Отговори
# 15
И аз съм съгласна, че трябва да проучат не само периода в България, но както и Дзвер каза, доколкото започват да ми се изясняват нещата, свидетелството за съдимост, което ще ни издадат от нашето Министерство на правосъдието си е criminal record и се проверява и в UK.
Сега чакаме акт за раждане, защото някъде през годините се е загубил...
За Удостоверенията от районна и окръжна прокуратура казаха, че няма проблем, тъй като те се издават за една година назад по принцип, а той е бил тук през този период.
Все още се мъчим с удостоверението за родителски права. Писахме до Британско посолство отново с молба да ни насочат към кого да се обърнем. От това, което изчетох в интернет, май тяхното criminal record включва и родителските права...т.е, ако са ти били отнемани, то това ще фигурира и там....Писах и в темата на майките във Великобритания...Ще се получат нещата, просто ще загубим време и малко нерви, но няма как....

# 16
Привет!Днес се зачетох в темичката и реших да споделя нашият опит. Омъжена сам за гръцки гражданин /имаме ЛНЧ и половината от годината пребивавахме в България/и през 2009 година и на нас ни се наложи да събираме документи за чужденец. В интерес на истината се справихме за десетина дни и определено еквивалента на гръцките формуляри нямат нищо с българския .Всичко извадихме в Гърция с апостил, после превод и легализация. Социалната ги провери, определено не разбра съдържанието на повечето от тях, но ги отбеляза в списъка като представени,  тогава вписаха само мен в регистъра за желаещи за пълно осиновяване. Без проблем си осинових нашата принцеса през 2011 година, като сега започнахме процедура за осиновяване от страна на съпруга ми. Моя съвет е събирайте документите от Англия и не се притеснявайте, че не покриват българските критерии. Успех и лека вечер!

# 17
Здравей, mimoza2811  Simple Smile Благодаря ти за споделения опит и поздравления за успешното приключване на процедурата Simple Smile И от друго място ни споменаха за варианта само аз да осиновя, а той по-късно, но смятах, че е невъзможно при положение, че съм омъжена и живеем заедно...
Щом се случва тогава, имаме и краен вариант..Защо обаче никой не ни го предлага като възможност? Досега можех да съм си подала документите...
Засега решихме да съберем каквото можем оттук, защото се оказа, че физическо лице не може да изисква свидетелство за съдимост от UK, трябва да е някакъв вид организация (а и от Министерство на правосъдието ще го издадат). Ще се опитаме да изискаме от техните служби някакъв вид документ за родителските права, за другите няма проблем...Благодаря отново Simple Smile

# 18
Здравей отново! Не са ти предложили вариант само ти да осиновиш, тъй като и двамата със съпруга ти сте декларирали обичайно местопребиваване в България. Семейнияг кодекс дава тази възможност поетапно осиновяване, първо от единия от съпрузите, после от другия. Определено е по-добрия вариант двамата да осиновите едновременно, при нас вече трета година се точи процедурата за осиновяване от страва на съпруга ми защото я правим в Гърция при положение, че декларирахме вече обичайно местопребиваване на детето тук. Намери в интернет тази разработка - "Осиновяване на дете с обичайно местопребиваване в Република България от лице с обичайно местопребиваване в чужбина" от Проф. д-р Николай Натов Публикувана в сп. „Нотариален бюлетин”, бр.2/2010 г./ако не можеш прати ми електронен адрес да ти я изпратя/, но тя пак се отнася до чужденци с обичайно местопребиваване извън България.Още веднъж успешно справяне с бюрокрацията и бърза среща с вашето детенце.

