Майчинството счетоводно-55

• 30 112
  • 756
  •   1
Отговори
# 495
  • София-Младост
Здравейте, ако се осигурявам последните 2 месеца на 4 часа, ще мога ли да вземем минимално майчинство?
Не и ако нямате изискуемият осиг. стаж, а той е 12 месеца.

# 496
Имам 5-6 г трудов стаж назад във времето, но не съм работила в близките месеци. Това проблем ли е?

# 497
  • София-Младост
Имам 5-6 г трудов стаж назад във времето, но не съм работила в близките месеци. Това проблем ли е?
Не разбира се, напротив...тогава отговорът на въпросът е да, ще имате право на обезщетение за бременост и раждане и след това на майчинство.

# 498
Имам два ´ßтри  въпроса, тъй като в скоро време се връщам на работа.
Тъй като имам натрупан платен отпуск и ще си го взема - нали ще ми се изплати на базата на последния месец, в който съм отработила поне 10 дена? Питам защото точно в този месец получих бонус и заплатата ми е по-голяма, осигурителния доход - също - сега го видях в сайта на НОИ.

Другият ми въпрос е в случай, че напусна работа и се споразумеем с работодателя да ми даде обезщетение  - други колеги направиха така и получиха 4 брутни заплати - коя заплата ще се вземе - основната или този последен отработен месец, който е с повече пари. Важно ми е тъй като ако се вземе основната заплата, това значи, че трябва да отработя някой друг ден, за да ми се актуализира, тъй като през тези години в майчинство увеличиха заплатите с 20%

# 499
Благодаря   bouquet

# 500
Здравейте
четох четох постовете и съвсем се омотах...
искам да попитам нещо:

1. сега съм в 7 г.с. от кога имам право да изляза в болничен и мога ли да съм в болничен до излизането ми в 45 дневката която преди раждането?
2. това по какъв начин ще се отрази на майчинските който взимам след това?
3. Имам 2 години назад без прекъсване в работата със сменяне на работодателите но без здравно или каквото и да е прекъсване и имам 3 месеца който съм била на борсата
Благодаря ви предварително!   bouquet

# 501
  • В полите на Пирин планина
Имам два ´ßтри  въпроса, тъй като в скоро време се връщам на работа.
Тъй като имам натрупан платен отпуск и ще си го взема - нали ще ми се изплати на базата на последния месец, в който съм отработила поне 10 дена? Питам защото точно в този месец получих бонус и заплатата ми е по-голяма, осигурителния доход - също - сега го видях в сайта на НОИ. - да, на база на същия месец

Другият ми въпрос е в случай, че напусна работа и се споразумеем с работодателя да ми даде обезщетение  - други колеги направиха така и получиха 4 брутни заплати - коя заплата ще се вземе - основната или този последен отработен месец, който е с повече пари. - БТВ от предходния месец, т.е. този с бонуса  PeaceВажно ми е тъй като ако се вземе основната заплата, това значи, че трябва да отработя някой друг ден, за да ми се актуализира, тъй като през тези години в майчинство увеличиха заплатите с 20%

# 502
Здравейте! Най - вероятно ще изляза в болничен от 1 юли и по този повод имам няколко въпроса, който ме интересеват по отношение на обезщетенията.
 1. Вярно ли е, че като база за определяне на обезщетението през първата година , за периода през който съм била болничен ще бъде минималната работна заплата за страната към момента, а не стойността на болничния да бъде такава база за съответния период?
 2. От полагащия ми се платен годишен отпуск за 2013 към момента съм ползвала 1 ден. Тях ще имам ли право да ползвам след края на майчинството, заедно с натрупаните дни през тези 2 години.
 Питам по повод на това, че имаше нещо, че не мога да прехвърля повече от 10 дена за следваща година. Аз имам 24 дена към днешна дата. И ако правилно съм разбрала от предните постове ще трябва да отработя поне 10 дена и ще ползвам за база бонусът, който ми се полага за месеца , в който съм ги отработила.
 3. Обезщетението за първата година от какво се определя? За него осигурителния доход ли се гледа и за колко време назад?
  Ще съм изключително благодарна , ако някой запознат успее да ми отговори на въпросите!  bouquet

# 503
Lady Brinne - благодаря много за бързия отговор   bouquet

# 504
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Най - вероятно ще изляза в болничен от 1 юли и по този повод имам няколко въпроса, който ме интересеват по отношение на обезщетенията.
 1. Вярно ли е, че като база за определяне на обезщетението през първата година , за периода през който съм била болничен ще бъде минималната работна заплата за страната към момента, а не стойността на болничния да бъде такава база за съответния период? - не, ще се вземе доходът, от който е изчислено обезщетението за болничен за общо заболяване, т.е. осреднения осиг. доход за предходните 18 месеца
 2. От полагащия ми се платен годишен отпуск за 2013 към момента съм ползвала 1 ден. Тях ще имам ли право да ползвам след края на майчинството, заедно с натрупаните дни през тези 2 години. - да, не се губи
 Питам по повод на това, че имаше нещо, че не мога да прехвърля повече от 10 дена за следваща година. - да, но в случай, че не ползваш друг вид отпуск и имаш възможност да си вземеш платенияАз имам 24 дена към днешна дата. И ако правилно съм разбрала от предните постове ще трябва да отработя поне 10 дена и ще ползвам за база бонусът, който ми се полага за месеца , в който съм ги отработила. - това за бонуса не го схванах, но възнаграждението за платен отпуск се изчислява на база на преходен месец, в който има отработени поне 10 дни
 3. Обезщетението за първата година от какво се определя? За него осигурителния доход ли се гледа и за колко време назад? - да - осигурителният доход за предходните 24 месеца
  Ще съм изключително благодарна , ако някой запознат успее да ми отговори на въпросите!  bouquet

# 505
darlita, спокойно можеш да излезеш от другата седмица и да ти стигнат до 45 дневният  Wink Аз ги броих, даже от 7ма стигат  Peace

# 506
момичета имам въпрос
в болничен съм вече 2 месеца
Днес трябваше да ида да ми напишат нов,защото този изтича днес или утре
но се оказа,че са в отпуск и ще ида в понеделник
Питам дали могат да ми го издадат със задна дата за да не става прекъсване
ако не могат как се процедира в случая
Благодаря

# 507
Може, няма да се притесняваш. Да впишат в БЛ в графата "Бележки" долу в ляво - БЛ се издава за минало време   bouquet

# 508
Може, няма да се притесняваш. Да впишат в БЛ в графата "Бележки" долу в ляво - БЛ се издава за минало време   bouquet
Много ти благодаря
Питам,защото е края на месеца и все по това време ходя,ама сега се оказа,че ги няма
пък знам,че не е добре да имаш прекъсване по време на бременността
Значи няма проблем да ми го издадат от 29.06 до края на юли  newsm78 - нали е 30 дена,там докъдето се паднат

# 509
Здравейте, тъй като нямах стаж една година (родих март месец), получавах социално майчинство от 100 лв от социално подпомагане, там попълних документи, в които е записано, че ще придобия стаж една година на 19 юни тази година, сега следващия месец ще получа ли майчинство или трябва да подам ощя някакви документи в НОИ, освен тези,които съм дала на социалните. и да попитам кой е последния болничен ,който трябва да се даде на работодателя, този, който се издава от личния лекар след раждането ли - защото той е до 9 юни 2013 год, родих 11 март тази година.

Общи условия

Активация на акаунт