50та австрийска тема

• 58 460
  • 748
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, мами!

Вижте какво намерих днес: безплатни курсове по немски, от Октомври до Май:

https://www.wien.gv.at/menschen/integration/deutsch-lernen/mama- … eutsch/index.html

Но май за тях са ми казвали едно време, че били на много ниско ниво...
Аз ги проучвах тези курсове преди 2 години като се преместихме тук. В нашия бецирк се провеждат във VHS, нямам представа дали навсякъде е така. Нивата, които покрива са А1.1, А1.2, А2.1 и А2.2. (не съм сигурна за последното). Много е трудно да се вредиш за там обаче. Аз 3 седмици преди началото на курса не можах Sad  Успях да надникна в списъците и имената там бяха само арабски.

Бтв, като се регистрирте в МА35 имате право на ваучъри за обучение по немски. За нас като идващи от страна, членака на ЕС са 3Х50 евро. Могат да се ползват на практика във всяка школа. Обаче трябва да се събират печати от едни безплатни семинари, за да могат да се използват. Ако мислите, че имате нужда, време и нерви - МА 17 е организацията, която се занимава с интегрирането на чужденци в Австрия. Трябва да си уговорите термин и да си носите разрешителното за престой от МА 35.

# 676
  • Vienna
Относно кърлежите:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=684322.msg23980174#msg23980174

Ваксината не е против кърлежи, а против една от болестите, която ти пренасят.

# 677
Някой знае ли как се вади карта за постоянно пребиваване и какви за изискванията ?

# 678
Леден облак  Hug Hug Мерси за информацията!

buggy--> И аз се точех за тези курсове, но уви...ще потърся в някой школа.

# 679
Благодаря на всичко, които се включиха по моя въпрос за кърлежите!   bouquet
Информацията, която аз имам, съвпада с тази на Леден облак.
Борелиоза - та ме плаши, но знам, че се лекува, а и доколкото ми е известно ваксината не предпазва от Борелиоза.
Моите страхове са свързани главно с Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME).
В Австрия има дори смъртни случаи на деца. Тези случаи са редки, но ги има. 
Аз и детето ми имаме всевъзможни ваксини, но точно тази не. В началото детето ми беше прекалено малко, а след това все нещо се случваше и отлагах. Тази година се наканих най сетне да ваксинирам поне детето, но лекарката ми съобщи, че вече е късно и трябвало да изчакам до есента  Rolling Eyes
Притеснявам се. Детето ми вече не е малко и всеки ден иска да ходим в парка, а там се завира в храстите, търкаля се по земята  и може да стане грешка Rolling Eyes
До сега не сме се срещали с кърлежи, но знае ли човек  Rolling Eyes

# 680

Тази година се наканих най сетне да ваксинирам поне детето, но лекарката ми съобщи, че вече е късно и трябвало да изчакам до есента  Rolling Eyes
Притеснявам се. Детето ми вече не е малко и всеки ден иска да ходим в парка, а там се завира в храстите, търкаля се по земята  и може да стане грешка Rolling Eyes
До сега не сме се срещали с кърлежи, но знае ли човек  Rolling Eyes

B & C Много странно, че ти е казала, че е късно, защото преди 3 дена бяхме при нашата педиатърка и понеже дъщеря ми преди 10тина дни беше ухапана за първи път от кърлеж и аз съответно почти изпаднах в истерия, тя ни препоръча в рамките на 2 седмици от ухапването да се ваксинира. Искаше веднага да й пердаши ваксината, но аз отказах, понеже също смятам, че тук много търговски все я предлагат. И домашния лекар се опитва да ме убеди колко важно е да се ваксинираме. Аз четох статия на един лекар в Германия, който казва, че случаите на бурлеоза са много по-чести и също водят да фатален изход, ако не се лекуваш. Той препоръчваше едно хомеопатично лекарство след всяко ухапване и аз веднага си го набавих и й давах 2-3 дена от него. LEDUM PALUSTRE C200, като той препоръчваше 3 пъти на ден по 5 глобули, от 3 до 5 дена. Разбира се, че риска е голям и просто трябва много да се внимава. За мен най-важното е да не забравяме всеки ден да си преглеждаме децата за кърлежи и когато го хванеш още в началото и дезинфекцираш, малко хомеопатия и късмет и всичко ще е ок. Поне се опитвам сама себе си да успокоя  #Crazy Друго много важно, аз всеки ден напръсквам чорапките и обувките на детето с препарат против кърлежи, в онзи ден не беше напръскана, понеже беше след училище и тя просто остана да играе навън в градината, без да се сетя, че вече е време да ползваме защитни препарати. И все пак всеки сам решава дали да се ваксинира.  newsm78

Последна редакция: пт, 09 май 2014, 10:04 от sosonik

# 681
Хора с Борелиоза има и в България, но тя ако се лекува не е чак толкова страшно. Въпросът е да се вземат навреме мерки и да се приложи лечение. Една нелекувана Борелиоза също е страшна, но при нея поне човек може да направи нещо, за разлика от FSME Rolling Eyes
Защо на теб са ти предложили ваксина, а мен са ме посъветвали да изчакам - не знам. Аз лично не бих тичала да ваксинирам детето си веднага след ухапване от кърлеж. Ако детето вече е заразено ваксината едва ли ще му помогне, а само може да влоши нещата - поне така си мисля аз Thinking
На мен лекарката ми обясни, че като се затоплило времето не било хубаво да се започва с ваксината, а първата трябвало да се сложи когато все още нямало кърлежи.

