Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са мненията за калориите и техния принос за наддаване на тегло?
Какво е мнението за кетогенната диета и нейното въздействие върху здравето?
Какви са мненията относно консумацията на черен дроб и неговите потенциални ефекти?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са мненията за калориите и техния принос за наддаване на тегло?
Мненията относно калориите и техния принос за наддаване на тегло варират. Въпреки че теорията за калориите е широко приета, не е вярно, че само техният брой има значение. Значението идва от източника на калории - тялото използва различни видове храни по различен начин. Ако системно се приема повече храна от нуждите, тялото няма как да я използва, освен да я съхранява като мазнини. Въпреки това има хора с толкова ефективен метаболизъм, че успяват да коригират скоростта на обмяната си, за да изгарят излишната енергия. Но това не е така при повечето хора, които обикновено съхраняват излишъците като мазнини.
-
Какво е мнението за кетогенната диета и нейното въздействие върху здравето?
Кетогенната диета се използва за лечение на епилепсия, като процентът на приеманите мазнини е над 80-85%, с драстично ограничение на въглехидратите. Въпреки че е ефективен за някои болни, той не е подходящ за всеки, тъй като изисква дългосрочно спазване и може да доведе до дефицити, като например магнезий. Освен това е важно как точно се подхожда към кетогенното хранене - в детайлите. Трябва да се имат предвид индивидуалните особености и целите в момента - отслабване, поддържане на теглото или по-добро здраве.
-
Какви са мненията относно консумацията на черен дроб и неговите потенциални ефекти?
Черният дроб е ценен източник на витамини, често наричан естествен мултивитамин. Препоръчително е да се консумира 1-2 пъти седмично, тъй като прекомерният прием може да доведе до токсичност на витамин А. Някои хора правят пастет от черен дроб и консумират по 1-2 супени лъжици дневно на закуска с яйца. Това може да попречи на загубата на тегло и потенциално да доведе до наддаване. Важно е да се вземат предвид индивидуалните различия и съответно да се коригират хранителните навици въз основа на реакцията на организма.
-
Какво е кетоза и какви са нейните предимства?
-
Как мога да проверя дали съм в състояние на кетоза?
Също от личен опит мога да кажа, че децата, поне моите, имат влечение и предпочитат хубавата храна. Например може да са хапнали по половин вафла, но после пак ще ядат салата, сирене, месо.
От много време ви следя темичките с интерес и най-накрая се наканих да се присъединя към вашия форум!
Придържам се към друг тип хранене, но обожавам тези храни и искам да ви препоръчам една страхотна рецепта за сиренки, която се вмества чудесно във вашия режим и се надявам да ви хареса:
Само шарени опаковки, нищо друго.
. Но големи успехи не съм постигнала от това в предвид странични фактори – като доктори и диетолози които казват всичко да се яде, децата в училище които пък се хранят безконтролно и не на последно място бабите. Бабите като се цвъкнат на Скайпа уикендите, че като ме видят да буча за поредното изядено сладко нещо (не че купувам, но все някой познат носи по някое и дребно нещо за дете) и почват да ми развиват едни теории как са ни отгледали с какви големи пахари с попара от мляко, захар и масло, кисело мляко с бисквити и какви хубави и стройни сме станали, а аз как преигравам. Как било грехота да не даваш на детето си да яде
. И само да отбележа за личния пример, че ние с мъжа ми никога не сме се хранили високо въглехидратно – просто умерено от всичко, без джънкове (защото не ги обичаме поначало, не че се пазим), сокове и други боклуци. Искам да кажа че пример сме дали повече от колкото трябва, но страничните фактори са по-силни в днешно време. Отделно пък като ходим на басейн и другите майки постоянно мъкнат снаксове, аз нищо. И усещам как детето ме мрази направо 
Братовчедка му например има диабет от години, преди това е имала миома, която е оперирана, но после се оказва, че има и висока кръвна захар. На майка ми й махнаха жлъчката още преди заради камък. Просто имам фамилна обремененост и трябва много да внимавам какво правя и какво ям. 
Направо ужас!