50та австрийска тема

• 58 500
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, искам да попитам или някъде във Виена безплатни курсове по немски език  и как става признаването на диплома за висше образование в Австрия?  Предварително Ви благодаря за отговора !

Признаването на диплома:
https://www.aais.at/Vorformular

Попълваш формуляра, прикачаш като файл сниманите диплома (на английски или немски), паспорт и Anmeldebescheinigung и след около 2 седмици получаваш официален документ. Ако имаш въпроси, ето тук:
http://wissenschaft.bmwfw.gv.at/bmwfw/studium/academic-mobility/ … rechpartnerinnen/
питаш жената, която отговаря за България.

# 631

Колкото и странно да излежда това в момента, утре няма да е дъжд. Затова минавам да потвърдя парка за утре.

# 632
Penka Chavdarova ти направо ме разби!!! В кой бецирк си? Верно ли се оправяш само с английски? Аз бях останала с впечатление, че тук много малко хора говорят английски и се навиват изобщо да комуникират на този език. Като ида с кучето в парка и задължително ме заговарят други кучкари, аз направо изтръпвам дали ще ги разбера, че немския ми е на никъде все още. Почти не се намира човек, който да говори английски, нито в парка, нито в магазина ... никъде ...
Добре, че си намерих генеколог и ветеринар с английски, направо ми е мъка как ще раждам ако в болницата никой не говори английски ?!!?!?  Thinking
Някой беше попитал защо сме се насочили към Австрия- мен мъжа ми ме привика, но не ми се искаше ако трябва да съм честна, но направих компромис, не че съжалявам, но понякога ми е скучно тук.
За езиците и превключването от език на език и на мен ми правеше проблеми в началото, сега вече не, в къщи се говори на един език, навън на два /с немския все още неуспешно/, а с приятели по скайп си говоря на български /и със съседите сърби също/. Мъжът ми като се прибере от работа и ми говори понякога на немски, защото в работа комуникира само на този език.

# 633
Във Виена има много хора, които говорят английски и немският им е доста ограничен.
Може би понеже аз имам проблем с английския и затова ми правят впечатление тези хора и ги забелязвам.  Laughing
Е не всеки знае или желае да говори на английски, но моят брат когато ми е бил на гости, никога не е имал проблем, а той също знае само английски.

# 634
За езика И аз не знам да говоря грам немски, разбирам повече, а ако си отворя устата ме гледат тъпо и неразбираемо  Laughing Само с английски се оправям за сега, определено искам да го говоря добре, понеже децата са на градина и само 1 жена знае английски там, с ръкомахане и посочване се разбираме някак си с леличките  Grinning

# 635
Във Виена има много хора, които говорят английски и немският им е доста ограничен.
Може би понеже аз имам проблем с английския и затова ми правят впечатление тези хора и ги забелязвам.  Laughing
Е не всеки знае или желае да говори на английски, но моят брат когато ми е бил на гости, никога не е имал проблем, а той също знае само английски.
Може би в по- централните квартали се говори по масово английски заради туристите, не знам, наистина не мога да си го обясня, но около мен мнооогооо рядко някой знае английски, дори и млади хора. Аз мислех да се записвам на курсове към университета, но забременях почти веднага след като се преместих и в началото с тези гадения само до курсове ми беше ...
Написано по- мога да разбера /изкарах три нива норвежки и доста неща се препокриват, а и с английски също има съвпадения/, но като ми говорят съм за никъде  Cry

# 636
Beruška, може би не желаят и така им е по-лесно  Rolling Eyes
И на мен ми се е случвало да ме спрат на улицата хора и да искат да ме попитат нещо, но аз съм отговаряла, че не знам английски  Mr. Green
Вървя си и съм се замислила за нещо и изведнъж от нищото изкача някой и започва да ми говори на английски - нямам нито време нито нерви да превключвам и да се потя докато намеря правилните думи за да му отговарям на въпросите  Embarassed

# 637
Beruška, може би не желаят и така им е по-лесно  Rolling Eyes
И на мен ми се е случвало да ме спрат на улицата хора и да искат да ме попитат нещо, но аз съм отговаряла, че не знам английски  Mr. Green
Вървя си и съм се замислила за нещо и изведнъж от нищото изкача някой и започва да ми говори на английски - нямам нито време нито нерви да превключвам и да се потя докато намеря правилните думи за да му отговарям на въпросите  Embarassed
Да и ти си права  Wink
Но ми се вижда ненормално в обслужващата сфера толкова малко хора да знаят английски. Надявам се в родилното да има поне един, който да говори английски, иначе не знам ...  Sad не че детето няма да се роди и ако на немски ми говорят де  Laughing
Иначе осъзнавам, че е глупаво да се оплаквам, че малко хора говорят английски, те не са и длъжни, тук официалният език е немски и това, че аз не го говоря си е мой проблем  Tired