# 682
B & C нашите ухапвания от кърлеж миналата година бяха мисля юли месец. И ни казаха да изчакаме 2 седмици от ухапването и да отидем да ни бият. Странно наистина защо така са ти казали на теб!? Ние така и несмятаме да си бием (а доктора ни каза че ТРЯБВА на цялото семейство Simple Smile ), но сякаш наистина ми звучи по-логично да се бие във време в което няма кърлежи, както са ти казали на теб. Simple Smile

За мен най-важното е да не забравяме всеки ден да си преглеждаме децата за кърлежи и когато го хванеш още в началото и дезинфекцираш, малко хомеопатия и късмет и всичко ще е ок. Поне се опитвам сама себе си да успокоя  #Crazy Друго много важно, аз всеки ден напръсквам чорапките и обувките на детето с препарат против кърлежи, в онзи ден не беше напръскана, понеже беше след училище и тя просто остана да играе навън в градината, без да се сетя, че вече е време да ползваме защитни препарати. И все пак всеки сам решава дали да се ваксинира.  newsm78

sosonik абсолютно съм съгласна с теб! И аз така процедирам! Надявам се да е правилното решение и всичко да е наред!
Благодаря ти за информацията за лекарството!   bouquet Веднага ще го потърся!

Simple Smile

# 683
Инкубационният период до 2 седмици ли е?  newsm78 Аз бих изчакала поне 3 седмици.  Blush
Предполагам, че мен ме посъветваха да изчакам защото вече времето се затопли и ако детето ми бъде ухапано от кърлеж точно след ваксинирането може да се получат усложнения (ваксина+вирус)
Аз не разчитам на дезинфекция и не съм фен на хомеопатията  Blush
Ако ставаше с дезинфекция, то никой нямаше да се ваксинира и въобще нямаше да има болни.

# 684
Здравейте! Много благодаря на B & C за това, че сподели за ЛаЛечеЛига. Много полезна информация...
Искам да попитам каква детска количка бихте ми препоръчали? Започнах да се уморявам от търсене и обикаляне..Вие каква сте ползвали и от коя сте доволни?Предварително благодаря...

# 685
calinas , не аз споделих за ЛаЛечеЛига
За количката - моята беше с две дръжки и не ми беше много удобна.  Все трябваше да я бутам с две ръце Rolling Eyes  Сега ако купувам не бих купила с две дръжки

Иначе е много здрава и нищо не и се случи, дори и в България.

# 686
calinas Аз съм фен на триколките и големите помпащи гуми  Laughing Много маневрени, минават всякакви терени, понеже ние сме и планинари и ми трябваше много проходима количка. Моите деца са породени, та в момента съм с Phil&Teds Sport2:

Преди това имах X-lander единственият недостатък е, че са малко тежки, но просто по удобно и здраво нещо не съм ползвала.
Цък

# 687
calinas Съгласна съм с  B & C! Ние взехме Пег Перего Бук +, преди това беше голямо четене на блогове и форуми и т.н, че да си избера и избора ми се спря на тази, само че без мидичката за кола, защото на нас не ни трябва  Peace

# 688
calinas Аз съм фен на триколките и големите помпащи гуми  Laughing Много маневрени, минават всякакви терени, понеже ние сме и планинари и ми трябваше много проходима количка. Моите деца са породени, та в момента съм с Phil&Teds Sport2:

Преди това имах X-lander единственият недостатък е, че са малко тежки, но просто по удобно и здраво нещо не съм ползвала.
Цък
Е неее!!! Тази количка е трепач!!! Толкова як десен не съм виждала за количка!!! Иначе преди няколко дни в парка видях една мама с такава, само че черна и ми направи впечатление, че маневрира с нея с една ръка, а буташе две дечица, а и не е толкова обемна като повечето за породени.
Просто е страхотна! Ако някой ден си имам и второ бих си купила такава  Party

# 689
Beruška, супер ти е количката! Не е с 2 дръжки  Mr. Green , лека е, след време ще махнеш коша. На мен ми беше много удобно, когато ходихме на лекар - оставях количката долу и се качвах с бебто и коша (при нашия лекар няма асансьор  Rolling Eyes). Също и не е много голяма и влизаше в асансьора ни, който не беше от най- големите  Mr. Green
Много лесно и бързо се сгъва, но трябва да знаеш как. Аз голям зор видях на едно летище в началото  ooooh! Laughing

Не знам дали да се похваля или оплача.
Детето ми го приеха в училището, което искахме. В началото много се притеснявах да не вземат да го отложат и много исках да го приемат, но сега вече не съм убедена, че това е най-доброто за детето. Детето ми не желае да ходи на училище и с голямо удоволствие ходи на градина. В детската градина има приятелчета, които майките са решили да ги пратят другата година. Мен никой не ме е питал какво аз искам, но и аз нищо не направих Rolling Eyes
В момента ми е много притеснено заради това училище. Немският му не ми харесва, а в училището ще трябва да учи и английски  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт