Да бъдат ли учебниците безплатни в учебните заведения ?

• 8 862
  • 245
  •   1
Отговори
# 120
  • Ямбол
То имаше някакви опити за закуска и мляко, но всички с ученици в начален курс знаем за какви боклуци става дума. Толкова за безплатните идеи.
Малките учат само 3-4 часа, за толкова един сандвич няма да се развали.

# 121
  • London
Благодаря на всички , които гласуваха и писаха по темата. Peace

И нека спрем да гледаме в миналото или в настоящето и да правим ретроспекции колко струвал учебника и кой плащал стола. Има бъдеще все пак и никой не е казал , че не можем да излизаме от рамките на вече видяно и преживяно. Обществото и държавата ще се развива , поколенията се сменят , както и мисленето на хората. Така че да влизаме в някакви рамки е абсурдно. Simple Smile

# 122
Според мен, именно за да се развива, са и нужни млади, търсещи и искащи да учат Наистина хора, а не чакащи на някой-независимо дали държава или родител-да бута вместо него и да сипе само блага отгоре.

# 123
  • London
Jizzlobber замисли се къде са бюджетните пари сега и къде потъваха през годините , защото със сигурност не са потънали за ''сипещите се блага отгоре''. Щом няма пари в този бюджет за обществени каузи и цели защо плащаме данъци ? За да си смени партийната клика автомобилите , вдигне заплатите и ходи по командировки ? И не ми отговаряй , просто се замисли.....

# 124
Скъпа Ла Картала, аз съм се замислила много преди ти да се сетиш.
Първо написах казах- студент съм.
Второ- имам дете ученик.
Трето, никак не маловажно-имам доста голям трудов стаж и "членски внос" към Държавата- от пролетариата съм, работник съм и плащам данъци.
Не е като да не съм мислила някои неща.
Не съм на 15.

# 125
Не смятам, че има тълпи от бедни младежи, които не учат само и единствено поради липса на средства за ... учебници.

Мотивираните младежи и сега намират начини да постигнат това, което искат, независимо от финансовото състояние (или несъстоятелност) на родителите им.
 Peace

ЕВРОСТИПЕНДИИ http://eurostipendii.mon.bg/?m=5
Брой стипендии за успех : 24 460
Брой специални стипендии: 8260

СТУДЕНТСКИ КРЕДИТ http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Individual_Clients/Consumer_Lo … n/Promo/index.htm

Щом няма пари в този бюджет за обществени каузи и цели защо плащаме данъци ?

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1 ОТ 9 ЯНУАРИ 2013 Г. ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2013 Г.
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135833921
Чл. 20. Определя базов норматив за издръжка на обучението на един учащ се в държавните висши училища в размер 693 лв.
Чл. 21. (1) Определя държавните субсидии за студентски столове и студентски общежития, както следва:
..................

Нима 900 лв годишна такса за медицина е висока и реална?
http://www.medfaculty.org/obuchenie/taksi-za-obuchenie.html

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 16:23 от Анонимен

# 126
  • London
Кое е високо и кое не е изключително субективен въпрос. Безплатните учебници и образование е много по-стойностна кауза в която да се влее част от бюджета , отколкото да потъва в някой партиен джоб. И вместо да правите сметка дали Драган и Петкан плащат много или малко , че виж ти 900 лева са нищо за нечия фирма. Пък и останалите 300 за учебници , ако не и повече също са капка в морето. Ами храна , квартира , живот и той евтин. Да не ги мислим учащите , че да има как Сидеров да си направи личен фитнес във централата , Станишев да почива на Бахами , Буда и Цветанов да пълнят сметки по Сейшелите. Ех , народееее така ли ще се оправим ??? И пак не ми отговаряйте , а се замислете... Rolling Eyes

# 127
Темата е само да мислим на ум ли?
Да не отговаряме, казваш.....'що?

# 128
И пак не ми отговаряйте , а се замислете... Rolling Eyes

Ееееем ти пък сама искаш да си пишеш.Тук да не отговаряме, там да не отговаряме... Joy
Да ти уредим едно участие в Народният театър, за монологче, а?

# 129
Безплатните учебници и образование е много по-стойностна кауза в която да се влее част от бюджета ,
То и при социализЪмът не бяха безплатни.  Wink
/ не знам как се е предвиждало при комунизмът/
Студентът да ходи редовно на лекции, а после в библиотеката, където не се заплаща.
/ така ще спести и суми за отопление на квартирата/  Wink

" Студентите ще могат да учат в библиотеките до полунощ"
http://inews.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B … 458_i.147876.html

Последна редакция: сб, 25 май 2013, 17:01 от Анонимен

# 130
Темата е само да мислим на ум ли?
Да не отговаряме, казваш.....'що?
Защото тепърва ще откриваме топлата вода, която авторката използва.  Laughing Laughing Laughing
Как не сме се сетили до сега.

Кой ще плаща тези учебници? Кой ще плаща закуските? То е лесно да казваш ДАЙ!
Безплатни учебници, такси, обяд за студентите. Ок! Но и безплатни трябва да бъдат и за учениците. Съответно и за децата в детската градина.  И още при раждането да получава майката Лап-Топ-а. Да си пише в бг мамма. И безплатен интернет съответно.

# 131
  • London
Същия , който плаща за депутатски автомобили , почивки , увеличения на заплати и проекти с недоказани резултати и порочни схеми.

Кой плаща за тях Корина ???? Гледам и се усмихвам как никой не отговаря на този мой въпрос , но блещи за учебниците , за майката , която ще забогатее от закуската за детето й в училище или за студента , който щял да си спести парите за учебници. Видиш ли те са прашинката в окото ни , а дали ?

# 132
  • софия
    Имам племенничка , която завърши езикова гимназия. Родителите не пожелаха да я издържат. Приеха е я в София някаква филология. Отидоха с гаджето под наем. Намериха си работа,а  с течение на времето по - добра и платена. Стотинка не са взели от мама и тати. Учат си  , почти завършват и детенце ще имат. Предполагам , че ще намерят и начин да си го гледат, а няма да го хвърлят на баба и дядо......

# 133
Същия , който плаща за депутатски автомобили , почивки , увеличения на заплати и проекти с недоказани резултати и порочни схеми.

Нима няма да се измъдри и порочна схема за "безплатни" учебници?
Писах, че в библиотеките е безплатно ползването им и копирането не е противозаконно!  Peace
Какво повече има да се "мъдрува" покрай казуса?

# 134
  • London
Има анкета , а мъдруването всеки е свободен сам да си го направи и да гласува. Wink

Общи условия

Активация на акаунт