Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 74 461
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
В Цибалаб СУЕ-то е към 2лв. и нещо.
Наполовина е в лабораторията, в която се изследвам тук. 1.30 лв.
А в пакет с ПКК излиза по-малко от 1 лв. Иначе има няколко пакета за ПКК + нещо си, различни като брой показатели в ПКК и различно добавени изследвания към ПКК за пакета.
ПКК 22 с автоматично ДКК
4.50 лв
ДКК микроскопски
3.50 лв
Оцветяване плочка за ДКК
1.50 лв
Морфология на RBC
2.50 лв
ПКК-22 ПОК.+СУЕ
5.30 лв
ПКК 22 пок. +Ретикулоцити лазерно
9.50 лв
ПКК 22+Морфология на еритроцитите+Ретикулоцити лаз
11.50 лв
Много е скъпо в София. Помня, че Kokona20 и бяха искали да изследва ТРАК и беше писала преди време, че струва 60 лв в София, ако не бъркам. Това преди години. После започнаха да правят и при нас и цената е 20 лв, а в София видях в Бодимед и Цибалаб по 35-40 лв.
Както и да е. Исках да разбера дали има такива пакети в големите лаборатории.
И тук не във всяка има пакети. Има една също добра лаборатория, в която цените са доста по-високи от тази, в която аз се изследвам и не виждам да имат пакети за хормони, или изобщо каквито и да е пакети.

# 526
  • Пловдив
TSH, fT4 и антителата TAT, MAT. Цени - по около 16 лв. всеки плюс такса за работа с биологичен материал, която варира в ралзичните лаборатории между 2 и 4 лв.

Благодаря

В сайта на лабораторията не намирам ТАТ и МАТ,но предполагам ги правят.Цената за антителата по отделно е 16 лв,нали?

# 527
TSH, fT4 и антителата TAT, MAT. Цени - по около 16 лв. всеки плюс такса за работа с биологичен материал, която варира в ралзичните лаборатории между 2 и 4 лв.
А трябват ли тат и мат? На мен ми ги пуснаха, чак след като се установи, че има проблем.

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 08:14 от Lemy

# 528
Ей, Леми!

♥Elfita♥, потърси ги като: Anti TPO i Anti TG.
Да, едното струва толкова. Peace

# 529
  • Пловдив

Mr. Green
Да,сега ги открих така.Благодаря.Знаех си,че ще ме светнете за нула време по въпросите ми  Hug

# 530

Mr. Green
Да,сега ги открих така.Благодаря.Знаех си,че ще ме светнете за нула време по въпросите ми  Hug
Ако искаш да разбереш как функционира щитовидната е хубаво да направиш всичко, каквото catty m е написала и да се погледне ехографски жлезата. Понякога хормонално всичко е ОК, но ехографски може да се открият находки, които да са причина за симптомите на даден пациент.
Не винаги проблем с щитовидната се изразява в отклонения в хормоните. Изследванията просто запълват цялата картинка. Преглед при ендокринолог, ехография и пакета с хормоните и антителата.
Като ще е гарга, да е рошава. Изследвай накуп, за да знаеш какво е състоянието.
 Hug

# 531
  • Пловдив
Merelenda,да,така определено е най-добре.Препоръки за лекар за Пловдив?

Имахте ли някакви оплаквания?Аз съм си втълпила,че трябва да се изследвам.Нямам оплаквания и симптоми на неразположение

# 532
Merelenda,да,така определено е най-добре.Препоръки за лекар за Пловдив?

Имахте ли някакви оплаквания?Аз съм си втълпила,че трябва да се изследвам.Нямам оплаквания и симптоми на неразположение
Пловдив:

УМБАЛ „Свети Георги”
д-р Нончев - ул."Филип Македонски" 37, всеки ден от 14 до 17 ч. За записване на час: 032/258289

За този доктор срещам хубави мнения във форума. Естествено има и други доктори. Просто за Пловдив съм чувала и чела само за този аз.

За оплакванията - някои имат, другия нямат никакви и случайно разбират за проблем с щитовидната.
Викаш, втълпила си си, че трябва да се изследваш? Просто така?

# 533
  • Пловдив

Заради роднинска обремененост
Иначе ако питаш ЛЛ,няма нужда.Хич не им се дават направление значи.Но така или иначе по касата минават само ТСХ и ФТ 4,ТАТ и МАТ не

# 534

Заради роднинска обремененост
Иначе ако питаш ЛЛ,няма нужда.Хич не им се дават направление значи.Но така или иначе по касата минават само ТСХ и ФТ 4,ТАТ и МАТ не
Да. Обаче има и друго: Задавайки въпрос към НЗОК, те казват, че антителата веднъж годишно минават по каса от края на 2012 г, а докторите казват - не!
Тук момичета споделиха, че ендокринолог може да даде направление за изследване на антителата, но само на една форумка ендокринолог и даде направление за изследване на Анти ТРО.
За доктор Нончев, не знам дали работи с касата, в смисъл, да си ползваш направлението.
Дано момичетата споделят за някой добър доктор в Пловдив, който да работи със здравната каса, че да ползваш направлението.
Иначе ехографията се заплаща.
А щом имате в рода, то тогава е разбираемо, че искаш да се изследваш. И ние имаме в рода. Изследвах се 2 години преди да ми се отключи заболяването.
Първоначално всичко беше ок хормонално, но на ехографа се видяха отклонения. Така започнах да се следя на 6 месеца само ТСХ хормона и хванах заболяването като се отключи.
Всъщност, изпитах целия пакет симптоми на хиперфункция на щитовидната, пуснах всички хормони и антитела и отидох на контрола. Заболяването се беше отключило и започнах лечение.

