За донорството

• 16 582
  • 298
  •   1
Отговори
# 15
  И какво станало с този дето се съживил, докато му изгребвали окото? Rolling Eyes

# 16
Не претендирам, че съм специалист, но нали мозъчната смърт се преценява от лекарска комисия, а не от отделен специалист  Rolling Eyes И тя е необратима - как така се събудил човекът с окото?

# 17
  А де - не могат да разберат докторите някой жив ли е, или умрял, разбираш ли...

# 18
Има всякакви случаи.
Много пьти медицината изчерпва всичко и се отказва.
И точно тогава животьт като че ли иска да продьлжи...и продьлжава.

И какво станало с този дето се съживил, докато му изгребвали окото? Rolling Eyes

Нищо не стана.Трябваше да се добавят повече медикаменти,за да не се сьбуди напьлно и "изгребването" да е успешно.

Не претендирам, че съм специалист, но нали мозъчната смърт се преценява от лекарска комисия, а не от отделен специалист  Rolling Eyes И тя е необратима - как така се събудил човекът с окото?
Така е,има комисия.Но в последно време все повече права дават на случайния свидетел.
Моъьчната смьрт не винаги е необратима,а напротив.Ако се чака достатьчно дьлго и се прилагат адекватни мярки,"чудото" става.

А де - не могат да разберат докторите някой жив ли е, или умрял, разбираш ли...

Мозькьт може да си почива,но да работи без да може да се познае от днешната "наука".

# 19
Има всякакви случаи.

Нищо не стана.Трябваше да се добавят повече медикаменти,за да не се сьбуди напьлно и "изгребването" да е успешно.

Искаш да кажеш, че го убиха? Предполагам, че е било екип, така ако някой тръгне да се събужда, как така всички решават да го трупират обратно, а не, примерно, да го реанимират, дори и с наранено око?
  Извинявай, но ми е странно лекари да постъпват по такъв начин, да не говорим, че сигурно има и процедури...

Не искам да споря, понеже не съм медик, случаите на донорство за които аз знам, са след катастрофи, при които няма абсолютно никакво съмнение, че травмите - на главата например - не са съвместими с живота.

# 20
Кристиан,

необратима е мозъчната смърт. Обратими са комата и вегетацията, но мозък да се съживи  newsm78
Нека каже някои медицински специалист.

А, тези случки, които разказваш - ти свидетел ли си? И от позицията на какъв? Защото е много опасно така да се тиражират разни истории, които повече попадат в категорията на Студио Х...

# 21
Има всякакви случаи.

Искаш да кажеш, че го убиха? Предполагам, че е било екип, така ако някой тръгне да се събужда, как така всички решават да го трупират обратно, а не, примерно, да го реанимират, дори и с наранено око?
  Извинявай, но ми е странно лекари да постъпват по такъв начин, да не говорим, че сигурно има и процедури...

Не искам да споря, понеже не съм медик, случаите на донорство за които аз знам, са след катастрофи, при които няма абсолютно никакво съмнение, че травмите - на главата например - не са съвместими с живота.

Това последното е точно така.Има травми,при които няма никакво сьмнение,че са несьвместими с живот.

Кристиан,

необратима е мозъчната смърт. Обратими са комата и вегетацията, но мозък да се съживи  newsm78
Нека каже някои медицински специалист.

А, тези случки, които разказваш - ти свидетел ли си? И от позицията на какъв? Защото е много опасно така да се тиражират разни истории, които повече попадат в категорията на Студио Х...
Какво точно е "мозьчната смьрт"?
От позицията на този,който поддьржа пациента си "заспал",докато го изкормят.

# 22
Меко казано съм шокирана от това, което пише Christian.
Има ли случаи, които се разследват, заради тези действия на медиците, Christian?
Или всичко  е в графа"сива"?

# 23
Меко казано съм шокирана от това, което пише Christian.
Има ли случаи, които се разследват, заради тези действия на медиците, Christian?
Или всичко  е в графа"сива"?
Има,да,но са много рядко.

Тук например има сьбрана информация на много източници от последните години за противоречията в трансплантационната медицина и дефиницията "мозьчна смьрт".За жалост само на немски,но предполагам и на други езици има.

http://www.transplantation-information.de/hirntod_transplantatio … d_hauptseite.html

# 24
Интересна тема.
Аз за себе си като че ли знам отговора.
Но четейки дебата тук...Доста въпроси възникват в мен.
До къде се простира корупцията и в тази област.
За погребалните агенции и лекарите имаше писано. Как човек още е жив, а те вече тропат на вратата.
Та се замислям - може ли и до колко да си има вяра за донорството?

# 25
Сьщо така ме смущават цените на операциите....Една трансплантация на дроб или бьбрек например е около 8 часа.Органьт е донор.т.е. не е заплатено на дарителя.
Какво покриват например  200 000 евро за дадена трансплантация?
Няма да пиша,че вече започвам да беснея....

