КИПЪР

• 120 637
  • 775
  •   1
Отговори
# 585
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
миналата година няколко пъти ходихме в Кипър. обиколихме и гръцката и турската част, бяхме и в "закрития град".
обикаляхме по селца, обядвахме в нетуристически квартални кръчмици, купувахме плодове от улични търговци - никъде не видях араби по манталитет, а не е като да не съм виждала араби. Wink важи  за архитектурата и антропологията.

# 586
То и с българи е фрашкано

# 587
Добри, няма как да не са закачили нещо от арабите. Та Бейрут им е на 150 км по вода. Близкия изток им е на един хвърлей разстояние.
Но типичните кипърци са по скоро турци. По малко гърци.

# 588
те и във Валенсия са закачили от арабите, архитектурно даже много повече.
но арабския манталитет изобщо не го видях в Кипър. даже в турската част.
Simple Smile

# 589
Има ли някой в момента в Северен Кипър? Утре летим и ще отседнем в Никозия, за три нощувки. Трябва ли ни кола за толкова късо време? А и с това земетресение…. Нещо съм се шубелисала 😏

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 13:22 от tanya.d

# 590
ние не се чувствахме комфортно с това ляво движение. пътувахме с гид с кола, таксита и туристически автобуси.
но отсядахме в Ларнака, през Никозия само минахме на път за манастира Кикос

# 591
Бях лани два пъти. Първият път в Агиа Напа, а вторият обикаляхме острова.
Топ плажове са ми Ниси в Агиа Напа и този на Лимасол.

# 592
Едни от най-хубавите плажове са точно в Северен Кипър. Манталитета според мен трудно се разбира от посещение, като турист. Иначе по плажовете е нормално да се чува всякаква реч, освен че тук живеят много източно европейци и руснаци, все пак е туристическа дестинация

# 593
Приличен шофьор няма никакви проблеми с обратното движение.
Някой от спътниците също трябва да наблюдава с внимание, че инстинктивно шофьорът се муши в дясната лента.

# 594
Поначало, преди да дойдат източноевропейците и руснаците (сравнително наскоро), Кипър е бил част от Британската империя до 1960 г. Британското влияние в културата, цените и туристическите услуги все още е преобладаващо, англичаните и до днес си го имат като бащиния.
А независимостта на острова като една цялост трае съвсем кратко - започват веднага гръцките националистически бунтове, по време на режима на черните полковници е организиран прогръцки преврат, Турция окупира северната част, следва размяна на население между двете "държави" (едната непризната от международната юрисдикция и до днес, макар че се ходи свободно).
Населението не е баш араби, в исторически план предимно са микенци, финикийци, персийци, гърците идват последни. През Средновековието кръстоносци, доста дълъг Османски период, абе шарена работа. Малта е подобно, но с не толкова богата история.

# 595
Аз не говоря като турист, а като човек живял почти десет години там. Манталитетът им е... меко казано кофти. Не ги гледайте как се държат с туристите. За тях са готови и на главата си да тръгнат. Не ме разбирайте грешно, не говоря с омраза, но принципно, островитяните са по-особена категория хора.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 14:35 от Venel82

# 596
Ние бяхме при приятелка живееща там от 12 години. И тя това казва. Като хора са много зле. Като хора правещи туризъм са супер.

# 597
когато писах за арабски манталитет имах предвид нещо просто и видимо.
давам пример. Simple Smile
работно време от 10:30. около 10:40 пристига първото момиче, към 11:10 - последното момиче и момчето, което мете магазина. към 11:30 - шефа.
пуска две момичета да оправят склада, две праща за чай, пуска момчето да чисти магазина. то измита всичко до вратата и го оставя там. плисва кофа вода на пода и я избутва с нещо като чистачка за прозорци до купчината боклук до вратата.
магазинът е обявен за почистен и готов да отвори за клиенти.
 часа е към 11:50 - 12:00 зависи кога шефа ще си изпие чая.
с една дума - работния ден не започва преди 11:00 дори за най-ранобудните, 12:00 за много работните.
в Кипър не съм видяла такова чудо.

купуваш нещо от сергия или малък магазин. изпляскват цена сякаш си в луксозен бутик и пазаруваш само отбрани марки. пада лудо пазарене и цената пада до 1/3, 1/2 може по-малко, зависи колко си добър. стискате си ръката и двамата сте доволни. ако си спазарил 2, може да ти даде три. но никога няма да те метне с бройката или да не ти върне рестото до последна стотинка.
в Кипър редовно забравяха да върнат ресто, почти винаги имаше грешка в сметката или бройката. върха беше когато пробвахме, харесахме и купихме литър ракия, а когато я донесоха се оказа паток. върнахме я, а собственикът на ресторанта ни погледна така, сякаш ние сме я разредили.

такива едни работи.

# 598
Спонтанно се организирахме за една разходка до Ларнака. Летим в края на април от Варна. Опитвам се да се ориентирам кой е най-удачния вариант да стигнем от летището до мястото за настаняване. Не мисля, че за престоя ни от три дни ще ни е нужна кола, по-скоро бихме наели колелета за разходка из града, така че рент а кар не знам дали си струва. И предвид късния час, вероятно опцията е такси. Ако някой е ползвал до центъра на града да сподели ориентировъчно цена, или таксиметровата компания, ще е супер.
Приемам препоръки и за места за разходка, забавления за деца, хубава храна.

# 599
на изхода от летището, от лявата страна има таксита. питашза такси до хотел ХХХ и те ти казват кое и колко ще струва.
20 евро беше до Фламинго, което е много близо до летището.
има туристическо автобусче от алеята с палмите. не е хоп он-хоп оф, а се движи по маршрут, с време за разглеждане. има някаква беседа на запис, но при нас не се чуваше.
ако решите да го ползвате имайте предвид, че в Хала Султан теке няма да ви пуснат по къси панталони и топове/потници.
край морето има много дълга алея за разходки, от яхтеното пристанище, през алеята с палмите, крепостта, та чак до солените езера с фламинго.

Общи условия

Активация на акаунт