Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 74 505
  • 749
  •   1
Отговори
# 555
Момичета, знаете ли кои полови хормони се поемат от здравната каса и може ли личният лекар да назначи изследванията? Особено ме интересува андростендиона.

# 556
  • В сърцето на любимия човек
Мисля, че личния лекар не може да ти ги назначи. Той ти дава направление за гинеколог, който може да ти назначи изследвания.
В тази тема може да намериш повече информация:
Хормонални изследвания

Това е от там:
Справка за Изследванията - по договор с НЗОК, 2012г

# 557
katty m, , благодаря за отговора. Значи бързо свалям хормоните, явно се повлиявам от лекарството и дозата, ще стискам зъби още 3 месеца и дано влязат в норма Simple Smile
Какво значи, че ще стискаш зъби още 3 месеца? Аз го разбирам, че тогава пак ще се изследваш/посетиш ендокринолог. Ако е така, за мен е напълно недопустимо. Когато хормоните не са в норма обикновено се изследват на 45 дена.
Имам в предвид, че ще отида при ендокриноложката да ми види резултатите когато има време да ме приеме(след две седмици) и се надявам, че с още три месеца пиене на хормона и стискане на зъби ще вляза в норма. Честно да ви кажа и слекарства и без все не ми е добре. Момичета това, че трябва да се правят изследвания докато се намери подходящата доза на 45 дни не го знаех, от вас го разбирам. На мен ми изписват лекарството и ми казват да дойда след 3 месеца за изследване.

# 558
sesil22, принципно е така. На всеки 40-45 дена се прави контрола, за да се види ползата от предписаната доза. Това се прави, докато ТСХ влезе в желаните норми. После вече се проследява по-рядко, но пак е относително и зависи от случая. Докторът преценява.
Аз отначало трябваше да се следя на 40-45 дена, но така се случваха нещата, че все минаваха 2 месеца, докато отида за контролен, а няколко пъти се случваше и на 3 месеца.
Само първия път със закъснението си докарах рязко хипофункция, но бързо я овладях, а през другото време на големи интервали поддържах добри стойности. Много е относително във всеки един случай и при всеки различно повлиява терапията. При едни за 30 дена, при други отнема месеци, но въпреки това контролата е на по 40-45 дена.
Наистина стойността ти е висока и налага да се коригира дозата. На твое място, след като съм се видяла с докторката и ми е казала, че не може да ме приеме бих и отговорила, че не мога да стоя и да я чакам с ТСХ 20 и бих потърсила друг ендокринолог, ако въпреки това ми откаже преглед.
Но говоря от своята камбанария. Hug
Да, вярно е, свалила си ТСХ от 36 на 20, но за месеците, за които си го свалила, досега ендокринологът трябваше да направи 2-3 консултации, за да види как спада, спада ли изобщо и при нужда да коригира дозата.

# 559
А моята ендокриноложка каза да отида за контрола след 6 месеца, при все, че ТСХ не беше в норма.
Май ще се сменя.
На мен също ми е много уморено, събуждам се изморена, и цял ден се влача и ми се спи, но не знам дали е от щитовидната или е от сърцето, а най-вероятно е комбинация от двете.
Много се радвам на хората, които могат да тренират и се чувстват добре. Аз не бих спряла тренировките, ако се чувствам добре, може би малко с по внимателно натоварване.

# 560
Пак е относително, гала. Далеч съм от мисълта да изземвам функциите на докторите, но за мен не е нормално ТСХ да е високо и прегледите да са с такъв голям интервал. Вярно е, доктор преценява на база цялостната клинична картина.
Нормално е, ако ТСХ е влязло в норми с определена доза за дадения сезон, то следващата контрола да се направи след 6 месеца, влизайки в другия сезон и да се промени дозата при нужда.
С една дума - в жегите и в студа.
Много момичета тук правят контрола именно на 6 месеца, като стане топло или много студено, за да може да се коригира дозата им при смяната на сезона. Но когато ТСХ е примерно 20, за мен не е нормално да се изчаква дълъг период, и по принцип при ТСХ 36, с каквото е започнала sesil22 , се налага плавно увеличаване на дозата и по-често проследяване от началото, докато се вкара ТСХ в норми. Това наистина може да отнеме и месеци, но контролите въпреки всичко са по-чести и докторът трябва да следи и при нужда още да увеличава дозата, ако все още е висок хормона.
Вярно е, не съм капацитет, нито съм доктор, но не е редно с високото ТСХ да се стои месеци, дори и ехографията да е добра, дори и да няма симптоми, дори и да няма възли.

