Дете на 2г. и 3м. не говори

• 28 232
  • 67
  •   1
Отговори
# 60
ren666, синът ми е двуезичен и проговори на местния език, защото аз съм единствената българка в нашето обкръжение! Не смятам обаче, че това е причина за да проговори детето по-късно, а просто е по-срамежливо! Синът ми гледа телевизия, (про)говори на гръцки и всичко останало, с изключение на книжките, които му четях и бяха на български, но никога не съм изключвала бащиният му език! Да си двуезичен е единствено предимство, не е недостатък, нито в развитието, нито никъде! Дори има изследвания, които  показват, че двуезичните деца имат повече развити центрове в мозъка, от колкото "моноезичните"! Ако живеете в чужбина смятам, че е грешно да се изключва който и да е от езиците, стига всеки един да говори на собственият си език, а не да ги смесвате- това обърква детето! Синът ми проговори на български след първото ни посещение в България, след като вече спокойно си говореше (около 3 годишна възраст и 2-3 месеца)! Вярвай ми- сега не можеш да му затвориш устата в буквалния смисъл! С мен и всички българи иска да говори на български, с гърците- на гръцки и не приема някой да му говори на другия език!
Относно пелените- да и той не искаше да чуе да ги маха, но и с тях се оправихме към 3 годишна възраст, но понеже е роден август месец, не беше проблем да ходи само по гащенца или голичък!
Не мисля, че има поводи за притеснения и дори смятам, че има коментари, които лесно биха притеснили един родител, но това е мое мнение! Вярвам че детето ти просто е малко срамежливо и иска да се почувства сигурно когато трябва да каже нещо!
Благодаря, за това че ми отговаряте . Днес ходихме при личната лекарка, обясних и на дълго и нашироко какво ме притеснява, тя каза че има деца които проговарят по късно и било нормално също така каза че бил малък за психолог и логопед и да изчакаме още малко. След това ни изпрати при педиатъра на болницата да си каже мнението и той. Неговото мнение беше същото че е рано още да се каже каквото и да било. Също така каза няма да поставяме диагноза от четенето по Интернет и че много деца играят по този начин без причина . Другото което ме посъветваха е да се занимаваме повече с него да обясняваме и да видим дали ще има напредък с говора. В кабинета и лекарката и сестрата се опитваха да да му обясняват разни неща и дали ще повтори. Сестрата му даде печата и той сложи печата на правилното място на направлението напълно сам. За сега това е положението ще се занимавам повече с него и така.

# 61
Simple Smile Много се радвам! И според ме е прекалено малък аз психолог и логопед! Не се притеснявай и се наслаждавай докато не говори, че после ще мечтаеш за тези дни  Laughing Моят дори когато проговори понякога напук се правеше че не ме разбира  ooooh! Но това са малки човечета и колкото и да ни е странно- всичко разбират и попиват! Ще видиш скоро как за отрицателно време не само ще започне да говори, но и ще ти задава постоянно въпроси!  Hug

# 62
  • София
Little Evil,каквото и да е,не се обезкуражавай и не се отказвай да създаваш контакт с него.Предполагам,че това ще те посъветват и специалистите.Виждам,че имаш и по-малко дете - радва ли се на бебчето,как го възприема,може ли да е някаква ревност?
Радва се на брат си от първия ден- хваща го за ръката, прегръща го, усмихва се и допира буза до неговата, все едно ще го целува  Simple Smile.

Little Evil,
Съгласна съм с Мирамар, че думи като аутизъм не бива да се подхвърлят лекомислено във форума. Заведи детето си в Св Никола и ако искаш погледни темата за аутизма, за да си осведомена.
Двете ми по-малки момченца са с атипичен аутизъм и много се радват един на друг, прегръщат се, играят си. Аутизмът има различни проявления и когато с децата се работи целенасочено напредването е неизбежно. Прочетох внимателно постовете ти в темата и проявленията които описваш са ми познати.
Идеално ще е това да не е вашият случай, но не си губете времето и нервите с хора, за които аутизъм автоматично означава Рейнман.
Успех и кураж.  Hug

Точно това се оказа, мъчение всеки ден.

# 63
  • София
Не говори, въпреки че почна терапия още когато съм писала в темата. Разбира да, но не всичко. Цикли.

# 64
здравейте, как е детето ви сега? имаме същия проблем.

# 65
Видях, че малко по-горе е цитиран мой пост от 2013та година.
При моите деца фазата с късното проговаряне приключи успешно. През май 2018 диагнозите бяха официално премахнати, и сега няма съществена разлика между тях и връстниците им, освен че моите са по-напред с чуждите езици. Наваксаха, и не е възможно човек да познае, че някога е имало повод за тревога, за аутизъм да не говорим.
Поведенчески проблеми не са имали никога.
Помня, че имаше разминаване в терминологията използвана от българските и чешките специалисти. При моите деца не е имало ментално изоставане. Под "атипичен аутизъм" се има предвид, че  проявите на аутистични черти не са достатъчни за диагноза детски аутизъм.

Но! Всяка седмица ходехме на логопед, занимания с музика (теория + инструмент), спорт, рисуване. В училище имаха плуване, хипотерапия, канистерапия, пак логопед.
Най-много помогна спорта и занимания за груба моторика. Според последни проучвания грубата моторика е не по-малко важна от фината. До 2016 почти не работех, занимавах се изцяло с децата. Четях, интересувах се, прилагах каквото намеря, имах достъп до страхотни специалисти.

