Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 74 482
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
  • София
♥Elfita♥, потърси ги като: Anti TPO i Anti TG.

Mr. Green
Да,сега ги открих така.Благодаря.Знаех си,че ще ме светнете за нула време по въпросите ми  Hug
Ако искаш да разбереш как функционира щитовидната е хубаво да направиш всичко, каквото catty m е написала и да се погледне ехографски жлезата. Понякога хормонално всичко е ОК, но ехографски може да се открият находки, които да са причина за симптомите на даден пациент.
Не винаги проблем с щитовидната се изразява в отклонения в хормоните. Изследванията просто запълват цялата картинка. Преглед при ендокринолог, ехография и пакета с хормоните и антителата.
Като ще е гарга, да е рошава. Изследвай накуп, за да знаеш какво е състоянието.

Hug

Точно. АКо ще се изследваш за първи път, аз бих пуснала всичко, за да се види какво=що. Защото нали има случаи, когато антителата са увеличени, а ТСХ е в норма. НО ехографски преглед си е задължителен. Аз около 2 годинис е лекувах без такъв и като отидох при Начев той се изненада как така не ми е правен. Стискаме палци да си здрава и да не се присъединяваш в нашите редици Simple Smile

sesil22, аз не съм от много компетентните, но ще си кажа моето лично немедицинско мнение - спад от 36 на 20 не е чак толкова малко. Не знам на каква доза си и защо не си се изследвала на 45 дена както препоръчват докато не се напасне дозата, но като се има предвид, че аз от 6,7 до 2 и нещо свалях около година, според мен не е чак толкова зле (аам то и всеки организъм си е различен). Друг е въпросът, че си е все още твърде висока стойност, но предполагам,ч е лекарят ти ще коригира лекарството. Погледното и от друга страна - добре е, че е тенденция надолу, а не нагоре Simple Smile

За пакети за изследване - в Бодимед няма или поне не съм разбрала и не са ми предлагали. Те там и изследванията, които са при бременност по ЗК, не ги правят незнайно защо!

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 11:46 от catty m

# 541
katty m, , благодаря за отговора. Значи бързо свалям хормоните, явно се повлиявам от лекарството и дозата, ще стискам зъби още 3 месеца и дано влязат в норма Simple Smile

# 542
Здравейте на всички! За първи път пиша във форума, но пък от доста време намирам отговори на всичките ми въпроси тук Simple Smile Имам хипотиреоидизъм от 14 годишна (сега съм на 22). Като по-малка не му обръщах внимание, бях прекалено заета да се занимавам с глупости. Напоследък обаче осъзнавам, че болестта не е съвсем безобидна, но винаги гледам от положителната страна, тъй като не се оплаквам от кой знае какви симптоми. Най-хубавото, което направих за тялото ми е, че почнах да тренирам (вече 1 година), но след днешния ми преглед при ендокриноложката, тя каза, че пулсът ми не бива да надвишава 90 удара в минута, тъй като е вредно за жлезата. При кардио тренировка след като приключа пулсът ми е към 140, но бързо се нормализира. Искам да ви попитам какво мислите вие за тренировките при наличие на хипотиреоидизъм, мислите ли, че е опасно за жлезата? Само искам да отбележа, че откакто тренирам се чувствам много добре, след тренировка съм в отлична форма и като цяло този режим действа позитивно на свтрогледа ми Simple Smile Ще се радвам, ако споделите мнението си за тренировките в това състояние Simple Smile

# 543
Истината е, че не се препоръчват заради натоварването.
С щитовидните проблеми трябва да я караме по-спокойно и затова препоръчват йога, разходки, плуване.

# 544
Здравей, stefik.
Хубаво е, че нямаш симптоми от заболяването защото аз имам всички възможни, сърцебиене, изпотяване, умора, безсъние. Много искам и аз да се занимавам със спорт, но сутрин ставам уморена от леглото и нямам сили да се движа камо ли да спортувам. Едва свършвам домакинската работа и трябва да почивам поне час. Щом се чувстваш добре и най-важното според мен бодра и енергична след тренировка защо да не спортуваш. Според мен трябва да си избереш нещо което да не ускорява много сърдечната дейност(макар, че е доста трудно) може би трябва да правиш нещата по-бавно съобразявайки се с пулса си.

# 545
Да, разбирам, че натоварването не е препоръчително, но ми се иска да продължа с кардиото макар и по-спокойно (да кажем каране на велоаргометър или кростренежор, но по-бавно отколкото съм свикнала), тъй като ми се отразява ползотворно (не само, че оформя тялото ми, но и тонусът ми е добър). Ще се радвам, ако и другите споделят мнение, както и ако има такива сред вас, които тренират, да кажат в какво се изразява тренировката им Simple Smile

# 546
Здравей, stefik.
Хубаво е, че нямаш симптоми от заболяването защото аз имам всички възможни, сърцебиене, изпотяване, умора, безсъние. Много искам и аз да се занимавам със спорт, но сутрин ставам уморена от леглото и нямам сили да се движа камо ли да спортувам. Едва свършвам домакинската работа и трябва да почивам поне час. Щом се чувстваш добре и най-важното според мен бодра и енергична след тренировка защо да не спортуваш. Според мен трябва да си избереш нещо което да не ускорява много сърдечната дейност(макар, че е доста трудно) може би трябва да правиш нещата по-бавно съобразявайки се с пулса си.
Благодаря за отговора! Не знам на какво се дължат симптомите при различните хора, вероятно след няколко години и при мен ще се проявят подобни на твоите симптоми (въпреки че се надявам да не стане така). И аз съм на мнение, че ако човек се чувства добре от дадена дейност, не бива да я преустановява. Може би трябва да направя тренировката малко по-спокойна.

