СТРАСТИ - градините в София кампания 2013/2014

• 48 200
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Наистина ли не разбирате разликата между това да нямаш избор и да планираш? Наистина ли не разбирате разликата между това да отглеждаш 1 или 2 деца от различни бременности или две деца от една бременност?

# 361
milasara, да наистина не разбираме разликата, особено по отношение на това да имате по-голяма нужда от детска градина от останалите. Планирани или не (има и породени непланирани деца, има и много планирани близнаци - всеизвестен факт е че при инвитро процедури, шанса за близнаци е изключително голям) деца с малка или никаква разлика се гледат изключително трудно в това число и финансово. Хубаво е че в момента както е направен правилника, когато се приеме единия близнак, автоматично се приема и другия. Но така трябва да се даде и реален шанс за родителите на две деца с малка разлика, така че да могат да посещават едно и също детско заведение. Относно посещаването изобщо на детска градина, всяко дете трябва да има равен шанс за такова. Поради липсата на достатъчно места се въвеждат тези теглови коефициенти (критерии), за да може да се облекчат поне до някъде хората, които работят. Критерият за близнаци най-вероятно е въведен, за да се облекчат допълнително тези семейства и да се стимулират по някакъв начин. Но в днешната реалност, когато раждането на близнаци вече не е само природно обусловено и случаите не са единични, а масови, специално за кандидатстването за детска градина, не виждам защо да има по-големи права от родителите на деца с малка разлика.

# 362
  • София
tigywigy , финансовият въпрос не знам защо го коментираме, като се има предвид, че близнаци се отглеждат с едно майчинство. При ин витро процедура единственото планиране, което може да има е да не правиш процедура, защото има шанс да са близнаци, а не да не изчислиш правилно деня на овулация или да не ползваш предпазни средства. Има известна разлика. Колкото до посещаването на едно и също детско заведение- абсолютно нямам против братя/сестри да имат по- голямо предимство. Аз също бях изправена пред съвсем реалната перспектива да водя малкия батко в една градина, а близнаците в друга, което е страхотна логистика и голямо натоварване. И не ни облекчават допълнително, защото други облекчения нямаме.  Wink В крайна сметка, дори и при днешното не толкова природно обусловено раждане на близнаци, не мисля, че са чак толкова много.

# 363
Предлагам с предимство да влиза само непланирания близнак - на планирания да си му правят сметката  Mr. Green Що за щуроти ... Истинският аргумент е, че 2 такси за частна градина са повече от 1. Предимство следва да има, но да е умерено - като това за брат -  сестра или съвсем малко над него - например още 0,1т.

А това с майчинството също е недоглеждане - според мен трябва да се дават повече пари за близнаци или да се ползва повече време! Например 2 години на 90% от заплатата, както щеше да е при последователни бременности.

И всъщност проблема на системата не са близнаците, нито децата на неизвестни родители, които също се увеличиха в пъти, а липсата на места и вратичката на 2.2.4., която допуска да се влиза извън системата, и която въпреки предложението ми до СО да влезе като Социален критерий в системата, така и не пожелаха да затворят...

Не си струва да се дърлим по форумите за такива неща. Да са живи и здрави на всички дечицата - все ще ги изгледаме някак. А както г-жа Фандъкова бе така любезна да обясни, с този спад на раждаемостта след 2-3 години, местата ще стигат за всички Tired

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 23:08 от Botten Mary

# 364
Това с едното майчинство е страшна тъпотия. Финансовия въпрос не искам изобщо да го коментирам. Аз статистика не съм правила, но поне видимо в нашия квартал бумът на близнаците е страшен, а като гледам и списъците на интересуващите ме градини, положението е същото. Но темата леко беше изместена - нямам против да има предимство за близнаци, напротив, но трябва да се дава такова и за породени деца. Както съм писала и по-напред в темата, трябва да имат реален шанс да са приети в една и съща градина, защото да водиш деца на по 1,5 и 3 години примерно в две различни градини, в двата края на София е меко казано абсурдно. Наясно съм как държавата третира социално семействата с близнаци, при това от първа ръка. За съжаление такава държава сме си изградили. Естествено че подкрепям и инвитрото, дай Боже всекиму детенце, пък може и две  Laughing и на майките сили да ги гледат. Но гледането на близнаци си има някои предимства пред гледането на породени деца, както и обратното. Затова нека не задълбаваме как се гледат едните и другите, а да се концентрираме върху това как да направим правилата максимално честни.

# 365
  • София, Люлин-8
Аз също бях изправена пред съвсем реалната перспектива да водя малкия батко в една градина, а близнаците в друга, което е страхотна логистика и голямо натоварване. И не ни облекчават допълнително, защото други облекчения нямаме.  Wink В крайна сметка, дори и при днешното не толкова природно обусловено раждане на близнаци, не мисля, че са чак толкова много.

