18-то СОУ-информация за прием в първи клас 2013/2014г.

• 24 001
  • 235
  •   1
Отговори
# 90
.......
По отношение на правилата и на държавното училище, моля, моля. Винаги има правила и винаги има странични вратички. Не, че го подкрепям ама така си е, за съжаление. Че то по-голяма дискриминация и то на етническа основа от 134 има ли. За Горна Баня, какво, и там големи спекулации за връзки. Имат си изпит хората и това е. Така според мен трябва да бъде. Ако искаш да си елитно училище трябва да си подбираш децата. Мото дете чете и смята от 5 годишно, нормално е на интервюто да го харесат. Изпитните тестове за Горна Баня ги решаваше още миналата година.
Колкото и 18-то да искат да са елитно училище (аз бих го нарекла по-скоро "много желано училище"), те нямат право да подбират учениицте си на база изпит / интервю / лични качества / знания на децата. Така че, ако Вашето дете е прието там защото е много способно, то това Е дискриминация спрямо другите деца и фактът, че Вие сте щастлив от тази дискриминация, не Ви прави чест. Моето дете не само чете, пише и смята, но и говори 3 езика, и въпреки това не смятам, че това трябва да е основание да бъде прието в 18-то или в което и да било друго училище. Ако има конкурс, който включва изпит и детето го издържи успешно - чудесно и браво на него. Във всички други случаи, където приемът става САМО по документи, нищо друго не трябва да има значение.

........

Знаех си, че ще обърнете внимание на заяждането ми а не на положителните отзиви. Просто си направих експеримент, и очакванията ми се потвърдиха.
Зовист и злоба. Защо ли си регистрирах. Да си ви оставя, спокойно да си злобеете, да не ви наливам само масло.
.........
Просто злобата лъха от коментарите Ви и засенчва всичко друго.

# 91
az-si-znam, трябва да се намеся, поради простата причина, че прекалявате с класификациите относно мен и детето ми. Дали съм пингвин или лебед ще реши мъжът ми и хората, които ме познават. А за Ваше сведение и лешоядите летят. И понеже решихте, че ще скачате срещу мен, нека Ви обясня нещо: Чета този форум доста отдавна, октомври месец си купих апартамент в района и смятах, че имам предимство, защото това е един от основните им критерии, посочени в сайта. В критериите на 18-то НЯМА изискване за интервю с детето, тоест няма никакъв шанс, това да влияе на обективните оценки, ако има такива. Аз злобни коментари за никого не съм си позволила да пиша, нито да обиждам родителите на приетите дечица. Смятам, че мое гражданско право и задължение, е да сезирам всички необходими институции, защото това е държавно училище и децата, живеещи в района, имат право да посещават кварталното училище. Това и правя всъщност. А вие продължавайте да се гордеете от този факт и използвайте времето, докато детето Ви е в началния курс, за да си припомните или научите правилната пунктуация в българския език!
Към всички, които изразиха подкрепата си към моя начин на протест: Смятам, че ще е по-удачно да пишем поотделно и да внесем жалбите лично от свое име. В страницата на инспектората има e-mail-и, предлагам да пуснете и Вие по една жалба. Повече хора, по-голям шанс да ни обърнат внимание Simple Smile

# 92
  • При любовта
Училището наистина е много добро , ако не беше така нямаше неприетите да страдат толкова.Днес ходих до 45-то и отбелязах разликата с 18-то и 32-ро още на вратата.Нормално е всички да искаме децата ни да учат в по-добро училище и да сме разочаровани ако това не стане. Всеки от нас си има своето право да се възмущава и радва, което е нормално. Успех на всички приети деца а на останалите стискам палци да попаднат поне на добра учителка.
cveti 6 202uu
Аз не съм се регистрилала сега Wink, но и ние сме приети в 18-то.  Бяхме приети и в 32-ро, но останахме в 18-то заради Класната, която ще поеме нашият клас. От моя гледна точка нещата са просто късмет, няма конспирация. Чист късмет! Просто от 600 деца няма как да се изберат, ако няма и теглене тип томбола. Както е в и Щатите.
В 32-ро бяхме сред резервите и после направиха още една паралелка и ни приеха. Там кандидатите бяха 1380 деца, незнам защо не сте подали жалба, там нещата са ама много нагласени и с неясен подбор (такива неща ми разказаха за подбора тази година Crazy) ... публикуваха списъците за малко и ги свалиха. Не ви ли струва съмнително!? Wink
В 134-то незнам защо не сте подали  жалба, там няма нищо прозрачно в подбора. Моята дъщеря се справи блестящо на изпита, но се оказа че хората с произход са повече (поне така ни казаха) и не бяхме приети.

Чудя се, защо не може да проумеете че всичко е огромна доза късмет в година, в която има голям наплив заради бейбибума?!

Мама на Мишо, 17-то училище е прекрасно. На нас ни беше резервен вариант. Пожелавам ви успех! Убедена съм, че няма да съжалявате! Препоръчвам ви Миланова, като Класна.

