Майчинството счетоводно-55

• 30 276
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
  • Пловдив
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. На 02.07 ми е издаден болничният лист, който се издава 45 дни преди термина. Трябва ли да дам на работодателя и декларация за промяна в обстоятелствата за НОИ? Благодаря предварително.

Да+прил 4 за половината майчинство
И двете бланки ги има на първа страница

# 601
  • София-Младост
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. На 02.07 ми е издаден болничният лист, който се издава 45 дни преди термина. Трябва ли да дам на работодателя и декларация за промяна в обстоятелствата за НОИ? Благодаря предварително.
Освен това  не е лошо и една молба, за да получавате обезщетение за второто дете в размера като за първото...ако тове  е по-изгодно за вас.

# 602
Каква молба? Да, по-изгодно е.

# 603
  • София-Младост
Каква молба? Да, по-изгодно е.
Свободен текст, на основание чл.49, ал2 КСО
2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

# 604
Благодаря, а пак ли чрез работодателя, или направо в НОИ се носи? И ако не подам такава молба, няма ли да ми бъде изчислено по този член новото обезщетение?

# 605
  • Пловдив
Такава молба вече не се изисква.Автоматично ще ти начислят по-изгодното за теб.Иначе молбата+другите документи се дават в работата

# 606
Здравейте, мога ли да си задам тук въпроса, който е подобен на предходните Simple Smile
на 4.06 взех последното си болнично обезщетение, дъщеря ми е родена на 13.03 2013 г.
Интересува ме, ако утре - 9.07.2013 г. се подаде тази молба до НОИ за продължение на майчинството ще си получа ли този месец майчинството или ще се обработи за следващия?
т.е. закъсняла ли съм с някакъв срок?
Благодаря предварително, ако някой се наеме да ми отговори Simple Smile))

# 607
Здравейте,имам въпрос:
Прекъснах отпуска за отглеждане на дете до 2 год,за да ползвам полагаемият платен годишен отпуск натрупан до момента.Чакам бебе и мислех след края на отпуска,да изляза в болничен и в последствие в майчински.От счетоводителката разбрах,че управителя желае да ме освободи след изтичане на годишния отпуск,като поиска разрешение от ИТ.Не знам как да постъпя.Управителят не знае ,че съм бременна,а и не споделям,защото това съвсем ще го провокира да прекрати договора ми (безсрочен е).Не знам как да постъпя:ако входирам уведомление,че съм бременна,това ще ме защити ли?Когато отидох да си подпиша молбата за платен отпуск,счетоводителката ми представи бланка,в която периода на отпуска се прекъсва с 1 ден последните 30 дни-и това за да могат да ми връчат предизвестие за освобождаване. Отказах да подпиша и поисках да се пусна молба за отпуск без прекъсване,счетоводителката ми каза че управителя просто няма да я подпише.И сега съм в отпуск без реално да имам подписана молба.Моля за съвет.Благодаря за отговора предварително

# 608
Bosa в коя седмица си бременна? Най добре взимай болничен до края, ако ти дадат  Peace та ка няма как да те уволнят и определено , щом дори не ти е подписана отпуската имат основание за уволнени, защото реално трябва да си на работа.

Съветът ми е следният, още днес отивай за болничен, даже ако може със задна дата/ от датат в която си на работа/ заедно с това гинеколога да ти даде бележка, че си бременна. На всички документи си направи копие и поискай да ги входират официално с дата и входящ номер и нантвоето копие и печат и ги носи възможно най скоро във фирмата,като е добре със себе си да водиш човек, който да ти е един вид свидетел. В момента реално могат да те освободят, защото при два дни неявяване на работа се води самоотлъчка и в момента в който се появиш, ще ти връчат уволнението Peace

Ако след връчването на болничният и уведомлението, че си бременна ти връчат някакви документи за освобождаване, не подписвай нищо, отиваш в дирекция бюро по труда и подаваш жалба, след което ще ти дам и телефони на организации, които защитават правата на жените, те ще ти направят безплатна юредическо консултация и дори могат да водят дело, ако се наложи  Peace

# 609
Благодаря за експресния отговор.В 16 седмица съм.Имах натрупана почти 70дни отпуск и исках
да го използвам преди 2то майчинство.Едва ли ще мога да взема болничен със задна дата,защото се водя в отпуск от 24.6.Тогава имам подадена молба за отпуск,подписана от мен,но счетито каза че била сбъркала броя на дните в молбата и не е подписана от управителя.Вчера видях,че тази молба се пази в досието ми,защото новата с прекъсването не я подписах.Как се иска разрешение от ИТ за съкращение на майка.Ако входирам документ,че съм бременна,няма ли да ми помогне?Благодаря за съвета и съдействието

# 610
  • София-Младост
Здравейте, мога ли да си задам тук въпроса, който е подобен на предходните Simple Smile
на 4.06 взех последното си болнично обезщетение, дъщеря ми е родена на 13.03 2013 г.
Интересува ме, ако утре - 9.07.2013 г. се подаде тази молба до НОИ за продължение на майчинството ще си получа ли този месец майчинството или ще се обработи за следващия?
т.е. закъсняла ли съм с някакъв срок?
Благодаря предварително, ако някой се наеме да ми отговори Simple Smile))
Закъсняла си дефакто, не че става ясно от датите...м.06 е трябвало да подадеш до работодателя прил.3 за периода 135-410 дни и те сега до 15.07 да го подадат в НОИ. Така че просто побързай, за да нямаш дупка и да ти се забавят прекалено парите.

