Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви документи са необходими за осиновяване в България?
Как може съпругът ми, който е британски гражданин, да получи необходимите документи за осиновяване в България?
Къде можем да потърсим помощ в процеса на осиновяване?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви документи са необходими за осиновяване в България?
Необходимите документи за осиновяване в България включват удостоверение за родителски права, свидетелство за съдимост и удостоверение за наказателно производство. За чуждестранни лица с постоянно пребиваване в България, документите трябва да бъдат издадени съгласно законодателството на държавата, чийто гражданин е лицето.
-
Как може съпругът ми, който е британски гражданин, да получи необходимите документи за осиновяване в България?
Съпругът ви може да получи необходимите документи за осиновяване в България от Великобритания. Например свидетелството за съдимост може да бъде получено от Министерството на правосъдието във Великобритания. Освен това удостоверението за родителски права може да бъде издадено от социалните служби във Великобритания.
-
Къде можем да потърсим помощ в процеса на осиновяване?
За помощ в процеса на осиновяване в България можете да се обърнете към Регионалната дирекция за социално подпомагане (РДСП), където се водят и съхраняват регистри на потенциални осиновители при условията на пълно осиновяване. Те могат да ви предоставят информация за необходимите документи и процеса на регистрация.
-
Как можем да получим свидетелство за съдимост от Обединеното кралство за целите на осиновяване в България?
За свидетелството за съдимост съм сигурна - вади се през Министерство на правосъдието, за останалото трябва да попитате там, където се вадят за български граждани.
Ние дори не сме сигурни какъв е английският еквивалент на тези документи. Надявам се, че просто не са ме разбрали. Явно ще се наложи да отидем на място отново и да разговаряме, докато ни/си изяснят положението
Евентуално да отидеш с питане в консулски отдел на Външно министерство, да обясниш омагьосания кръг и да те насочат как да се извади документа. Според мен, в Британското консулство трябва да задвижат процедурата, не те да издадат удостоверението, а да си го изискат от компетентните органи в Англия, не съм сигурна. Или в Министерство на Правосъдието да питате, от къде и как да извадите тези документи.
И според нас е логично нещата да минат по някакъв начин през Британско консулство...Писах до една позната, която работи в Министерство на правосъдието, пък да видим дали ще има развитие..Не мога да повярвам, че в Закрила на детото изискват документи, за които не знаят откъде да се извадят, но....нищо не ме очудва вече...
Онова, което съм разбрала с времето е, че когато отивам при една чиновничка с проблем, за да имам успех, трябва да съм "взела със себе си" и решението... Защото те понякога сякаш се страхуват да мислят, но ако им кажеш, какво би могло да се направи, тогава може да са по-кооперативни... Навсякъде е така (аз живея в Германия, където действат абсолютно същите закони). Вие вероятно знаете точно толкова, колкото въпросните служители, които молите за информация, така че моят съвет е, просто да опитате да съберете сами информация и набора от документи, който се изисква при кандидатстване за осиновител.
разбира се, това не е сигурно, но все пак може поне да запита във Великобритания кои са аналозите на съдимостта и лишаването от родителски права, за да се поиска издаването им, ако трябва да се поясни със становище от адвокат кой документ какво удостоверява съобазно тамошната правна система ... или поне документ, че там такива неща не правят