Малеееее ти колко деца имаш  Shocked ЕВАЛА  Peace
Въпреки че честно казано ми е странно как може като имаш 2 т. като многодетна майка и 2т. за близнаците това са общо +4 т. над стандартните 8 т. да има "реалната перспектива" да не ги приемат. При положение че само с +2 т. от близнаци в повечето райони има сигурен прием.  newsm78

Сега видях в подписа че имаш 4 деца. Браво майка героиня  Peace
Дано има повече такива като теб.   bouquet

Последна редакция: чт, 27 юни 2013, 06:20 от romanol

# 366
... А беше ли коментирано дали ще има някаква равнопоставеност при самоосигуряващите се и тези на тр. договор?
Да, поставихме въпроса. Имаше различни мнения, надали ще е и 6 м. за трудов договор, остана да поискат становище от юристите на СО.
Дано да го измъдрят... Поне да не е от последната седмица преди класирането, за да не се развива сценария, който описах преди време. А и за самоосигуряващите се може да е пр. 3 или 4 месеца, след 01 януари :peace
Няма повече да коментирам близнаци и ДГ... Само ще напомня, че те обикновено са в дъното на соц. опашка  Peace

# 367
Здравейте,
имате ли представа как и откъде мога да получа информация за графика на ремонтите по проекта за енергийна ефективност " Козлодуй"? В нашата ясла- 93 одз- ще се правят ремонти по този проект, първо ни казаха от 01.07-30.09, сега ни казват от 20.07-30.08. Не се знаело какво ще се ремонтира точно, парите били спрени, такива някакви неща. Първо искаха да си гледаме децата 3 месеца, сега само август. Всеки ден ново 20, а яслата е най-мизерната дупка в цяла СФ, детето ми направи алергична кашлица от мухъла там. Така се зарадвах като разбрах, че ще ремонтират.

Има ли някъде публикуван самия проект, график на дейностите?

# 368
# 369
КакаRala, виж от 22 стр. постовете на Bueno Peace

# 370
  • around the world
tigywigy , финансовият въпрос не знам защо го коментираме, като се има предвид, че близнаци се отглеждат с едно майчинство.
За съжаление близнаците наистина все още се отглеждат с едно майчинство, но все пак нещата се промениха в положителна насока  и не можем да кажем, че не беше направен опит за подпомагане на родителите им. В момента се изплащат следните помощи:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=613525.0

# 371
  • around the world
... А беше ли коментирано дали ще има някаква равнопоставеност при самоосигуряващите се и тези на тр. договор?
Да, поставихме въпроса. Имаше различни мнения, надали ще е и 6 м. за трудов договор, остана да поискат становище от юристите на СО.
Дано да го измъдрят... Поне да не е от последната седмица преди класирането, за да не се развива сценария, който описах преди време.
Мисля, че повечето мнения бяха за около 1 месец за трудов договор.

# 372
  • around the world
Здравейте,
имате ли представа как и откъде мога да получа информация за графика на ремонтите по проекта за енергийна ефективност " Козлодуй"? В нашата ясла- 93 одз- ще се правят ремонти по този проект, първо ни казаха от 01.07-30.09, сега ни казват от 20.07-30.08. Не се знаело какво ще се ремонтира точно, парите били спрени, такива някакви неща. Първо искаха да си гледаме децата 3 месеца, сега само август. Всеки ден ново 20, а яслата е най-мизерната дупка в цяла СФ, детето ми направи алергична кашлица от мухъла там. Така се зарадвах като разбрах, че ще ремонтират.

Има ли някъде публикуван самия проект, график на дейностите?
KakaRala, вашето ОДЗ да не е въпросното ОДЗ със сериозно проблеми с мухала, което бяха снимали и от "Господари на Ефира"?Тук е публикуван графикът за ремонтите на всички детски градини за това лято:http://kg.sofia.bg/isodz/news/1091;jsessionid=FB52D6EE2256E2D680A11355E0FE3C94
Специално за ОДЗ №93 ремонтните дейностите, които бяха коментирани, че ще бъдат извършени са: "Подмяна на Вик инсталации и ремонт на санитарни възли. Срокове:20.07-31.08.2013"

# 373
Bueno, благодаря. Не съм гледала репортажа, има ли го някъде в интернет? Иначе нашата ясла е потънала в мухъл, сутрин като ми отворят лелите вратата направо ме лъхва миризма на влага и застояло.

# 374
  • around the world
Bueno, благодаря. Не съм гледала репортажа, има ли го някъде в интернет? Иначе нашата ясла е потънала в мухъл, сутрин като ми отворят лелите вратата направо ме лъхва миризма на влага и застояло.
Това е репортажът, но не е  ставало въпрос за вашата градина, а  за 149-то ЦДГ:
http://www.gospodari.com/?go=video&p=detail&videoId=8274
Говорете с директорката на вашето ОДЗ и ако не са планирани ремонтни дейности свързани с решаване на проблема с мухала, можете да изпратите и-майла до СНБМ, а ние от своя страна да пуснем запитване към СО.

Общи условия

Активация на акаунт