Майчинството счетоводно-55

• 30 122
  • 756
  •   1
Отговори
# 480
  • София-Младост
Болничният е издаден на 12.06, предаден на 16.06, явно имат срок до 15-ти юли, т.е. грешката е вярна.  Peace

Благодаря за бързия отговор  Hug

П.П.
Предния болничен, за който също се бях притеснила (издаден на 16-ти май) ми го изплатиха вчера.

Просто ми е странно, защото това е повече от месец след издаването на болничния, но явно така е регламентирано. Peace
Принципно и работодателите така изплащат заплатите, след приключване на работният месец, средата или края на следващият... До мин. година болничните бяха обвързани и с подаване на данни от работодателя, защото тогава бавенето беше и повече...

# 481
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, желая да се самоосигурявам, но без да регистрирам фирма, има ли такъв вариант?!
Редактирам: имам педагогическа диплома + завършено средно образование /Техникум по облекло/

Някаква свободна професия  newsm78 Но изобщо ще осъществяваш ли дейност? Защото просто така да се самоосигуряваш без основание няма как  Crossing Arms

# 482
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Принципно и работодателите така изплащат заплатите, след приключване на работният месец, средата или края на следващият... До мин. година болничните бяха обвързани и с подаване на данни от работодателя, защото тогава бавенето беше и повече...

Ами при нас не е така. Заплатата се изплаща от 5-то до 10-то число на следващия месец, т.е. заплата за май взимаме от 5-то до 10-то число на юни. Във фирмата ма мъжа ми дори плащат на 1-во число. В случая на мен работодателя вече ми е платил половин заплата за май, затова че съм била в болничен 2 седмици, а обезщетението за същия месец май го взимам с 20 дни по-късно от изплащането на заплатата, на 26-ти юни. Затова не ми се връзваха нещата, но няма смисъл да спамя повече темата.  Peace

Исках само да знам срока, в който работодателя трябва да представи болничния и в случай, че срокът е изтекъл да проверя какво става, това е.

Получих отговор, благодаря за което   bouquet

# 483
Здравейте, желая да се самоосигурявам, но без да регистрирам фирма, има ли такъв вариант?!
Редактирам: имам педагогическа диплома + завършено средно образование /Техникум по облекло/

Някаква свободна професия  newsm78 Но изобщо ще осъществяваш ли дейност? Защото просто така да се самоосигуряваш без основание няма как  Crossing Arms

Всъщност си поработвам, когато има /правя кройки/ исках да си внасям осигуровки за евентуално майчинство след време. Защото сега нямам никакъв сключен договор. Интересувам се дали без да регистрирам моя фирма има вариант да си плащам осигуровки?

# 484

Всъщност си поработвам, когато има /правя кройки/ исках да си внасям осигуровки за евентуално майчинство след време. Защото сега нямам никакъв сключен договор. Интересувам се дали без да регистрирам моя фирма има вариант да си плащам осигуровки?

Не виждам как ще стане. Освен някъде на трудов договор при познат фиктивно да си внасяш сама сумите за осигуровки, но не става дума за малка сума по принцип. Thinking

# 485
Здравейте, ще се надявам ако някоя от вас може да ми помогне, понеже не съм запозната с тези неща. Може ли студентки да вземат майчинство след като не работят или по-точно какви са условията за да може една студентка да взема майчинство? Благодаря ви предварително Simple Smile

# 486
  • София
момичета аз нещо се обърках  ooooh!

2рата година от майчинството промениха ли го на 310 лв? или само на 1во четене мина?

и относно детските през 2рата година: доходът ми 1 година назад разделен на 3 е по-голям от 350 лв на член от семейството ми.
/взема се само моя доход, защото нямам брак с бащата на децата ми/

Според приятелка трябва да изчакам няколко месеца на "ниското" майчинство и след това да си преизчисля тогава нещата 1 година назад. И би трябвало да получавам детски...

Тоест тази 1 година е от момента на подаване ли на молба/декларация или там каквото е?

мерси предварително

# 487
  • София-Младост
момичета аз нещо се обърках  ooooh!

2рата година от майчинството промениха ли го на 310 лв? или само на 1во четене мина?

и относно детските през 2рата година: доходът ми 1 година назад разделен на 3 е по-голям от 350 лв на член от семейството ми.
/взема се само моя доход, защото нямам брак с бащата на децата ми/

Според приятелка трябва да изчакам няколко месеца на "ниското" майчинство и след това да си преизчисля тогава нещата 1 година назад. И би трябвало да получавам детски...

Тоест тази 1 година е от момента на подаване ли на молба/декларация или там каквото е?

мерси предварително
Всеки месец си правиш сметки за 1 година назад, в момента в който ги изкараш под 350лв/човек подаваш документи.

# 488
Ако се върна на работа август месец, а детето тръгне на държавна ясла септември, ще взимам ли половин майчинство до навършване на две години на детето - м. декември. Ако да, къде е регламентирано? Моля, ако някой знае да ми отговори.

# 489
  • София-Младост
Ако се върна на работа август месец, а детето тръгне на държавна ясла септември, ще взимам ли половин майчинство до навършване на две години на детето - м. декември. Ако да, къде е регламентирано? Моля, ако някой знае да ми отговори.
Да, чл. 54 КСО

# 490
т,е. да разбирам, че държавната ясла не се води заведение на пълна държавна издръжка, така ли?

# 491
  • София
ако се върна на работа преди детето да стане на 1г, 120лв ли ще ми плащат или нищо?
освен заплатата де  Simple Smile

# 492
  • София-Младост
Вариант 1: Детето не ходи на ясла, вие се връщате на работа. Подавате прил.12 и прил.4 и получавате 1/2 от обезщетението
Вариант 2: Детето започва да ходи на ясла, вие нямате друг вариант и трябва да се върнете на работа(или да ползвате друг вид отпуск, болничен). Отново същото прил.12 и прил.4 и получавате 1/2 обезщетение

Яслата езаведение, за което си плащате такса...затова не е заведение на пълна държ. издръжка, като социален дом примерно.

# 493
ако се върна на работа преди детето да стане на 1г, 120лв ли ще ми плащат или нищо?
освен заплатата де  Simple Smile

120-те лева се получава след изтичане на 410-те дни до навършване на 2 години от детето, т.е. за това, че се ползва отпуск за гледане на дете.

# 494
Здравейте, ако се осигурявам последните 2 месеца на 4 часа, ще мога ли да вземам минимално майчинство?

Последна редакция: пт, 28 юни 2013, 12:33 от lotos4e

Общи условия

Активация на акаунт