КИПЪР

• 121 070
  • 775
  •   1
Отговори
# 135
Относно обществения транспорт чувам, че имало дооооста положителни промени в последните години (аз също като far away познавам Кипър от близкото минало, последно съм била преди 6 г.) Иначе беше точно такъв, какъвто тя го описва - трагичен Wink

За турската част искат застраховка на колата, паспорт, за пътни сефте чувам.
Природата там е много добра, плажовете не са пренаселени като на Агия Напа, но си е мърлявко, наше ориенталско Simple Smile на фона на безупречната чистота на повечето места в гръцката част. Кирения, Фамагуста и Бела Паис заслужават внимание, за Дипкарпаз вече е писано по-нагоре.

В гръцката част за мен може би най-добрият плаж е Фиг трий бей в Протарас, не че в Агия Напа няма - има много, кой от кой по-хубави, но там е като Слънчев бряг, г*з до г*з.

# 136
Под пътни имах предвид точно застраховка, не ми дойде думата в момента, съжалявам.  Mr. Green

За мен най-красивото място на целия остров е Каво Греко, намира се в югоизточната част на острова посока Агия Напа към Протарас. Следващото е  източния край на Кабо Греко - Коннос Бей, един удивително красив плаж,по-скоро залив с кристално чисти води, ограден от борови дървета. Мога да приложа хиляди снимки ако желаете. Има шезлонг, който можеш да наемеш и да влизаш с него във водата, жълт на цвят, изглежда като корито Simple Smile

Съгласна съм и аз с Параход за Агия Напа - прекалено пренаселено е.

# 137
Каво Греко е супер, ама то е за гмуркачи и търсачи на силни усещания, да се мятат от скалите, те нали за пясъчен плаж питат.

На лента преди много години, преди изобретяването на фотошопа Simple Smile

# 138
Пясъчния плаж е Коннос Бей  Grinning

# 139
  • софия
Транспортът им е уникално добър, и градския и междуградския. От опит от ноември. Сега, друг е въпросът, че не обикаля точно всички плажове.
Няма как да се намери от гръцката част инфо за транспорта в турската. Иначе има автобуси и там.
Рентакарите не само, че не искат много да им ходят колите в северната част, ами и не знаят и те самите как точно стои въпросът със застраховките, които се плащат на границата. Ако се повреди колата например, трябва вие да я закарате обратно на ваши разноски, репатрак и т.н. Ако стане произшествие обаче, не съм сигурна застраховката дали е точно за това. Поне аз останах с впечатление, че всъщност е нещо от рода на пътен данък.
За почивка в северната част намирах само агенции, американски, английски и подобни. От гръцко кипърска страна - нищо. Все пак им е болна тема окупираната част.

# 140
Сега ме замисли кой беше тоя Конос бей, отивам да гледам снимки в нетЯ Simple Smile

Иначе организирани екскурзии до Севернокипърската турска република има много, случаен пример http://www.viator.com/tours/Paphos/Northern-Cyprus-Day-Trip-from … 5629-6716PAPNORTH

За застраховките на рент-а-карите и аз не знам как стоят нещата, те са в правото си, по принцип да изнесеш рент-а-кар в друга страна изобщо не е лесно (дори в ЕС има утежнения, какво остава за държава, която не е международно призната), иначе местните си минаваха с обичайната годишна застраховка на автомобила. Нещо като каско.

# 141
  • София
Koнос бей е един мъничък плаж на юг от  Фиг трий. Слиза се по доста стълби до него. А и той е доста населен.

# 142
Аз пък не се сещам кой е Фиг Трий  newsm78

# 143
  • софия
То самото минаване с рентакар не е проблемно. Притеснително е ако стане нещо колко точно кеш трябва да имаш  Mr. Green
Гъркиня ми се оплака, че доста голяма глоба е отнесла за превишена скорост, дебнели ги доста.

Дневни трипове има, дори и аз намерих агенции в Ларнака в умрял сезон. Но питането нали е за инфо за почивка там. А такова инфо от гръцка страна няма кой да даде и организира.
И изобщо който и да било да питах за турската част, всеки се правеше на утрепан. Не дават никакво инфо и казват, че не е хубаво там.
На граничния пункт в Никозия има също много брошури за турската част, поне за Никозия. На няколко езика при това. Не питах за инфо за транспорта им, но не може да няма. Автогарите са съвсем наблизо.

Последна редакция: пн, 04 яну 2016, 23:32 от shhhh...

# 144
  • софия
Уайлд рабит, мисля, че ако запазиш хотел в турската част на Никозия и имате там един ден, ще можеш да се ориентираш на място. Не може да няма рентакари и там тяхни си, или поне ще разбереш разписанието на автобусите. Кацайки в Ларнака е много лесно да стигнеш до Никозия и да минеш в турската част и там да се оправяте на място. Хотели има бол по северното крайбрежие.

# 145
  • София
Здравейте, на 07.02 летим за Ларнака за 4 дни с дъщеря ми и майка ми, на която това пътуване е подарък за РД. То за това и февруари отиваме Grinning ....та въпросите ми са относно придвижването из острова. Не мога да рискувам да шофирам там/много ми е объркващо/, за това въпросът с наемането на кола отпада. Остава ни вариантът за придвижване с автобуси. Чета различни мнения по въпроса, може ли да се разчита на транспорта им? Има ли междуградски автобуси до други градове и ако има от къде точно в Ларнака тръгват? Бих искала да отидем до Пафос и Лимасол. Благодаря ви предварително.

# 146
  • софия
По-горе е даден сайтът на транспорта, който също е много добре направен. Можете да разчитате на транспорт, да. Автобусите са точни до минута.
Автобусите тръгват от Финикудес, централната алея с палмите в Ларнака. После спират на всички спирки в града. До Пафос се пътува със смяна на автобусите и отнема около три часа в посока.
Навсякъде има брошури и информация за всичко, има туристически център, има стелажи с карти по улиците, има електронни табла с информация. Всичко това на няколко езика. Всичко е много улеснено за туристите.

Информацията за лош транспорт е от преди години, когато наистина е бил лош.
Избягвайте да пътувате в неделя. Не че е нещо особено, но тогава е почивния ден на прислугата и всички се юрват на шопинг в Никозия. Тоест може да сте единствените бели в автобуса  Mr. Green

Последна редакция: вт, 05 яну 2016, 01:29 от shhhh...

# 147
  • тук-там
Благодаря на всички - ще го мислим. Може пак Протарас да направим. Фиг трий наистина е перфектния плаж, а и хотелите са съвсем до морето. Надявам се, да не се изсипят всички руснаци това лято в Кипър. Praynig Че още от април го окупират.

# 148
Мислех си, че познавам Кипър по-добре и от София, но се оказа, че на този плаж не съм била ( Фиг Трий) #Crazy Наистина е красиво!  baby_neutral

# 149
Какво ще кажете за западната част, мисля 5 от 13 нощувки да й отделя, единият вариант е около Корал бей, но гледам хубави настанявания и около Полис.

Общи условия

Активация на акаунт