# 638
Не че съм си говорила в родилното с някой на английски, но си мисля, че със сигурност лекарите говорят и английски. От акушерките имаше от Югославия, Словакия, Полша и все някак ще се разберете.
Аз малко преди да родя ме обзе голям страх, че няма да мога да ги разбера  Laughing Много исках мъжът ми да е с мен за да ми превежда ако се наложи, а той не знае български и с него си говорим само на немски  Laughing А в последния момент страхът стана толкова голям, че исках да се прибера в България Laughing
Накрая ме оперираха Simple Smile
Мен ме беше страх, че може да ми кажат да напъвам, а аз да не мога да ги разбера или обратното, да не напъвам, а аз точно това да правя понеже не съм разбрала Laughing

Последна редакция: нд, 27 апр 2014, 16:32 от B & C

# 639
Хаха дааа и мен понякога ме е шубе много и съм си мислила да си ида да си родя в България за по- сигурно, ама като съм чувала какви са повечето родилни в България като условия и отношение ... би било тъпичко май да се откажа от раждане тук, пък било то и на китайски  Mr. Green
И аз все се успокоявам ,че ще има поне един от екипа, който да говори английски, ако не, говоря още три езика, така че все някак ще се оправя.
Сега се сетих, че февруари ни викаха на една лекция в болницата, в която ще раждам по повод епидуралната упойка. След лекцията трябваше да се изредим с mutter- kind пасовете при една жена и с попълнени анкети, които аз бях попълнила по подразбиране, т.е. ако има една позната дума и по контекста се насочвах какво ме питат и така зачерквах "да" или "не". Тя ме пита някакви въпроси по лекциите, а аз само кимах. Накрая ме попита дали са ми правили някога епидурална и аз казах "да"  Outta Joint Чак по пътя към нас се усетих какво точно ме е питала и ми стана много тъпо, че отговорих с "да"  Sad

# 640
Трябвало е да те придружи някой.
Ти би трябвало да ходиш на прегледи в болницата и по време на тези прегледи ще разбереш кой какви езици говори, а и можеш да си избереш акушерка.

# 641
Трябвало е да те придружи някой.
Ти би трябвало да ходиш на прегледи в болницата и по време на тези прегледи ще разбереш кой какви езици говори, а и можеш да си избереш акушерка.
Сега като каза се замислих .. аз ходя само при генеколога си, а за в болницата също съм чувала, че и там трябва ама никой не ме вика и никой не ми е казал кога и как ... а уж ми взеха телефон да имат връзка с мен, не че не ми е екстра така, не ми се занимава с ходене до болницата, не ми е приятно  Sad  Акушерка също не съм избирала, никой не ме е уведомил и за това, а там ходя с мъжа си, който говори немски. Та в този ред на мисли да попитам /с риск да стана досадна/ фатално ли е ако не съм си избрала акушерка?

# 642
Аз не съм избирала и не е фатално  Peace
Но има дами, които си избират и държат да родят точно при определена акушерка.
Аз не съм избирала защото никоя не познавах и не знаех коя да избера, а и в последствие се оказа, че въобще няма да раждам при акушерка  Mr. Green
Ако много те притеснява езика,  може би е хубаво да си избереш акушерка  Peace
Моят гинеколог нито ми беше издал Mutter Kind Pass, нито ме беше уведомил, че трябва да си избера болница  ooooh! Всичко това го разбрах от други жени, които бяха раждали  Rolling Eyes  До последно си ходих при него и отделно в болницата.
Ти в коя болница ще раждаш?
Може би е хубаво да се запишеш на курс за бременни в болницата  newsm78 Така ще опознаеш акушерките и ще знаеш какво можеш да очакваш.

# 643
Мислила съм и за курс за бременни, но нали ще е на немски и ...
Ще раждам в Hanusch в 14ти бецирк.
Ама как така няма да те уведоми, че трябва да се регистрираш в болница и чак пък и пас да не ти издаде...  Crossing Arms
Аз от моя гинеколог, асистентката му и сестрата, която се занимава с административната част и документацията съм мноогоо доволна, ако някой тук примерно попита, бих го препоръчала /даже в сайта му пише, че знае испански  Sunglasses /.
Мисля да се оставя на течението, бебето така или иначе ще се роди, вярвам, че нещата ще си се наредят от самосебе си  Party никакви акушерки няма да избирам, освен ако не ме попитат или накарат да избера.
Много ти благодаря за отговорите и полезните съвети, дано не ти отнемам от почивния ден  Hug

# 644
Beruška, и аз родих в Hanusch  Simple Smile
Никой няма да те кара да си избираш акушерка. За курса не знам на какъв език е защото аз не съм ходила на него  Blush След като ме приеха в болницата аз веднага започнах да настоявам да ми сложат епидурална (тогава все още не се знаеше, че ще раждам с цезарово сечение) и една от акушерките (полякиня) започна да ми обяснява, че ако съм била ходила на тъпия им курс, сега нямало е да ме е толкова страх и нямало да настоявам за епидурална  Twisted Evil
Полякинята въобще ни ми харесваше, но жената от моята стая си я беше избрала и беше много доволна от нея.

Общи условия

Активация на акаунт