# 19
Моя съвет към вас е да отидете до Регионална Дирекция Социално Подпомагане - РДСП не го бъркайте с Дирекция социално подпомагане - ДСП, там в РДСП се водят и съхраняват ,,регистрите на осиновяващи при пълно осиновяване,, там се извършва вписването в регистъра на основание на заповед на директор Дирекция социално подпомагане, а проучването се извършва от отдел Закрила на детето- към ДСП, от където са ви дали документите, които трябва да изготвите за да бъдете вписани в регистъра на осиновяващи при условията на пълно осиновяване. Това е наредбата която определя начина на воденето, съхраняването, вписването на осиновяващи при условията на пълно осиновяване.
НАРЕДБА № РД-07-7 от 5.10.2010 г. за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите на осиновяващи при условията на пълно осиновяване.  Thinking сложно звучи но не е Simple Smile Там на място в РДСП колегите могат да ви обяснят точно дали това което сте подготвили е достатъчно за да ви впишат в регистъра и още един съвет не се забутвайте с документите на съпруга си, първо подгответе вашите документи, защото в регистъра може да бъдете вписани само Вие и второ колегите би трябвало да знаят че не всяка страна издава свидетелство за съдимост, вашият случай не е чак такъв прецедент регистъра е пълен със семейства със смесени бракове  Wink Дори и колегите от РДСП да са затруднени с казуса  newsm78 винаги могат да потърсят съдействие и съвет от колеги от РДСП на друг град все пак регистъра е национален

# 20
Здравейте отново. Нямах възможност да пиша известно време. Благодаря на mimoza2811 и на megii73 за отговорите  Simple Smile Междувременно получихме акта за раждане на съпруга ми от Англия, който ще ни трябва за свидетелството за съдимост от тук. Оказа се, че това свидетество за съдимост все пак е само за периода, в който той е пребивавал на територията на България. Наистина задълбахме доста в неговите документи и загубихме време, защото имах опасения, че докато успеем да ги извадим от там, то на другите от тук ще им изтече давността. Получих и писмен официален отговор от Държавна агенция за закрила на детето, цитиращ Наредбата за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите за пълно осиновяване чл. 25, ал.1 и ал.3(когато лицето е чужденец с обичайно пребиваване в България) - старата песен на нов глас - едни и същи документи и от двете държави и препоръка да се обърнем към Британско посолство отново...
Общо взето решението ни е да съберем каквото можем от тук и да се опитаме да ги подадем. Ще се опитам да се свържа и с РДСП. Благодаря megii73 за съвета Simple Smile

# 21
Такааа...Аз продължавам да пиша докъде сме я докарали, може пък и с нашите премеждия да сме полезни на някой в същата ситуация. Подадохме заявления за свидетелство за съдимост и за удостоверение за наказателно производство в прокуратурата...НО удостоверение за родителски права е невъзможно да бъде издадено, тъй като от 2007г. всички граждани на ЕС са с ЛНЧ, а ГРАО работи само с ЕГН  #2gunfire А наредбата за условията и реда за водене и съхраняване на регистрите е от 2010г. Кой по дяволите я е писал и с каква глава?!?
Свързах се с РДСП Пловдив и им обясних за нашия проблем(бяха много любезни и съпричастни между другото), те се свързаха с колеги от София и познайте какво ни предложиха - да се свържем с Посолството Simple Smile) или с акредитирана асоциация за международно осиновяване... Биха могли да впишат само мен, но документите на съпруга пак ще са необходими (логично)..Акредитираните асоциации не могат да помогнат, тъй като при тях пристигат вече преведени подготвените документи от Англия(предполагам, че не е проблем на гражданин на UK да му бъде издадено свидетелство за съдимост, когато има работодател там, който да го изиска)..Продължаваме да действаме в UK, опитвайки се да получим някакъв документ, че не е осъждан и че не са му отнемани родителските права...Не може да е
тяхното свидетелство за съдимост, тъй като, както вече казах, то не се издава на физически лица..
И така...следваща стъпка е да пишем до посланика на Великобритания, и в краен случай до нашия омбудсман...

# 22
Уф, отново неяснотите у нас...  ooooh! Изумена съм!

... Биха могли да впишат само мен, но документите на съпруга пак ще са необходими (логично)...
Сигурна ли си, че е така? Посъветвай се с другите мами със смесени бракове, които са осиновили. Аз също ще попитам някои от тях... Чувала съм, че се прави социална проверка и на партнньора, който не кандидатства за осиновител, но не и че изискват напълно същите документи...

Много ви стискам палци!

# 23
Последно говорих със служителка на РДСП Пловдив, на която подробно обясних ситуацията и изрично я попитах за вариант да осиновя сама. Тя се свърза с дирекцията в София и след като се чухме отново, ми отговори, че това не е вариант, тъй като той пак ще трябва да бъде проучен и същите документи ще се изискват. Предполагам проблем при нас е, че той живее тук и е с постоянно пребиваване. Ако нямаше такова, щеше да е по-лесно. От РДСП ме помолиха все пак, ако успеем да наберем документи от UK, да им кажем кои и как сме го направили, за да знаят занапред  Rolling Eyes Беше много любезна, между другото, но проблемът не се разреши...Не сме се отказали все пак...все още...Благодарим отново за съпричастността и идеите на всички писали  bouquet  Ще пиша при някакво развитие.