# 611
Благодаря за експресния отговор.В 16 седмица съм.Имах натрупана почти 70дни отпуск и исках
да го използвам преди 2то майчинство.Едва ли ще мога да взема болничен със задна дата,защото се водя в отпуск от 24.6.Тогава имам подадена молба за отпуск,подписана от мен,но счетито каза че била сбъркала броя на дните в молбата и не е подписана от управителя.Вчера видях,че тази молба се пази в досието ми,защото новата с прекъсването не я подписах.Как се иска разрешение от ИТ за съкращение на майка.Ако входирам документ,че съм бременна,няма ли да ми помогне?Благодаря за съвета и съдействието

Според мен, отпуск , който не е резолиран, не е валиден, особено щом искат да те освободят, по всяко време имат основание. Занеси им по най бързият начин бележка за бременността и искай копие от молбата за отпуск с подпис.

п.п На всички документи, които носиш искай подпис и печат, иначе все едно не си им ги занесла  Peace

# 612
Ехооо здравейте мамчета!!! Искам да ви задам един въпрос, може да е малко тъпичък само че искам когато подавам документите всичко да ми бъде ок и да не ме връщат по 100 пъти затова, че нещо ми липсвало и т.н. Та предстои ми подаване на документи за детските и от социалното ми обясниха, че ми трябват данните за доходи ми само че аз се водя на работа о февруари месец тази година, допреди това единствените пари които съм получавала бяха от НОИ- наследствена пенсия. Сега, аз помолих счетоводителката на фирмата в която работя да ми напише такава декларация за дохода ми от февруари месец насам, а за дохода от НОИ какво трябва да направя???И също от соц. грижи ми обясниха, че за да мога да получавам детските дохода ми трябва да е по- малък от 350 лв на член от семейството- сиреч на мен и на детето тъй като все още нямаме брак с приятеля ми. А това за дохода- за момента в който вече съм родила ли става дума, защото от февруари насам дохода ми е по- висок. Взимам и пенсията и заплатата на която се водя! Сега вече от юли месец няма да получавам пенсия оставам само на заплатата или по скоро на майчинството? Та ще мога ли да получавам детските и трябва ли от НОИ да искам декларация за дохода ми който съм получавала оттам или не?

# 613
  • София-Младост
Ехооо здравейте мамчета!!! Искам да ви задам един въпрос, може да е малко тъпичък само че искам когато подавам документите всичко да ми бъде ок и да не ме връщат по 100 пъти затова, че нещо ми липсвало и т.н. Та предстои ми подаване на документи за детските и от социалното ми обясниха, че ми трябват данните за доходи ми само че аз се водя на работа о февруари месец тази година, допреди това единствените пари които съм получавала бяха от НОИ- наследствена пенсия. Сега, аз помолих счетоводителката на фирмата в която работя да ми напише такава декларация за дохода ми от февруари месец насам, а за дохода от НОИ какво трябва да направя???И също от соц. грижи ми обясниха, че за да мога да получавам детските дохода ми трябва да е по- малък от 350 лв на член от семейството- сиреч на мен и на детето тъй като все още нямаме брак с приятеля ми. А това за дохода- за момента в който вече съм родила ли става дума, защото от февруари насам дохода ми е по- висок. Взимам и пенсията и заплатата на която се водя! Сега вече от юли месец няма да получавам пенсия оставам само на заплатата или по скоро на майчинството? Та ще мога ли да получавам детските и трябва ли от НОИ да искам декларация за дохода ми който съм получавала оттам или не?
От НОИ нищо няма да искаш, описваш си получените пари месец за месец. Дохода на приятеля ти не се взима предвид. Ако сега през м.07 подаваш декларация се гледа дохода за 12 месеца назад, т.е. 07.2012-06.2013.

# 614
Значи ще ми трябва само дохода от работата за 12 месеца назад?!?! само че аз съм на работа от февруари месец тази година до сега.
И само да питам още нещо. Изкарахме на малкия удостоверение за раждане само че акта за раждане незнам откъде да взема?!?! Може да ви се стори глупав този въпрос но наистина тези неща не ги знам  Embarassed .   На удостоверението за раждане пише, че е издадено възоснова на АКТ ЗА РАЖДАНЕ номер  еди кой си.... което значи , че имаме акт за раждане само че незнам откъде да си го взема?!?!? И изобщо взима ли се ? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт