Автоимунен тиреоидит на Хашимото (29)

• 75 039
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
Moмичета, много ми е горещо, в смисъл не се търпи направо ... лекарят ми каза чак към 15 юли да пусна контролно изследване, но да питам при положение, че толкова тежко ми понасят жегите, значи ли, че има проблем и дали не е по-добре да пусна контрола по-рано... Отделно карам и трети месец от раждането, нали тогава откачало ТСХ /или след 3-ия месец беше  newsm78, както и да е/.
Да ти кажа, Мон... всички се чувстваме така. Дали с хормони в норма или с разбутани хормони, дори и хората покрай нас, които не боледуват, всички понасят трудно жегата. Понеже ние сме болни се хващаме за всеки симптом и се тревожим, което е обяснимо.  Hug
След 3-ти месец, след 6-ти месец, ако ще откача жлезата при всеки е различно.
Да ти кажа, не помня вече кога ти беше последната контрола на ТСХ и дали ти спряха тироксина!
Не знам и кога се прави контрола след раждане и при спряна терапия.

Имам чувството, че само аз пиша в тази тема, за добро или лошо, ама сигурно им писна на половината от мен.
Да идва края на юли и да забягвам и аз на хладинка, че не се издържа.

evelin, всичко ще се оправи, като се понатрупа тироксина в организма и спадне ТСХ. Вероятно сегашната стойност и жегите не ти действат добре, както и на всички нас, де! Laughing
Почивай си и не се тормози. Hug

# 331
  • София
Merelendicka,пиши,не се отказвай,че знаеш ли как добре ми действаш. HugАз пак с въпросите ама от 1-1,5год. сутрин се събуждам с подпухнали горни клепачи......като сложа лед и кремчета малко се подобрява положението ама и през деня си остават леко подпухнали,дали е от хашимотото newsm78 newsm78 newsm78 newsm78.Някъде четох,че един от симптомите е подпухналост........дали на някой му се е случвало?!?! Peace

# 332
  • Sofia
Да,случва ми се на мен и на сестра ми/и тя е от 3год.с Х/и не само лицето,понякога цялата се чувствам отекла  Sad

# 333
Ходих на лекар и ми каза, че съм с автоимунен тиреодит. Сега пия бромокриптин 1/2т,  след контрола на пролактина др седмица, ако не се е намалил достатъчно ще почна по 1т . Питах ендото за анти телата (за МАТ), защото при мен е доста завишено и ми каза, че няма проблем. Показвало, че има процес в ЩЖ. Ние правим опити за бебе и ме интересува има ли отн-е? До каква степен повлиява? Ендото ми обясни, че от по-голямо значение има ТСХ, отколото Мат. Какво мислите вие?

# 334
  • София
АААА, Doli,значи и при вас така...ето,от това било...пък аз се чудех какво ми става,мислех,че е алергия,взех и био-сенки за очи да си купувам newsm78

Ох,малко вицове за настроение:

В кабинета на психиатъра:
- От какво се оплаквате? - пита лекарят.
- Постоянно ми се струва, че някой ме преследва!
- И от кога е това чувство?
- От както избягах от затвора.
........................................................

- Докторе, какво да правя? Мъжът ми е много нервен.
- Не му давайте да пие кафе.
- Опитах - става още по-нервен.
..........................................................

На гърдите на пациент докаран в “Бърза помощ” е поставена бележка: “Докторе, това е обикновена епилепсия, а не апендисит. Апендиситът вече ми е махан три пъти.”
..........................................................

Седи си доктора в кабинета. Отваря се вратата и влиза човек, на който от носа му стърчи морков, от ухото банан, а от задника една краставица. И стене:
- Докторе, какво става с мен?
- Пич, мисля, че не се храниш правилно!-
...........................................................

- Докторе, елате до нас да прегледате жената!
- Какво й е?
- Не знам, но е толкова слаба, че трябваше да я занеса до кухнята, за да ми приготви закуска.
.............................................................

Срещат се двама съученици.
- Как е, какво ново при тебе?
- Записах се да уча медицина.
- Аз пък ветеринар… Значи ще можем да се лекуваме един друг.
................................................................

Последна редакция: вт, 25 юни 2013, 23:37 от evelin

# 335
От месец  и  половина  ми  откриха Хашимото   ,  а   последните  месеци  качих доста кг  ,  не мога да ги сваля  ...    някой от вас пил ли  е  ЛИПОВОН   таб. за отслабване  -  моля  за  информация 

# 336
# 337
Ходих на лекар и ми каза, че съм с автоимунен тиреодит. Сега пия бромокриптин 1/2т,  след контрола на пролактина др седмица, ако не се е намалил достатъчно ще почна по 1т . Питах ендото за анти телата (за МАТ), защото при мен е доста завишено и ми каза, че няма проблем. Показвало, че има процес в ЩЖ. Ние правим опити за бебе и ме интересува има ли отн-е? До каква степен повлиява? Ендото ми обясни, че от по-голямо значение има ТСХ, отколото Мат. Какво мислите вие?
Най-общо и грубо казано - ТСХ през бременността има отношение към раждането на здраво физически и с нормален интелект дете. От нашето ТСХ зависи дали детето ще бъде с нормално функционираща ЩЗ, а знаеш тя контролира всичко в организма.  Антителатата имат отношение към износването на плода.Високите антитела могат да бъдат причина за спонтанни аборти в ранна бременност. А много, изключително много високо ТСХ през бременноста може да доведе до раждане на дете с умствени проблеми и това са единични случаи.
Върху стойностите на ТСХ се влияе по-лесно, по-бързо и по-контролирано с лекарства. Докато понижаването на антителата е по-трудно. Някои лекари препоръчват вливания /на мен ми правиха основно с друга цел, но се очакваше и падане на ТАТ и те падаха/, други изписват КС за намаляване ефекта на високите антитела, изписва се и аспирин протект като предпазна мярка от образуване на тромби /заради високите антитела/, които могат да доведат до спонтанен аборт в ранни седмици. А в по-дългосрочен план антителата могат да се намалят с прием на селен и други антиоксиданти, подходящ хранителен режим.
Не се плаши, с Хашимото се забременява и се износват прекрасни деца! Hug