# 535
  • Пловдив
Ясно.Значи както обикновено ЛЛ си правят каквото решат.За момента до ендокринолог по касата не мога да се добера.Но ако не дай си Боже имам отклонение в изследванията,ЛЛ няма къде да ходи.Ако пък са ОК,ще си платя ехографията.

Merelenda
,хубаво е,че си се следила и си го хванала в началото.  Peace

# 536
Не успявам да изчитам всичко. Копирала съм си някои неща да чета при повече време.
От месец се опитвам да ограничавам много глутена, има дни наред, в които не вкусвам, но понякога се отпускам. Ограничила съм максимално и сладкото. Купила съм си вигантол и дори два-три пъти съм пила. Без кафе не мога обаче. Mr. Green
Жегите или по-скоро топлото и слънчево време ми понасят прекрасно.
Имам от преди години /като бременеех/ една статия, може би вече е остаряла като препоръки, но е написана на много достъпно ниво и ви я предлагам, макар и според нея при бременност се гонят много ниски нива на ТСХ, нещо което моят тогавашен лекар не сметна за нужно - целяхме стойности под 2.
http://www.hapche.bg/sites/default/files/konsensusi/tireoidni_zabolyavaniya.pdf

# 537
♥Elfita♥

Кои хормони и антитела към щитовидната жлеза се покриват от НЗОК? Личните лекари и ендокринолозите отказват направления, освен за изследване на ТСХ хормон веднъж годишно. Някои доктори отпускат и ФТ4 веднъж годишно, но не всички. На какво се дължи отказът за ФР4 и за антителата? Вие бяхте отговорили, че касата поема Anti tro i Anti tg ( ТАТ и МАТ), но личните лекари и ендокринолозите не дават направления за изследванията. Няма активен код!

Отговор от НЗОК Дата: 10.07.2013 16:10:06

В извънболничната медицинска помощ НЗОК заплаща високоспециализираните изследвания на хормоните: FT4 (10.08), TSH (10.09), LH (10.22), FSH (10.23), Prolaktin (10.24), Estradiol (10.25), Testosteron (10.26), Progesteron (10.21) и „Антитела срещу Тиреоидната пероксидаза – Anti-TPO“ (10.27), т.нар. МАТ, като за извършването им ендокринологът следва да издаде „Направление за медико-диагностична дейност” (бл. МЗ-НЗОК №4).
Хормоните fT4 и TSH могат да се назначават и от общопрактикуващия (личния) лекар. Направлението за медико-диагностична дейност (бл. МЗ-НЗОК №4) е валидно до 30 календарни дни от издаването му.
НЗОК не заплаща изследването на тиреоглобулинови антитела, т.нар. ТАТ.

# 538
Не успявам да изчитам всичко. Копирала съм си някои неща да чета при повече време.
От месец се опитвам да ограничавам много глутена, има дни наред, в които не вкусвам, но понякога се отпускам. Ограничила съм максимално и сладкото. Купила съм си вигантол и дори два-три пъти съм пила. Без кафе не мога обаче. Mr. Green
Жегите или по-скоро топлото и слънчево време ми понасят прекрасно.

Имам от преди години /като бременеех/ една статия, може би вече е остаряла като препоръки, но е написана на много достъпно ниво и ви я предлагам, макар и според нея при бременност се гонят много ниски нива на ТСХ, нещо което моят тогавашен лекар не сметна за нужно - целяхме стойности под 2.
http://www.hapche.bg/sites/default/files/konsensusi/tireoidni_zabolyavaniya.pdf
Браво на теб! И аз се чувствам чудесно с по-високото ТСХ, с което съм в момента. Доктор Райков ми вика, сега да не тръгна да се пържа цял ден на плажа, понеже ми остави дозата, че лятото ТСХ ми отива в нулата от слънцето! Ама аз още не съм ходила на плаж - дори ме е срам да кажа. Embarassed
Слънцето не ме е виждало и се пазя като чума от него, заради хиперактивността. Миналото лято, цяло лято бях с ТСХ в нулата, ама и цяло лято бях на плажа, та... сега ще внимавам.
Иначе Вигантол и аз пия. 2 капки, да не е без нищо. Трябва да заделя 40 лв да видя нивото на Д, но все не остават пари за това. Обаче спор няма - откакто пия Вигантола имам промяна и се чувствам ок. Никакво душене с това ТСХ, никакви симптоми, само дето ми се приспива следобед, а преди дори не можех да спя.
А това, което си постнала съм го чела. Вече всичко каквото намеря го копирам и слагам в една папка.

# 539
Здравейте, момичета. Направих си изследванията днес и излезе TSH-20, а преди 4 месеца беше 36. Отидох при лекарката ми, но имаше много хора и каза, че не може сега да ме приеме да дойда другата седмица. Питам се дали е добре, че е спаднал с 16 еденички за 4 месеца това е 4 еденички на месец или не е добре? Трябва ли да е спаднал до нормални граници и какво да правя с дозата хормони да ги качвам ли или да продължавам така? Ако някой е на ясно моля да ми обясни! Благодаря!

Не бих пипала сама дозата си на лекарството. Изчакай консултация с лекар. Ама как така те е върнала???

Върна ме защото била отсъствала и имало хора записани от преди две седмици, които чакат, а и следващата седмица пак ще отсъства. Аз няма да си пипам дозата, но не знам добре ли е че са спаднали с 16 единици или до сега трябваше да съм в норма?

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 10:55 от sesil22

Общи условия

Активация на акаунт