Видях наивни постове за многоезичните деца. Работила съм в международно училище с многоезични деца, които свободно разговарят на 3 езика и учат четвърти, без да са имали проблем с проговарянето, или комуникацията. Може да проговори малко по-късно някое, но не и фрапиращо късно.
Имам наблюдение върху десетки многоезични деца от 3 години нагоре. И такива говорещи 3 езика, всичките с акцент, или 4 езика без проблем. Когато обаче има регрес около 18м, тогава вече е необходима намеса на специалист.
Моите дотогава (18месеца) бяха проговорили на 2 езика, но спряха да комуникират изцяло. Паметта им е невероятна, способността за съсредоточаване също. Нещо спектърно е останало, но само хубавото. Никой от учителите им не би повярвал, че са имали проблем, и нямам и намерение да ги осведомявам.

Ако имате съмнения, непременно намерете специалист, и не губете ценно време.

# 66
Здравейте мами много съм объркана и отчаяна,моля за съвет за моят сън ,на 1 и 8 месеца  казваше някоя дума до 1,4 и спря ,в момента въобще не говори дори и на бебешки само едно ъъъъ ,не по сочна с пръст не имитира, обръщаме на името си но не всеки път ,не отговаря на команди ,разбира само когато кажа  думата не, например седне на плочките в кухнята и аз му кажа не Кристияне стани ,и става  отива на дивана,или в стаята си ,скаралисме се с него за контактите и камината,и той не припарва нито до камита,нито до контактите,на моменти ми се струва че е много хитрее,напр.той се закашля,и ние го глезим във вид на игра,леле колко  е болно бебето,и той още повече,почва да кашля,когато иска нещо идва ,и ме хваща за ръце,много си играем с него,много е инатлив ,искаше шишето с водата си ,и аз се провех,че не го разбирам, за да почне повече да бърбори ,той почна да се катери по мен ,почна уж да плаче,но без сълзи,аз му казвам,че номера няма да мине,и спря уж да плаче,почна да дебне ,момент ,в който да си вземе шишето,и до като не го взе не спря,когато направи някоя беля,и вижда че сме се ядосли,и идва и почва под ред да реве без сълзи,за да не караме с него,не мога да го разбера на моменти мн хитрее,а като  го питаш къде е лампата,донесими топката ,никакъв отговор,също така нямаше хубав,очен контакт с нас,но логопедката ни каза да му търсим ние зрителния контакт,и наистина за месец има голям напредък ,много повече не загражда,а пък когато сме на друго място, постоянно ни търси очния контакт ,също така следи с поглед даден предмет,но това ,че не отговаря на никакви команди,много ме притеснява,питаш го каже е баба,тати и той не посочва,ако те го повикат веднага отива при тях,на моменти се
чудя дали въобще ме разбира ,като му говоря,или само интонацията на гласа..

# 67
Здравейте мами много съм объркана и отчаяна,моля за съвет за моят сън ,на 1 и 8 месеца  казваше някоя дума до 1,4 и спря ,в момента въобще не говори дори и на бебешки само едно ъъъъ ,не по сочна с пръст не имитира, обръщаме на името си но не всеки път ,не отговаря на команди ,разбира само когато кажа  думата не, например седне на плочките в кухнята и аз му кажа не Кристияне стани ,и става  отива на дивана,или в стаята си ,скаралисме се с него за контактите и камината,и той не припарва нито до камита,нито до контактите,на моменти ми се струва че е много хитрее,напр.той се закашля,и ние го глезим във вид на игра,леле колко  е болно бебето,и той още повече,почва да кашля,когато иска нещо идва ,и ме хваща за ръце,много си играем с него,много е инатлив ,искаше шишето с водата си ,и аз се провех,че не го разбирам, за да почне повече да бърбори ,той почна да се катери по мен ,почна уж да плаче,но без сълзи,аз му казвам,че номера няма да мине,и спря уж да плаче,почна да дебне ,момент ,в който да си вземе шишето,и до като не го взе не спря,когато направи някоя беля,и вижда че сме се ядосли,и идва и почва под ред да реве без сълзи,за да не караме с него,не мога да го разбера на моменти мн хитрее,а като  го питаш къде е лампата,донесими топката ,никакъв отговор,също така нямаше хубав,очен контакт с нас,но логопедката ни каза да му търсим ние зрителния контакт,и наистина за месец има голям напредък ,много повече не загражда,а пък когато сме на друго място, постоянно ни търси очния контакт ,също така следи с поглед даден предмет,но това ,че не отговаря на никакви команди,много ме притеснява,питаш го каже е баба,тати и той не посочва,ако те го повикат веднага отива при тях,на моменти се
чудя дали въобще ме разбира ,като му говоря,или само интонацията на гласа..

Здравейте,може ли да споделите какво се случи с детето и как се развиха при вас нещата?
При нас  е близка ситуацията детето е на 1.8 месеца,не говори знае само мама издава много звуци и понякога бърбори,но нищо разбираемо,контакт очен има понякога когато иска понякога не и аз се старая да му търся погледа тогава ме гледа,много е активен не се спира тича много сам се качва по стълбите и слиза с малко помощ,научи се да се облича с помощ но си мушка ръцете и краката,обува обувките дига крака и мушка,когато му кажа не знае когато му кажа някои неща носи,но не сочи,на морето след много сочене от наша страна ни посочи само веднъж топка водна.Не обърща внимание на баба си,дядо си като му говорят,ходи при тях понякога когато иска.Обръща се по име не всеки път,много обича да се катери и скача,когато му се каже не разбира и ако не е неговото се тръща и започва да реве,ако го оставиш след малко спира и идва при теб,като има телевизор много мирва и се заглежда

Общи условия

Активация на акаунт