Каква раница за първокласник?

• 317 212
  • 2 341
  •   1
Отговори
# 2 145
По принцип не държа раницата да е тип кутия, важното е да е лека и удобна. Бихте ли споделили, дали обикновените са удачни за първокласник? Детето е 18 килограма, висок е към 118 см. Иначе спортува и е жилав, ама..Смятам аз да му нося раницата естествено, но искам да му е удобна и за носене и за подреждане на нещата в нея.

Раниците тип кутия са удобни за носене само ако детето си я носи на гърба. Носенето в ръка от родителите хич не е удобно и това го казвам от опит. Мен лично ме заболяват ръцете, когато се налага да нося в ръка раницата на сина ми. Да не говорим колко е неудобно и как се бута в краката. Идеята на тези раници не е да бъдат носени в ръка от родителя. Иначе е факт, че учебниците и тетрадките не се мачкат, особено като се има предвид в какво насипно състояние синът ми слага всичко вътре. След девет месеца мятане и ритане на рицата тази на сина ми е като нова. Не е мръднала.

# 2 146
  • София
Естествено, че всеки си преценява, казах собственото си мнение, за мен тази цена е абсурдна, пък даже и с чанта за спорт.
Не по-абсурдна от дамска чанта...
А абсурдната цена, може да е много по-малко абсурдна.

# 2 147
Аз пък да ви споделя. Купих комплект от 5 частни за първия кляс на големия ми син. Не намалената му цена беше над 400 лв. Има гаранция 4 години.
Още преди края на първата година вида на раницата беше все едно я е носил пороя. Така че много зависи от детето. Ако пази-добре да е по-хубава, ако не, може и по-евтини, защото ще ги сменяте често.

# 2 148
Купих на сина ми евтина раница от Китай. Поръчах я, дойде след месец. Струваше около 30лв. Втора година в училище изкарва с нея, а не пази изобщо. Мека е, носи си я той. Носила съм я и аз на гърба си на една екскурзия. Супер удобна е и без всички екстри.
Не знам защо се хвърляте на скъпите раници. В днешно време скъпо не означава качествено.
Преди време съм пускала линк към нашата раница. Вече не се предлага, но съм сигурна че има подобни.

# 2 149
  • Варна
Ами аз и за дамска чанта не бих дала толкова пари, и половината не бих дала Simple Smile Имам ли право на собствено мнение по въпроса?

# 2 150
Всеки разбира нещата по различен начин, съответно всеки е прав за себе си. Няма грешно и вярно. Раницата на сина ми е избирана в консултация с ортопеда му. Детето има проблеми с гърба и гледаме по всякакъв начин да спрем изкривяването, така че да не се стигне до корсет, а не дай си боже, до операция. В този смисъл за мен раницата е инвестиция, наред с плуването и гимнастиката. Освен това обаче живеем в чужбина със съвсем друг стандарт, доколкото в случая цената на раницата е от значение. Според ортопеда едно умерено натоварване на гърба всъщност му е полезно, защото допринася за заякването му. В днешно време малко хора се занимават с физическа дейност, децата също масово страдат от цялостно обездвижване на тялото - говоря за целенасочени движения, като при плуване, колело или друг спорт, а не просто да тича навън. Така че умерена тежест, която е правилно разпределена, т.е. раницата има колан през гърдите и през таза и винаги се носи на две рамена, всъщност е полезна. Моят проблем е, че тежестта, идваща от учебниците, хич не е умерена. Всички учебници и тетрадки на сина ми са офсетова хартия, учебниците са с твърди корици, тетрадките с пластмасови. Това, разбира си, ги прави по-издръжливи и по-красиви, но тежат.

Цялото ми словоизлияние е всъщност, за да кажа, че според мен каквато и раница да се вземе, проблемът са помагалата. А тук съфорумките са споделяли, че първокласниците в България носят безобразно много помагала.

# 2 151
Поръчах раницата на Лего, която публикувах в преден пост. Каквото такова. В училище са с гардеробчета и раниците стоят там. Взимат се в петък.

# 2 152
  • София
Разбира се, че всеки има право на мнение и на преценка, затова и аз споделих, че когато заложих минималните ми изисквания към раница и цените скочиха над 100лв. Аз има 2 момичета, които се занимават с танци и художествена гомаснтика, и двете ползват градски транспорт и си носят раниците, затова и имах неща, които ми бяха задължителни като характеристики. По-нагоре няйкой сподели, че като носел раницата на детето си му била много удобна. За мен например това не е ок, защото за да ми е удобна една раница на мен, то значи, че тя е посходяща за моя ръст, съответно не е подходяща за ръст на първокласник. На мен личчно чантите на първокласничките никога не са ми били удобни, подпорните издатини не попадаха на местата си и съответно по-скоро ми пречат, но на тях им поддържат гръбнака изправен. Голямата беше с раница на Херлитц, малката е на Арс Уна, не са баснословни суми, обяснила съм, че това са чантите за начален курс, съответно избегнах да хупувам с някакви анимационни герои. Сега голямата е с раница, която струва към 80лв, не е твърда, но отново презрамките са подплатени, непромокаема е и е подходяща за ръста й.

# 2 153
Купих на сина ми евтина раница от Китай.
Може ли линк?

# 2 154
Жената каза, че линка вече не е активен, т.е. явно продавача не предлага раницата. Евентуално, ако е възможно, може да пуснеш линк към магазина, да се рови вътре, може да изкочи друга.

Сигурно е обсъждано, но аз да питам, някой ако може да препоръча реален магазин с раници. Днес ходих в една книжарница, имаше много, но закачени към тавана. Нищо не можах да огледам, вярно, че вероятно имат стълба, но искам сама да преценя първо, да пипна, да видя, пък после да занимавам продавачите.

# 2 155
В Ориндж могат да се видят и пипат. Като цяло са от високия ценови клас.
В книжарница Люмар /до Окръжна болница/ има голям избор, също могат да се гледат и пипат, но е с консултант-продавач, която жена е много приятна, няма да откаже да покаже и даже казва, че в никакъв случай не ви задължава да купувате или нещо друго.

# 2 156
  • София
В Хиполенд и Метро също правят акции, в Кикиморско царство има някои на свободен достъп също.

# 2 157
В Ориндж могат да се видят и пипат. Като цяло са от високия ценови клас.

и са ужасни Wink точно вчера ги разглеждахме - ами въобще не стават според мен за парите си. учудвам се, че някой дава толкова пари за подобно качество, но марката явно продава. на щерката в първи клас взехме раница на естил - ами 100 пъти по-добре изглежда и е по-функционална от тези, които гледах вчера. да не говорим, че за 2 години не е мръднала, а онова не пази грам.

# 2 158
  • sofia
В книжарници Буктрейдинг има раници. В магазините на Естил също има доста ученически раници.
Молите продавачката да ви свали, това ѝ е работата.

За раниците в Ориндж съм съгласна - нищо особено на надута цена.

# 2 159
  • Варна
Тази малка ли е за първокласник?
https://www.booktrading.bg/ranica-belmil-champion

Общи условия

Активация на акаунт