Майчинството счетоводно-55

• 30 964
  • 756
  •   2
Отговори
# 690
Здравейте!
Имам дъщеря, която м. декември ще навърши 2 г. Аз смятам да си прекратя майчинството и от 1.08.2013 г.  да се върна на работа. Въпросът ми е при прекратяване на отпуската за отглеждане на дете до 2 г. ще имам ли право на 50% от обезщетението, ако детето е прието и през м. септември тръгне на  държавна детска ясла? Преди малко прочетох следния пост в една друга тема на форума, който ще си позволя да цитирам:
Според последните промени в декларацията, която се подписва, нямаш право на тези 50% от майчинството, ако детето е прието в държавна детска ясла. Променено е. Преди пишеше детско заведение на пълна държавна издръжка.
Това вярно ли е и от кога са тези промени?
Благодаря, предварително за отговора!    bouquet

Последна редакция: сб, 13 юли 2013, 10:50 от moonlight_80

# 691
  • София-Младост
moonlight_80
Имаш право на половината от обезщетението, когато детето посещава ясла.

# 692
Ала-Бала, благодаря!   bouquet И аз така знам, но след като прочетох поста, който цитирах реших, че нещо е променено скоро в текста на приложение 4. newsm78

# 693
Здравейте утре трябва да ми издават 45 дневния болничен преди раждане има ли възможност да не ми се издава такъв искам да работя. И ако ми се. Издаде. Мога ли да ходя на работа
 Peace

# 694
Здравейте утре трябва да ми издават 45 дневния болничен преди раждане има ли възможност да не ми се издава такъв искам да работя. И ако ми се. Издаде. Мога ли да ходя на работа
 Peace

Ако ходиш на работа може да не ти се издава този болничен лист (както и следващите), което означава, че ще получаваш заплата, а не обезщетение от НОИ. Ако ти се издаде болничен лист по закон не трябва да ходиш на работа. За това време ще получаваш обезщетение от НОИ. Ако все пак се "разберете" с работодателя ти можеш да работиш, но няма как официално да ти бъде начислено трудово възнаграждение по време на болничен.

# 695
  • София
при внасяне на документи в НОИ издава ли се някакъв входящ номер или нещо подобно?

# 696
  • София
при внасяне на документи в НОИ издава ли се някакъв входящ номер или нещо подобно?

Да издава се входящ номер. С този номер по-късно можеш да провериш, ако възникне забавяне или проблем.

# 697
Здравейте отново!Имам още един въпрос към вас,ако от сега ме назначи един мои приятел фиктивно на работа и АГ-то започне да ми издава болнични,аз какви пари ще дължа като осигуровки и т.н.т на моя познат и от НОИ ще ми изплащат ли болничните до този 45 дневния преди термина?

# 698
Ама много сте хитри бе. Ама айде да ти отговоря. И така и така после и ти, и мъжът ти цял живот ще внасяте във фонд ОЗМ, ако работите нещо, та не смятам, че правиш чак такова престъпление. Да, ще ти плащат от НОИ болничните, ако имаш поне 18 месеца осигурителен стаж. Осигуровките пък ще зависят от това, на какъв доход те е назначил приятелят. За повечето професии и специалности има минимални задължителни прагове и осигуровките се дължат върху тях. Е, на него са му признат разход, та може да се съгласи да плащаш само 90% от осигуровките, които са за негова сметка, и разбира се 100% от тези за твоя. Щото с 10% от тези, които са за негова сметка, му се намалява данъкът:)

И да поясня - 18 месеца осигурителен стаж ти трябва за болничните, които са преди тези за бременност и раждане, преди този, дето е 45 дни преди термина.

За бременност и раждане ти трябват 24 месеца осигурителен стаж. Може да е бил с прекъсване.

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 01:49 от Botten Mary

# 699
  • Пловдив
bubito_82 ,допълвам,че за месеците в болничен и двете години майчинство ще плащаш на работодателя само здравна осигуровка.За дните,през които се водиш,че работиш,според съответния осигурителен доход.От фирмата ще ти кажа колко ще е точно сумата,която ще им дадеш
За болничните по време на бременността ти трябва 6 м осиг стаж,за да ти ги изплащат.Ти колко стаж имаш?

И да поясня - 18 месеца осигурителен стаж ти трябва за болничните, които са преди тези за бременност и раждане, преди този, дето е 45 дни преди термина.

За бременност и раждане ти трябват 24 месеца осигурителен стаж. Може да е бил с прекъсване.

Ааа,не,не е така

# 700
Благодаря ти,Елфита-имам към 4 години трудов стаж,но от година и половина съм безработна...

Ама много сте хитри бе. Ама айде да ти отговоря. И така и така после и ти, и мъжът ти цял живот ще внасяте във фонд ОЗМ, ако работите нещо, та не смятам, че правиш чак такова престъпление. Да, ще ти плащат от НОИ болничните, ако имаш поне 18 месеца осигурителен стаж. Осигуровките пък ще зависят от това, на какъв доход те е назначил приятелят. За повечето професии и специалности има минимални задължителни прагове и осигуровките се дължат върху тях. Е, на него са му признат разход, та може да се съгласи да плащаш само 90% от осигуровките, които са за негова сметка, и разбира се 100% от тези за твоя. Щото с 10% от тези, които са за негова сметка, му се намалява данъкът:)
Ами хитри сме,държавата ни е направила такива,а и аз съм се осигурявала достатъчно през годините,за да имам право на майчинство...и благодаря все пак за отговора

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 01:50 от Botten Mary

# 701
  • Пловдив
Благодаря ти,Елфита-имам към 4 години трудов стаж,но от година и половина съм безработна...

Идеално.Ще стане каквото си намислила-ще ти плащат болничните през бременността и след това майчинство 2 г

Аз също подкрепям правото на всяка българска майка да взима майчинство.Само циганите ли ще взимат всичко,а ние лапаме мухите.Затова винаги сме давали съвети за подобни "врътки"  Peace

# 702

Идеално.Ще стане каквото си намислила-ще ти плащат болничните през бременността и след това майчинство 2 г

Аз също подкрепям правото на всяка българска майка да взима майчинство.Само циганите ли ще взимат всичко,а ние лапаме мухите.Затова винаги сме давали съвети за подобни "врътки"  Peace

Много ти благодаря,мила  newsm51...циганките си вземат каквото им се полага и то за 5,6,7 деца,а ние се чудим какви "врътки" да правим за едно(не,че с тези пари ще мога да го гледам,но поне ще са от помощ),плащам си данъците и всичко,което трябва на тази държава,ако едно минимално майчинство не мога да взема не знам ....

Елфита,тези 6м осигурителен стаж за изплащането на болничните непосредствено преди да забременея ли трябва да ги имам или като цяло ?

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 01:51 от Botten Mary

# 703
  • Пловдив
Елфита,тези 6м осигурителен стаж за изплащането на болничните непосредствено преди да забременея ли трябва да ги имам или като цяло ?

Не,трябват ти като цяло.Ти имаш много повече стаж

# 704
Много ти благодаря!!!!И последно да попитам,че нещо не разбрах добре,като ме назначи познатия ми на работа във фирмата му и започна да давам болнични(примерно на 5тия ден откакто договора влезе в сила),аз дължа ли му трудови осигуровки  до този болничен 45 дневния преди термина или само за здравни трябва да му давам?

Общи условия

Активация на акаунт