# 24
Owlena, аз тепърва започвам да проучвам как стоят нещата за осиновяване. Свързах се с мой близък адвокат в Бг (омъжена съм за чужденец и не живеем в Бг) и от него преди час получих инфо и съвет, че ще е по-лесно да подам документи за осиновяване сама и осиновя по вътрешната процедура, след което той ще осинови по международната. Две процедури са, но според него е по-бързо и лесно.
Както казах, тепърва започвам с проучванията и въпросите. Аз съм с адресна регистрация във Варна и предполагам ще се наложи да ходя там да питам каки документи се изискват. Не мога да твърдя със 100% сигурност, че това, което казва адвокатът е възможно (след като имаме сключен брак да осиновя само аз), но смятам да го проверя и ако наистина е така, да действам.
Моля ако има мами, живеещи извън Бг и осиновили дечицата си сами да пишат и споделят опит   bouquet

# 25
Здравейте всички!
Аз сам такава мама- в момента живя с мъжа ми и сина ни в Русия и тъкмо получих документа,че ми разрешават да подбера и осиновя дете по посочените от мен критерии. Аз имам 2 гражданства-русско и българско,мыжът ми и синът ми са българи.
Когато започнах да проучвам по процедурата по осиновяването,проучвах паралелно и в БГ и в Русия и в крайна сметка се спряхме да осиновим в Русия,понеже:
1. Щом единия осиновител е руски гражданин,то има право да осинови дете само от своето име със съгласието на съпруга си(попълва се молба,че съпругът няма нищо против половинката му да подбере и осинови дете от еди какъв си пол,възраст и т.н. и ще помага материално и физически за отглеждането на детето). Съответно,след съдебната процедура, презимето на детето се записва това,което посочи майката-може да е измислено,а може да е името на съпруга си,но в графата "баща" ще остане празно място и юридически,съпругът няма да има никакви права и задължения над детето;
2. Има огромна база дани по региони,която се обновява всеки 2 седмици,със снимки на децата,пише за наличието на братя сестри и дали детето може да быде осиновено или само взето в приемно семейство.
Тук,някой може да се възмути,че децата не са стока и не е човешко или хуманно да се избират деца,НО... Не всеки е способен да приеме първото предложено му дете,много хора все пак се ръководят първоначално от външното привличане и сходство. Тук,когато получиш разрешение за осиновяване,отиваш при регионалния оператор и той ти изкарва анкети на деца, които попадат под изисквания,посочени в заключението за осиновяването ти. Избираш си една анкета,изписват ти направление за посещение,отиваш да се запознаваш с детето и имаш 10 дни да решиш-дали си съгласяваш да го вземеш или се отказваш. Ако си съгласен-подписваш съгласие и от там нататък посещаваш детето и подготвяш документи за съда. Ако решиш,че не искаш да осиновиш това дете,то пишеш отказ и взимаш направление на запознанство със друго детенце. Ако в заключението ти пише,че можеш да вземеш дете само като опекун или в приемно семейство,то тогава не минаваш през съд и практически можеш да прибереш детето след 1-2  седмици у дома. Също така,ако си осиновител и си отишъл в далечен регион за да вземеш детето,то тогава(не винаги,но в повечето случаи е така) ти се оформя временна опека т.е. взимаш си детенцето у дома и до 1 месец трябва да си подал документите  в съда по твоето местоживеене;
3. Тези,които взимат деца под попечителство или в приемни семейства им се полагат много помощи-за лечение,уреждане в детски градини и училища,пътувания,почивки и т.н.
Ние в момента търсим нашето детенце,звъним на еди куп служби,разглеждаме снимки... Има ужасно много деца,но за съжаление много от тях или  с братя и сестри и не могат да се делят или със сериозни здравословни проблеми. Но ние бяхме подготвени за това,така,че пожелайте ни късмет!
Ако има выпроси,с радост ще отговоря.

Общи условия

Активация на акаунт