Каква раница за първокласник?

• 317 226
  • 2 341
  •   1
Отговори
# 2 130
Синът ми има такава за българското училище, точно същата. За целта е идеална, но доколкото знам, първокласниците в България носят повече неща и според мен ще е малка. В раницата се побират един класьор (не от най-дебелите), две тетрадки малък формат по 24 листа, два учебника формат А4 (тези за трета и четвърта група на детската градина) и два несесера. Кутията за ядене не влиза, шишето седи в страничния джоб, но и то няма да влезе. В раницата има един излишен джоб за нещо като лаптоп - не съм го пробвала, но ми се струва, че не повече от някой ноутбук би се побрал и то от по-малките.

Най-добре я вижте на живо, но според идва малка, някакси е тясна, а в горната част се стеснява допълнително.

# 2 131
  • София
Здравейте!
Тази раница подходяща ли е за първокласник?
https://www.hippoland.net/lego-ninjago-ranica-kai-norv-16382

Моят син има такъв модел, друг цвят, носи я трета година и не е мръднала.
 В първи и втори клас му събираше всичко, в трети вече си държат основните неща в училище и съвсем няма проблем.
Има  и допълнителна мъничка чанта (не я виждам в снимана в този сайт), която се закача към основната и в нея си носи нещата за физическо в дните, когато има.
Надявам се да изкара и четвърти клас с нея, раницата изглежда като нова, а той не пази особено, пера я в пералня, суша в сушилня, на слънце, както дойде. Струва си всяка стотинка.

# 2 132
  • Варна
Леле егати цифрата дето е тая раница...

# 2 133
На мен пък линка не ми се отваря. Много мисли.

# 2 134
760 грама, малко ли е, много ли е? Моят син е много слабичък и искам да купя максимално лека раница, естествено да не е някой супер боклук.

# 2 135
760 грама, малко ли е, много ли е? Моят син е много слабичък и искам да купя максимално лека раница, естествено да не е някой супер боклук.

Ако е тип кутия като германските, 760 грама е по-скоро лека. На сина ми май беше 700 грама, във всеки случай е най-леката раница от този тип на германския пазар според Stiftungwarentest. Дори и в дните с минимален пълнеж обаче раницата си натежава. Минималният пълнеж е учебник по четене формат А5, 120 страници, едната тетрадка малка 40 листа, една тетрадка формат А4, два несесера, кутия за хранене и вода. В дните с максимален пълнеж е непоносимо тежка. Детето я носи (128 сантиметра, 24 кила), но по задължение и около 10 минути.

Момичета, може ли да използвам темата да попитам нещо във връзка с първи клас? От българското училище имаме списък, в който пише, че трябва да осигуря на детето:

Картонени квадратчета в син и в червен цвят с размери 5 см на 5 см – по 15 бр. от цвят. Квадратчетата (сини и червени) се използват за съставяне на  звукови модели и  по- лесното усвояване на звуковете и звуковите модели.

Такива квадратчета продават ли се в България по книжарниците в някакви комплекти или се предполага, че трябва сама да си ги нарежа?

Мерси предварително за отговора!

Последна редакция: пн, 06 май 2019, 00:39 от Nedinka

# 2 136
Аз не съм виждала да продават. Аз сама си изрязах от цветна хартия.
В училище използваха червен и син молив да оцветяват съответните букви.

# 2 137
Нединка не съм виждала. Купуваш си от книжарница по един лист наситен картон А4, син и червен цвят, продават се, и изрязваш. Листчето е по около 12 Ст.,, изрязването не отнема никакво време.

# 2 138
Мерси, момичета. Ще направя тогава, няма проблеми.

# 2 139
  • София
Продават се разбира се Simple Smile
http://proanima-bg.com/product/1625/sini-i-cherveni-kvadratcheta-za-1-klas.html
Това е само пример, напиши в гугъл Кваратчета за звуков модел и ще ти излезнат най-различни варианти, има и такива с готови шаблони за модели на изречение по-нататък и т.н.
Когато каката беше първи клас преди 6г не се продавах и аз такова си купих кадастрон син и червен и рязах. Оттогава досега сигурно на над 20 деца съм правила от тези кадастрони, включително и на малката тази година и още имам Simple Smile Но иначе спокойно можеш да си купиш готови.

За кутия това тегло е супер, не знам каква гледаш, обикновено са около 950гр кутиите, иначе аз лично ти препоръчвам особено щом е слабичък да мериш с него на място, 200те грама не са съществен проблем, но самите размери на чантите са от значение. На някои са им по-удобни тези, които са на ширина, а на други - тези, които са по-дълги.

На мен ми се отваря раница от 105лв, което ми се струва изключително приемливо и даже изгодно.

# 2 140
По принцип не държа раницата да е тип кутия, важното е да е лека и удобна. Бихте ли споделили, дали обикновените са удачни за първокласник? Детето е 18 килограма, висок е към 118 см. Иначе спортува и е жилав, ама..Смятам аз да му нося раницата естествено, но искам да му е удобна и за носене и за подреждане на нещата в нея.

# 2 141
  • София
Ако ти ще носиш раницата, според мен заложи на кутията не за друго, а защото като го оставиш в училище с меката раница, тя бива метната на земята до чина, ритната няколко пъти, настъпена поне 2-3 пъти и нещата вътре стават на нищо. Кутията стои изправена и запазва вътре учебниците. Ако той няма да си я носи, тогава можеш да попренебрегнеш дишащия и ортопедичен гръб, анатомичните презрамки, регулируемостта на презрамките, което дефакто вдига цената на над 100лв. Моят опит изключва чантите с ципове за начало, защото настава велико теглене и обикновено ги късат много бързо, но пък и задължително го пробвай дали ще се справя лесно със закопчлката, най-лесни и удобни са тези с магнита.

# 2 142
  • Варна
Продават се разбира се Simple Smile
На мен ми се отваря раница от 105лв, което ми се струва изключително приемливо и даже изгодно.
Ами не, в отговора на terpsyhora е даден този линк:
https://www.hippoland.net/lego-ninjago-ranitsa-i-sakche-20013-1809
180 лева за раница няма да дам, ако ще да е със златни нишки...

# 2 143
  • София
Всеки преценява, но във въпросния линк не е само раница, ами има допълнителен сак към нея за спорт, който може да се прикрепя към самата раница, затова е и по-скъпа. Прринципно новите модели качествени раници, който спазват изисквания за ортопедичност, анатомичност, регулиране, светлоотразители и непромукаемост, а и са олекотени обикновено варират в диапазона 140-160лв, а комплектите с чанти за спорт и несери около 180-200лв.

# 2 144
  • Варна
Естествено, че всеки си преценява, казах собственото си мнение, за мен тази цена е абсурдна, пък даже и с чанта за спорт.

Общи условия

Активация на акаунт