Къде  според теб отиват парите за операциите?
Не проумявам как се правят кампании за набиране на средства.В някои от тях участват медии, политици...Те не се ли интересуват за цените, как, колко, защо?

# 26
Със сигурност има злоупотреби, но заради единични случаи аз не бих могла да сложа всички лекари под един знаменател и не смятам, че е коректно.
Като знам колко спасени живота има благодарение на донори - достатъчно ми е, за да взема решение за себе си  Peace

# 27
Решението за донорство се взима от близките. Аз моите съм ги предупредила, че искам ако има подходящи реципиенти да даря органите си. Бих го направила и ако трябва да взимам това решение за свой близък, стига изрично да не е споменал, че не желае това.

От началото на тази година има малко повече донорски ситуации и пак са крайно малко. В сайта на агенцията има постоянна справка за това колко човека чакат и за някакъв орган.

бъбрек - 940
черен дроб - 48
сърце - 32
бял дроб - 6

При положение, че само на пътя всеки ден умира поне по 1 човек, а тези цифри рядко се намаляват и често се увеличават, значи проблемът е налице. А един трупен донор може да спаси живота на 4 човека.

Иначе официално 2747 души са заявили несъгласие да станат донори.

Според мен една от основните причини е липсата на достатъчна информация и на кампании, които да популяризират.

Подробни данни по години има в сайта на ИАТ - http://bgtransplant.bg/iat/registers%20and%20statistics.php

ПП:
Не знам дали да влизам в спора, но има огромна разлика между кома (поддържане в сън/безсъзнание) и мозъчна смърт. От второто връщане няма.

# 28
  • София
Понеже знам как бьрзо се взимат решения за смьртта и отнемане на органите на пациентите,не искам да попадам в тази категория.
Ако сьм жив и здрав,бих се оперирал и бих дал органи за децата си,ако им се налага.Дори да трябва да умра след това.
Но да сьм в неизвестна кома и някой да реши,че няма да се сьбудя повече (защото отгоре го натискат за моите органи) няма да стане....

Сьщо така ме смущават цените на операциите....Една трансплантация на дроб или бьбрек например е около 8 часа.Органьт е донор.т.е. не е заплатено на дарителя.

На дарителя може да не е заплатено (или е заплатено минимално. знаем колко много бедняци са принудени да си продават органите), но на доставчиците и прекупвачите е солидно заплатено. Защо мислиш, че в Китай се изпълняват толкова много смъртни присъди? Защото КНР търгува доста изгодно с органите на екзекутираните си граждани. Също и това което, си написал - много хора преждевременно се обявяват за намиращи се в мозъчна смърт (особено ако са сравнително млади и здрави) и буквално биват разфасовани. С други думи - трансплантационната медицина е възможно най-мръсния бизнес в световен мащаб.
п.п. Много реномирани клиники имат "договори за сътрудничество" със затвори, особено в държави от Третия свят.
За да не съм голословна, ето за Китай:

http://heinonline.org/HOL/LandingPage?collection=journals&ha … amp;id=&page=

И за етичните аспекти:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1445-5994.2007.01563.x/full

Последна редакция: пн, 03 юни 2013, 17:23 от Alexandria37

# 29
Не ме разбирайте погрешно Peace
Смятам донорството за изключително благородна постьпка.
Но имайки в предвид как се злоупотребява с нея,сьм по-скоро резервиран.
Сьщо така има много грешни диагнози и грешни терапии,които водят до отказ на даден орган,кьдето някой трябва да заплати с преждевременната си смьрт заради чуждите грешки.
Мисля,че е редно медицината да положи усилия да не се стига до трансплантации на органи.

"Мозьчна смьрт" е консенсусна дефиниция.Има доказателства,че е вьзврьщаема.

Понеже знам как бьрзо се взимат решения за смьртта и отнемане на органите на пациентите,не искам да попадам в тази категория.
Ако сьм жив и здрав,бих се оперирал и бих дал органи за децата си,ако им се налага.Дори да трябва да умра след това.
Но да сьм в неизвестна кома и някой да реши,че няма да се сьбудя повече (защото отгоре го натискат за моите органи) няма да стане....

На дарителя може да не е заплатено (или е заплатено минимално. знаем колко много бедняци са принудени да си продават органите), но на доставчиците и прекупвачите е солидно заплатено. Защо мислиш, че в Китай се изпълняват толкова много смъртни присъди? Защото КНР търгува доста изгодно с органите на екзекутираните си граждани. Също и това което, си написал - много хора преждевременно се обявяват за намиращи се в мозъчна смърт (особено ако са сравнително млади и здрави) и буквално биват разфасовани. С други думи - трансплантационната медицина е възможно най-мръсния бизнес в световен мащаб.

За сьжаление си права.Аз не исках да навлизам толкова дьлбоко.Затова се оттеглям.

Бьлгария е сравнително млада в този сектор (вкл. и от страна специалисти) и дьлбоко се надявам да не стане сьщото каквото става в целия ЕС.

Общи условия

Активация на акаунт