Аз лично приемам, че това и съдба ... и на детето му е писано къде да учи и какъв да бъде неговият път. Не съжалявайте за нищо, така е трябвало да стане! Peace

мишел, Вас последно приеха ли ви в 134-то?

maminko Аз не виждам нищо лошо децата да решават логически задачи? Книжките на Румен Генков са страхотни. Това е само плюс за децата и развива техните способности.  Peace

# 93

да гордея се че съм елитен родител, гордея се че детето ме е в елитно училище, гордея се и това ми дава криле. И то големи, а не "малки"

Горкото ви дете!!! От малко го обърквате с грешни квалификации.

От цялата ситуация Мишовата мама (както вие я наричате) и самият Мишо печелят, защото училището, където е записан е наистина по-добрия избор за начално училище. Не маловажен е и факта, че в неговата среда няма да е вашето дете. Ако го възпитавате така както пишете .........
Защо, когато някой си потърси правата или просто иска разяснения по даден казус от съответната институция, се счита, че това е злоба? Това е правилния ход, едно голямо БРАВО на дамата, че го прави. Дава чудесен пример на детето си за гражданска позиция.

# 94
Цитат
magarence_baby
В 32-ро бяхме сред резервите и после направиха още една паралелка и ни приеха. Там кандидатите бяха 1380 деца, незнам защо не сте подали жалба, там нещата са ама много нагласени и с неясен подбор (такива неща ми разказаха за подбора тази година Crazy) ... публикуваха списъците за малко и ги свалиха. Не ви ли струва съмнително!? Wink

Децата в 32-ро бяха 469, а не 1380! Входящите номера не започваха от 0 и имаха прекъсване (явно всички входящи документи си вървят по ред от началото на годината). Освен това там, за разлика от 18 СОУ, имаха пояснение какво разбират под "Район" на училището. Нас ни приеха в 32-ро без никакви връзки и без да имаме никакво предимство (явно томбола и късмет).
Изобщо не споря, че навсякъде се приемат деца със и без връзки. Също както съм наясно, че и точки да имаше, тези с връзките щяха да са с максимален брой точки и никой нямаше как да ги провери. Факт е, че трябва да има по-голяма прозрачност относно подбора на деца.
Жалко е родител да обижда по този грозен начин дете, което не познава, както направи az-si-znam по отношение на Мишо (който не познавам) и чиято майка си търси и защитава правата.

# 95
  • При любовта
Да, да и аз съм за това да има прозрачен прием. Peace Просто мисля, че това ще стане, само когато има подобна система както за Детските Градини. 

maria77bg Не съм обърнала внимание, като съм гледала входящите номера! Благодаря

# 96
Според мен, всички сме изперкали (без да визирам някого конкретно) по повод тазгодишната кампания за първи клас. Аз лично чувствам, че съм на края на силите си. Незнам за вас, хора, но да си на педал вече 4 месеца (реално от края на януари, така че са повече), не е нормално. Смятам, че системата е сбъркана. Не е нормално да се подават документи за първи клас в продължение на два месеца. Не е нормално всяко училище да въвежда собствени критерии, и да няма контрол върху прилагането им. Не е нормално и кампанията да продължава толкова време (имам предвид подаване на документи - записване).
Спирам, че ще ме помислите за Кунева Laughing
Казах си каквото ми е на душа.
И за да не "кажете", че се крия, приети сме в 18-то, в което съм учила и аз, и брат ми. Незнам дали повлия този факт, но се ползваме и от предимство. В нашия профил не бяха най-многото кандидати, нито е от най - желаните от всички (но от мен- най - желан). Мисля, че съм писала и преди за него. Не съм ползвала връзки, не съм давала пари, не съм звъняла нито на директор, нито на учител, нито на дявол. Просто стана. Честно казано, след приказките, "изговорени" тук, не очаквах, но както винаги се оказа, че форумите трябва да се четат избирателно. Изключително съм доволна от това училище (приеха ни и в 133-то, там ползвахме предимство от татково, но я записах в 18- то), най - вече заради следното.. първо, зам-директора по начално образование, още при подаването на заявленията, ме посъветва койв кой профил имаме шанс. НЕ я познавам. Второ, интервюютата в нашия език (ходих само там) минаха страхотно- на излизане детето ме помоли да учи тавм, при тази госпожа. Поредно - страхотна организация - казват в колко изкарват списъците, и го правят, записването върви без да се чака, на родителската среща, раздават списък с необходими тетрадки, не те крънкат от вратата за ремонт на каласна стая- Това е. Всеки си прави извода сам. И незнам дали моят избор е правилен, сравнениес Мама на Мишо, защото детето ще учи същият език, но в училище, което не е толкова централно, но пък се ползва от добро име, и учи децата наезика. Просто за мен не беше това най - важното - детето да го научи докато стане на 10.
Въпрос на избор.
Извинявам се за дългя пост, ще компенсирам, като не пиша следващите две страниц 