# 338
  • Бургас
Да, Блу го е обяснила много добре, почти същото ми каза детският ендокринолог оня ден.

Merelenda, не ми го спряха, на 50+25+50+25 и т.н. съм. Обаче ме предупредиха, че ако ми е мн горещо може би ми е силна дозата, не знам така ли е, затова питам и тук вие какво знаете по въпроса. Няма нищо да си променям сама, просто се чудех дали да не пусна контрола по-рано.

# 339
Аз бях с много високо ТСХ особено в началните седмици - 7 . След това с лекарства падна до 4 , така си стоя дълго време , приемах високи дози , но под 3.50 не е падало за цялата бременност .Детето ми си е абсолютно нормално , тогава влезнах и четох тук по темите и всички едва ли не ми казаха , че ще родя ненормално дете , моля ви не плашете така жените , защото аз щях да направя аборт не от високото ТСХ , а от глупостите , които се пишат .

# 340
Аз бях с много високо ТСХ особено в началните седмици - 7 . След това с лекарства падна до 4 , така си стоя дълго време , приемах високи дози , но под 3.50 не е падало за цялата бременност .Детето ми си е абсолютно нормално , тогава влезнах и четох тук по темите и всички едва ли не ми казаха , че ще родя ненормално дете , моля ви не плашете така жените , защото аз щях да направя аборт не от високото ТСХ , а от глупостите , които се пишат .
Elizabett, не знам кой ти е написал това, в коя тема и кога е било, но откакто аз съм в темата и чета постовете на момичета бременни и родили с Хашимото чета точно обратното на написаното от теб, а именно че:
Много жени с Хашимото, които дори не са знаели за заболяването си и за високите стойности на ТСХ - раждат здрави деца.
Важно е да се приемат хормони за понижаване на ТСХ, когато се знае за заболяването, за да се предпазят бъдещата майката и плода по време на бременността, но случаите са много при които ТСХ не е спаднал по 3-4, да не кажа и по-високи, въпреки приема на хормон.
Рискове винаги има - независимо дали си болен от Хашимото или не си болен от нищо.

Наистина, не съм срещала такива мнения за близо 2 години, а може и да съм пропуснала такива, все пак, макар да създава впечатление, че съм на всяка манджа мерудия, съм пропуснала мнения с месеци в темите. Момичетата минали през това успокояват бъдещите мами, които са с по-висока стойност на ТСХ. Важно е, когато се знае за заболяването да се приема хормон.  Hug

# 341
Здравейте! Давам прясна информация за д-р Начев: тази седмица е в Майчин дом от 8 до към 11 часа. Тази събота е в Панацея. Ще отсъства на 8, 9, 10.07, но не разбрах дали само тези дни или цялата седмица.
Аз минах тази сутрин. Докато бях в кабинета на 5-минутния преглед 2 пъти му звъняха по телефона пациенти. Много е неприятно Tired та той говори повече с тези по телефона, отколкото с мен  Tired

# 342
Под "тук" имах предвид форума като цяло , не темата конкретно и се бях наплашила много и ендокриноложката ми като ме видя на прегледа в какво състояние съм и като й обясних какво съм чела едва не ме наби .

# 343
  • Бургас
Под "тук" имах предвид форума като цяло , не темата конкретно и се бях наплашила много и ендокриноложката ми като ме видя на прегледа в какво състояние съм и като й обясних какво съм чела едва не ме наби .

Аз родих наскоро, до 28г.с. не знаех, че съм с ТСХ 6,68. Бързо го свалих и вкарах в норми за бременни, но колко притеснения изживях само аз си знам. И на мен всички лекари ми се караха да не чета... отделно, не всичко, на което съм попадала в нета е вярно... пише големи страхотии на места, а според лекарите това са пълни глупости... както и да е, разбирам те ми беше мисълта.

Но иначе, наистина, в темите из форума в последно време глупости и аз не съм срещала сякаш.

# 344
Момичета, неслучайно и точно за да няма стресиране излишно съм подчертала определен текст в предния си пост. Едноцифрени стойности на ТСХ, макар и над норма, все пак не са изключително много високи. Няма нещо преекспонирано в думите ми. За съжаление мога да дам и примери за лошо развитие на бременности с проблемна ЩЗ.
А иначе съм чела цитирани мнения на популярен ендокринолог за стойности на ТСХ, които определено са стресиращи. Не помня в коя тема и преди колко време, но на няколко пъти съм се радвала, че нямах шанса да му бъда пациентка.

Общи условия

Активация на акаунт