# 561
  • София
Споделям мнението на Merelenda. Аз не знам при ТСХ 20 как се чувстваш, като се сетя аз как бях като парцал при 6,7 Sad Не разбрах на каква доза си, sesil22 ?

# 562
Аз не мога да разбера това:
Имам в предвид, че ще отида при ендокриноложката да ми види резултатите когато има време да ме приеме(след две седмици)
Каква е тази лекарка, как така ще те приеме чак след 2 седмици или там когато благоволи, нямам думи просто  ooooh!

# 563
Аз не мога да разбера това:
Имам в предвид, че ще отида при ендокриноложката да ми види резултатите когато има време да ме приеме(след две седмици)
Каква е тази лекарка, как така ще те приеме чак след 2 седмици или там когато благоволи, нямам думи просто  ooooh!

Само предполагам, че докторката не знае колко е ТСХ на sesil22 в момента.
Обикновено, докторите като чуят стойността и викат пациентите си веднага. Вие знаете, де, какво ви обяснявам! Simple Smile
Но пък и ние не знаем нейния случай. Докторката си преценява. Ние само гадаем и казваме как постъпват при нас докторите.

# 564
Момичета аз ходя на ендокринолог в поликлиниката на квартала ми. Там постоянно има хора и винаги чакам по 2-3 часа докато ми дойде реда. Както написах в предишния си пост има много хора и за това са решили да си записваме  часове за прегледа и така според мен е по добре, но понеже лекарката е отсъствала и се е получило изоставяне в графика с приемните часове. И следващата седмица пак ще отсъства......това е положението!
А за дозата не я споменах защото при мен е малко по-сложно. Лтироксина не ми понася защото организма ми трудно разгражда Т4 в Т3. Лекарката ми изписа само Т3 хормон, лекарството е Liothyronine T3, няма го в България и за това ми го донасят познати от Гърция. Лекарката ми обясни, че е 5 пъти по-силно от Лтироксина. Вземам от него 25мкг, което е най-малката доза, но и аз съм 45 кг и така ми е добре, пробвах да го увелича, но получавам сърцебиене, изпотяване, безсъние и др....
Изследването показва, че спадат което е добре, а за дозата ще изчакам мнението на лекарката.
Едва ли ще се притесни и ще ме викне веднага защото в началото бях с 36 TSH, изписа ми хапчетат и каза след 3 месеца да дойда пак. От Плевен съм и няма много добри ендокринолози, търсих питах за някой добър, посетих още няколко , но не останах доволна, избираме си един и това е положението . Нямам финансовата възможност да отида до София или на частно .

# 565
  • София
sesil22, в Плевен не преглежда ли Тодорова? То и тя е заета, ама като гледам е същото като при кварталната лекарка. Съжалявам, но аз лично на лекари в поликлиники нямам доверие. А още повече, че явно твоят случай не е и много "прост", бих потърсила по-надежден лекар. Че пък и подходящо лекарство в БГ да няма... Дано някое момиче от Плевен да се включи с координати на лекар.

# 566
sesil22, в Плевен не преглежда ли Тодорова? То и тя е заета, ама като гледам е същото като при кварталната лекарка. Съжалявам, но аз лично на лекари в поликлиники нямам доверие. А още повече, че явно твоят случай не е и много "прост", бих потърсила по-надежден лекар. Че пък и подходящо лекарство в БГ да няма... Дано някое момиче от Плевен да се включи с координати на лекар.
Подкрепям.
Аз съм бягала от две ендокриноложки, едната от поликлината, другата ме караше да ходя на преглед при нея на 6 месеца, при все, че бях в началото на диагнозата и лечението когато се правят доста по-чести контроли и напасване на лекарства, писала съм и друг път.

# 567
Ето, че си има обяснение случая на sesil22. Както казах, ние не знаем нейния случай и докторката си преценява. Ние само споделяме как е при нас.
sesil22, Тодорова е в Плевен. Определено е най-добрата ти опция. Един от най-добрите ендокринолози в БГ. Преглеждаше в София, но вече е в Плевен и само определени дни ходи до София.
Бих ти я препоръчала без да съм ходила при нея.
Ти сама си решаваш разбира се.  Hug

# 568
Нямам нищо против да отида при д-р.  Тодорова, но доколкото знам тя приема в репродуктивния център, а там е частна клиника и прегледите при нея са платени. Ако нещо бъркам моля поправете ме. Имам направление и ако отида при нея ще мога ли да го използвам?

# 569
Мереленда, ти как би реагирала ако беше в положението на момичето, а Райков ти каже, че ще те приеме след 2 седмици Wink  Peace

Общи условия

Активация на акаунт