# 97
  • София
...

maminko Аз не виждам нищо лошо децата да решават логически задачи? Книжките на Румен Генков са страхотни. Това е само плюс за децата и развива техните способности.  Peace

magarence, май не си уловила сарказма ми в поста насочен към az  Peace

Иначе, изборът ни за училище не е насочен към 18-то или другите две от квартала, при все, че са ни удобни. Явно приоритетите са ни други Simple Smile

# 98
В нашия профил не бяха най-многото кандидати, нито е от най - желаните от всички (но от мен- най - желан)...
... първо, зам-директора по начално образование, още при подаването на заявленията, ме посъветва в кой профил имаме шанс...

Амели, в кой профил е приета дъщеря ти? И на какво мислиш, че се основава съвета за най-добрия шанс, който си получила от зам.директора?

Мен ме вълнува конкретно шансът за прием във френската паралелка. Ако дъщеря ми кандидатства в 18 СОУ ще бъде заради френския.

# 99
  • София (Възраждане)
Момичета, ето темата за електронна систет за прием в училищата, пишете в нея с мнения и препоръки. Искрено се надявам някой от РИО да я чете и да си вади поуки Peace

# 100
Аз май започнах тази дискусия и не съм дообяснила за какво става въпрос и затова предварително моля да ме извините за дългия пост: 134-то училище изрично споменава в критериите си, че има събеседване с психолог и децата с етнически произход са с предимство - не коментирам какъв е критерия за прием, за мен важното е, че го има ясно посочен в документацията. Същото важи и за 32-ро училище - изключително малък район около училището, но хората са го споменали, плюс събеседване с детето - пак не коментирам дали е субективно или не, има го в самите изисквания на училището. И накрая 18-то училище - предполагам всички четящи тук знаят какви са били критериите. Тоест от казаното дотук 18-то има абсолютно обективни критерии за прием. Проблемът е какво става след това. Спазват ли се тези критерии или не? Аз не страдам толкова много, че не сме приети, моят довод е, че не бива да се случва така. Затова говоря за сезиране на институции, защото както и Вие, така и аз плащаме еднакво на държавата своите данъци. Мили родители, изчаках умишлено, за да запиша детето си в друго училище, за да не ме обвинят, че се боря да ни приемат след моите жалби. И за да не съм голословна и за да защитя детето си, което според човек, който въобще не го познава, но си позволява да го нарича "перко", искам да Ви споделя, че трябваше да учим в Шилер, но за съжаление, аз не мисля, че мога да съм му от полза с немския. Наистина пожелавам успех на всички приети дечица и дано попаднат на най-добрата госпожа Simple Smile

# 101
  • София
В нашия профил не бяха най-многото кандидати, нито е от най - желаните от всички (но от мен- най - желан)...
... първо, зам-директора по начално образование, още при подаването на заявленията, ме посъветва в кой профил имаме шанс...

Амели, в кой профил е приета дъщеря ти? И на какво мислиш, че се основава съвета за най-добрия шанс, който си получила от зам.директора?

Мен ме вълнува конкретно шансът за прием във френската паралелка. Ако дъщеря ми кандидатства в 18 СОУ ще бъде заради френския.
little wingels, мое скромно и не меродавно мнение е, че във френската паралелка кандидатите, посочили го за първо желание са най-малко и съответно шанса е най-голям
Амели` Пулен поздравление , че сте влезли в желаното училище

# 102
Училището наистина е много добро , ако не беше така нямаше неприетите да страдат толкова.Днес ходих до 45-то и отбелязах разликата с 18-то и 32-ро още на вратата.Нормално е всички да искаме децата ни да учат в по-добро училище и да сме разочаровани ако това не стане. Всеки от нас си има своето право да се възмущава и радва, което е нормално. Успех на всички приети деца а на останалите стискам палци да попаднат поне на добра учителка.

Ние сме записани в 45-то. Доста се колебах,с особено мнение съм,но си избрахме госпожа и дано сме при нея. Би ли споделила своите впечатления. Искам да си "сверя часовника". Много ми е притеснено.

# 103

Здравейте. Поздравления за Амели, явно сме "съученици".
Искам да споделя, че при подаване на документите, зам.директорката ми разясни, че от опита си като такава /да не Ви излъжа, мисля, че е около 10г. /, най - много кандидати са за английски език. Принципно исках синът ми да бъде във френската или руска паралелка 1во и 2ро желание, което за радост се случи.
Да поясня откъде знам за г-жа зам. Директорката: на родителската среща от г-жа Директорката в продължение на около 40мин., представи всички учители, които ще обучават децата ни в началния етап.
little wingels, мисля, че за френски има по - голям шанс. Желая Ви успех и здраве. newsm10 

# 104
Благодаря за мненията.

yanystan, във френската паралелка ли е приет синът ти?

Общи условия

Активация на акаунт