаваме е достатъчно?

# 325
  • София-Младост
Peppery
За да се върнеш към майчинство трябва да отпишеш детето от яслата. Т.е. да минете през ново кандидатстване, когато решиш отново да го пуснеш, а знаеш че има вариант и да не ви приемат...
Т.е. веднъж записано детето се води, че посещава детско заведение.
Това, че спира да посещава по домашни в случая причини не променя факта, че ти трябва или да си на работа, в болничен или в отпуск. Ако работодателя разреши ползвай повече неплатен отпуск.

# 326
Ние сме в малък град, проблем с местата в яслата няма.
Въпросът е да оправим документално нещата.
Неплатен отпуск над 30 дни  прекъсва трудовият стаж доколкото разбрах, а това не ме устройва, защото след края на отпуска за отглеждане на дете до 2г. ще търсим начин да ме съкратят. С работодателят принципно няма проблем, но няма и къде да се върна на работа.

# 327
  • София-Младост
Ние сме в малък град, проблем с местата в яслата няма.
Въпросът е да оправим документално нещата.
Неплатен отпуск над 30 дни  прекъсва трудовият стаж доколкото разбрах, а това не ме устройва, защото след края на отпуска за отглеждане на дете до 2г. ще търсим начин да ме съкратят. С работодателят принципно няма проблем, но няма и къде да се върна на работа.
Тогава отписвате детето от ясла, в смисъл да се води не само че не посещава, а че е отписано.
Неплатен отпуск до 30 работни дни се признава за трудов и осигурителен стаж, след това-не.

# 328
Благодаря!
Ще обясня, че искам да ни отпишат.
Дано и с отпуска и болничният за месец юни да е наред всичко.

# 329
  • Пловдив
момичета какви документи се носят в социалното и кога (за 2г. майчинските говоря). Сега като си взема 45 дневния болничен преди термин, нося го при счетоводителя на фирмата, в която се водя на работа и какво следва? Много ми е объркващо. И друго щях да питам....ще се водя редовна студентка и би трябвало да взема тия 2880лв, та ще вземем ли и 2 години майчинство паралелно?

Общи условия

Активация на акаунт