# 547
Здравейте момичета!
Записвам се да ви следя и се връщам да чета. Hug

Привет от мен и да докладвам резултати. С Хашимото съм от 13 години, отключи се след второто ми раждане. Днес пуснах контролно ТСХ и МАТ (поемат се от НЗОК). Стойностите са: ТСХ - 2,05, но МАТ - 110,3 при референтни стойности до 8,0. Доплатих си ТАТ и ПКК, но все още нямам резултатите. Миналата година антителата бяха 4 пъти над нормата, а сега са хвръкнали до небесата. На какво се дължи, имате ли обяснение? От 3 месеца започнах хомеопатия, но като че ли се влоших от нея. Всичките автоимунни заболявания, които придружават Хашимотото ми, се влошиха, започнаха да ме обливат топли вълни, при сравнително хладно време се потя ужасно, все ми се спи, при леко натоварване трудно възстановявам дишането - въобще страшен дискомфорт.
Да попитам - д-р Начев приема ли някъде по НЗОК, обадих се в Панацея, но прегледът+ехография са 70 лв., което за мен е малко непосилно.

# 548
katty m, , благодаря за отговора. Значи бързо свалям хормоните, явно се повлиявам от лекарството и дозата, ще стискам зъби още 3 месеца и дано влязат в норма Simple Smile
Какво значи, че ще стискаш зъби още 3 месеца? Аз го разбирам, че тогава пак ще се изследваш/посетиш ендокринолог. Ако е така, за мен е напълно недопустимо. Когато хормоните не са в норма обикновено се изследват на 45 дена.

# 549
момичета dhea-s  за щитовидната ли е?  Леко ми е завишено от нормата.
(че ендокриноложката пак ми назначи изследвания за 200 лв., а сама не се ориентирам кое за какво е #Crazy )

# 550
  • Пловдив
момичета dhea-s  за щитовидната ли е? 

Не е щитовиден хормон.За бебе ли работите?

# 551
  • В сърцето на любимия човек
Полови хормони   
LH -  Лутеинизиращ хормон  - 3 ден от МЦ
FSH - Фоликуло-стимулиращ хормон - 3 ден от МЦ
E2 - Естрадиол -3 ден от МЦ

Prolactin /PROL/ - Пролактин

Ts -Тестостерон
4 Androstenedione - Aндростендион

Progesterone /PROG/  - Прогестерон  -  на 7 ден след доказана Овулация

Insulin / Серумен Инсулин /

Хормони на ЩЖ:
TSH ( Тиреотропен Хормон )
FT 3 ( свободен Т3 )
FT 4 ( свободен Т4 ) 

Антитела на ЩЖ:
ТАТ анти тиреоглобл. антитела / anti-Tg /
МАТ анти микрозом.антитела / anti TPO /

Хормони на Надбърречна Жлеза:
DHEA-S
17-OH Progesterone  -   17-OH Прогестерон - на 3 ден от МЦ

Показатели за ЯР:
Inhibin-B / Инхибин Б /
AMH  / анти-Мюлеров хормон/

# 552
Мерси  Hug Hug

не работим за бебе, но исках да проверя дали се повлиявам от лечението.  
  bouquet мерси, много сте отзивчиви.. и бързи  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 19:25 от Moli88

# 553
  • София
Здравейте! Simple Smile Пия ел.тирокс 50мг и в две аптеки ми казаха,че нямало в складовете. дали е така,не съм проверила,но ми предложила елтироксин и го взех него.Не съм го пила до сега,освем че е по- скъп,дали има друга разлика? Аптекарката ми каза,че бил по-добър,дали е така?

# 554
Здравейте! Simple Smile Пия ел.тирокс 50мг и в две аптеки ми казаха,че нямало в складовете. дали е така,не съм проверила,но ми предложила елтироксин и го взех него.Не съм го пила до сега,освем че е по- скъп,дали има друга разлика? Аптекарката ми каза,че бил по-добър,дали е така?
Аз бях дълго време на л тироксин, но според ендокриноложката, при която ходя сега еу тироксът е по-добър и за това минах на него (пък и дозите са по-удобни, л тироксина ми се е налагало да чупя хапчета, за да направя дозата, което не е препоръчително). Лично аз не съм усетила разлика, но само за информация преди малко си купих еу тирокс от моята аптека, така че явно го има, но не навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт