Коя е последната книга, която подарихте на детето си? - 8

• 60 906
  • 726
  •   1
Отговори
# 15
Мерси много страхотна тема.

Мон... , историческата книжка интересно ли е написана и за колко голямо дете според теб ще е подходяща?

Не съм Мон  Mr. Green ама да си кажа...
Купихме я за 24-ти май на сина ми /завършва трети клас/. Започна да я чете и мисля, че му хареса.
Подходяща е точно за тази възраст, тъй като в училище започват да ги запознават с българската история. Мисля, че занапред ще я ползва като помагало към часовете по Човекът и обществото.

Ето тук има няколко страници, за да добиеш представа  http://www.book.store.bg/p20660/istoria-na-bylgaria-v-prikazki-i … -karalijchev.html

# 16
Като спомена Тигър една от книгите за Муминтроловете, се сещам да питам...
Знае ли някой колко са общо книгите за тях и в какъв ред би трябвало да се четат?
Моренка, ето как са излизали книгите хронологично във времето:
1945 - „Малките тролове и голямото наводнение“
1946 — „Кометата идва“
1948 — „Цилиндърът на магьосника“
1950 — „Корабът на вселените (Мемоарите на татко Мумин)“
1954 — „Тайнството на юни“
1957 — „Омагьосана зима“
1962 — „Невидимото дете“
1965 — „Татко Мумин и морето“
1970 — „В края на ноември“

Според мен обаче може да се започне с коя да е книга, защото отделните истории не са тясно свързани помежду си.

Първоначално ние взехма разказите "Невидимото дете", от които само два или три са подходящи за по-ранна възраст, но и те си заслужават, дори много.

С повестите аз мислих да караме по хронология, но след като прочетох книгите за наводнението и кометата се отказах дори да ги купувам - иначе там като че ли се въвеждат повечето герои и се казват по няколко думи за това какво представляват. Въпреки това си дадох сметка, че и от "Невидимото дете" сме разбрали всичко, което е нужно да се знае за основните характеристики на героите. Сякаш не е толкова важно какво е точно трол или муминтрол, или филифьонка, пърхалче и пр., а по-важни са особеностите им - единият е добродушен, другият - меланхоличен и уплашен, третият - съзерцателен, друг - авантюристичен и изобретателен и т.н.

За първа цялоста книга за четене избрах "Мемоарите", защото в нея:
*има изключително забавно приключение в ретроспекция, показващо историята на бащите на Муминтрол, Снусмумрик и Сниф - едни от основните герои в поредицата, т.е. от гледна точка на хронология в историята това би могло да е първа книга;
*има хумор и доброта без никаква меланхолия, която иначе се прокрадва повече или по-малко в другите книги;
*дори и да се появи да кажем "неприятен" (защото лоши определено няма) герой, той намира своето място, на което недостатъците му са от полза за някого и всъщност се превръщат в ценност.
Една истински забавна, благородна и щастлива история! От сърце я препоръчвам!

# 17
  • Варна
tigger, цялата поредица на Туве Янсон е прекрасна - изчетох я на сина ми в периода предучилищна-първи клас и той беше направо влюбен в нея. Наши познати дори му подариха плюшена играчка на мама Муминка - до толкова беше погълнат от муминтролите. Аз обаче четях поредицата хронологично на сезоните, през които четях. "Тайнството на юни", "Цилиндъра на магьосника" и "Наводнението" са си летни книги (последната е за тайнството на театъра), "Омагьосаната зима" си е коледна приказка и т.н. "Мемоарите" ги четохме най-накрая, но от която и да започнеш - книгите са прекрасни. Това лято има изадени още 2 книги на Туве Янсон с разкази за възрастни - "Пътуване с лек багаж" и "Лятна книга" - тях ти ги препоръчвам за теб! Аз лично плаках на някои от разказите, толкова ме разчустваха.

# 18

Не зная дали ще я чете. На мен ми беше любима едно време...

# 19
  • I want it all and I want it now.
Дневниците на загубенячката

# 20
  • Sofia
Честит празник на децата! Simple Smile

tigger, Manzhelka, благодаря ви за включването по моя въпрос и полезните отговори! Невидимото дете я имам, пък за Мемоарите зачетох сканираните страници в стор.бг и ме заинтересува. Simple Smile А и филмче съм свалила за муминтролите, та ще е добре да прочетем преди това поне нещо, че не е с бг аудио разбира се  Wink. Гледах ги и аз тези, двете книги за възрастни на авторката.

Ето и две нови придобивки у нас, за едната зарибена от вас.  Laughing

# 21
  • Там, където мечтите се сбъдват
от панаира днес

# 22
  • София
Mrs. L благодаря,добих представа,още сме доста малки за съжаление,засега само обяснявам за Цар Калоян и Балдуин и защо ние не сме взели земите на рицарите  Mr. Green

Днес му подариха за първи юни:

Доста обнадеждаващи ми изглеждат дано му харесат.От футбол не се интересува много,но ние с баща му се интересуваме и приятелката,която му ги е купувала знае този факт  Laughing

# 23
  • Някъде на път....
Аз ще чакам другата седмица:

# 24
  • Sofia
За празника днес тези:

# 25
Новите приключения на Мечо Пух:

# 26
# 27
  • София
Последните ни попълнения от първоюнското ни посещение на панаира на книгата:

"Графиня Батори" и "Макс" от Юлка с автограф от самата нея. Йоанна си умря от кеф...................... Графинята е вече прочетена!

"Под игото" от списъка за 6 клас

"Преди да умра" от Джени Даунам - тийнейджърски роман, препоръчаха ми го, ако девойката не потегли, ще го прочета аз.

За дребосъчка - "Дани-шампион на света" от Роалд Дал, "Приказки" на Ран Босилек и "Братята с лъвски сърца" на Астрид Линдгрен.

Голямата ми наду главата за Дръндьо-то, от панаира даже плакат и разделители за книги си взе. Поръчала съм днес комплекта от 1-5 книги на английски от Амазон. Поне на английски да ги чете Simple Smile

# 28
Пак видях много хубави споделени книжки, честити на всички! Hug

Аз съм много доволна от промоцията на издателство Милениум! Peace За 35 лв. (с доставката!) получих днес 12 книги, за които иначе щях да платя около 90 лв! Получих също и 13-та книга подарък - "Бай Ганьо. До чикаго и назад".

И така вече наредих в библиотеката за изчакване всички 5 части "Маговетри" на Татяна Леванова (само те с коричната цена са 52 лв.)! Peace И 7 от книжките на Бевърли Клиъри, само две ни липсват, ако се харесат, ще ги взема по-натам.

# 29
  • София/Варна
Ние последно се сдобихме с Голямото приключени на малкото таласъмче. Още не е стигнал баткото до нея.

Общи условия

Активация на акаунт