За донорството

• 16 678
  • 298
  •   1
Отговори
# 120
  • София
 Alexandria37,нали след смъртта душата се отделя от тялото? Има ли значение тогава какво ще се случи с това тяло - дали ще гние в земята или ще спаси нечий живот?

Смъртта настъпва, когато сърцето спира да бие. Това значи, че органи се взимат не от умрели, а от все още живи хора, които според нечия преценка са изпаднали в "мозъчна смърт".

# 121
Без драматизации, ако обичате.  Laughing
За какво да давам обяснения какво точно му е било направено и колко некадърни и разсеяни са били там? Да ми веете обобщения, че бебетата умирали без кръв, защото нямало донори?
Неслучайно питах колко са донорите и за какво се използва кръвта.
Защото и аз по Тошово време съм имала нужда от кръвопреливане, но майка ми и баща ми са пълнили т.н. липси. Вие си преценяйте откога е тази практика и защо системата била такава.
Дали ако се наложи кръвопреливане на баща ми, неговият историал ще му бъде в полза? Съмнявам се и то много.

Не, губите я. Това ме предупреждаваха от нашия кръвен център- че ако сега дарят кръв и не я използваме/ за стабилизиране на състоянието след масивен кръвоизлив/, то ако ни трябва за операцията след това няма да можем да си я ползваме после и трябва да търсим нова/ дамите в кръвния център бяха много мили и човечни Peace/

Това не е така- те не преливат на човека точно вашата кръв, а каквато му е нужна, затова и изискването е кръводарител, а не кръводарител с точно определена кръвна група и резус фактор. Трябва да се възстанови баланса в кръвната банка. Иначе, сега ако дарите кръв, тя се прелива обикновено на съвсем друг пациент в съвсем друго заведение. Просто ако останат на доброволни дарения, ще трябва да преустановят всякаква дейност- няма да има кръв.  Документа, който предоставяте, има валидност във времето- ако не се наложи да преливат на вашия човек, можете да го преостъпите/продадете на нуждаещ се. Така че малко не са ви дообяснили... Wink
Никога не съм твърдяла, че я преливат веднага- естествено, че първо я изследват. Но ако ние не я използваме до изписписването май, я губим и след месец- два вече не можем да я ползваме.

# 122
Да, за след месец- два може и да я изгубите, зависи от персонала на болницата и кръвния център... Wink

# 123
Смъртта настъпва, когато сърцето спира да бие.
А стига глупости де.

а аз не разбрах ако твоето дете си замине, дали с радост би го дарила
разбира се, дано не се случва
но понеже и ти задаваш подобен въпрос, но от другата страна, задай на себе си този
ако ни се е случвало имаме ли право да ти кажем, че пишеш отвратителни неща? брой ме, че съм ти го казала.

# 124
  • София
Невежеството и примитивизма в тези тема са на път да ударят дъното  ooooh! За невъзпитанието и грубостта да не говорим...
Мисля да се отпиша от темата, защото по такива сериозни въпроси не трябва да се разговаря нито хамалски, нито през призмата на псевдо-"духовни"-учения  Stop  

Давам няколко линка, старички са, но който има очи - да чете, който има мозък - да мисли...
Останалите да си пазят "душата" да не им изтече през някое отверстие и да се молят да не се окажат "от другата страна", в списъците за трансплантация.

Дариха органите на детето, паднало от кула в Царевец
Статия от 2011 г (Положението не се е променило много оттогава)
Близо 900 българи се нуждаят от бъбречна трансплантация

Има ли нещо по-примитивно и хамалско от изказването - Защо да оставяме "непотребните остатъци" на мъртвите да гният в гроба, като можем да ги пласираме за резервни части? Но явно в едно потребителско общество, с тотално изкривени и изродени ценности, се счита за нормално човекът да се разглежда единствено в материален план, а "духовно" се поставя в кавички, и  му се отрича всякаква ценност и съществуване.
Не съм трогната от статията за 6-годишното дете-донор, отвратена съм.

п. п. Обърнете внимание на коментарите под статията в последия линк. Ще цитирам един от тях: "Трябва ни сериозна профилактика на всяко ниво.
Повече здрави хора и по-малко донори!!!!!!!!"

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 10:35 от Alexandria37

# 125
Ако недай си боже утре ти се случи нещо и ти се наложи да ти трансплантират орган за да отцелееш какво ще направиш ?

# 126
Моля ви, опитвайте се да се изказвате като големи, интелигентни и разумни същества. На никого не прави чест да вмята изказвания, които не са правени. Никой не би се чуствал  възвишено да се радва да чуждата смърт  Peace
И ако някой ще цитира филми, нека да са от Дискавъри или Нешънъл-а , а не драми и фантасмагории. Въпрос на личен избор е дали човек ще си остави органите да изгният или ще спаси няколко живота.  Peace

# 127
Ако недай си боже утре ти се случи нещо и ти се наложи да ти трансплантират орган за да отцелееш какво ще направиш ?

Сигурно ще реши, че това е кармата и и ще се съобрази с волята на небесата... Twisted Evil
Всички тук се изкават разпалено, но никой не знае как ще реагира и какво ще прави, ако наистина му се наложи, еле пък на детето му... щото от своята си камбанария е едно, ама като опре ножа- се оказва съвсем друго! И тогава ела да видиш какви изненади настъпват...

# 128
  • София

Ще си оцелявам с моите органи, доколкото мога. Чуждите няма да ми свършат по-добра работа. А и винаги съществува опцията да умра. В крайна сметка, всички сме смъртни.

# 129
Ооооо да и ще гледаш как детето ти тъгува по цял ден знаейки че ще умреш!
В много случаи зад такива решения седят именно децата! Хората правят какво ли не в името на това да останат живи за да видят децата им как растат ...

# 130
  • София
В много случаи зад такива решения седят именно децата! Хората правят какво ли не в името на това да останат живи за да видят децата им как растат ...

Верно, че правят какво ли не. Даже гърдите си ампутират. Аз обаче не съм от тия хора.

# 131
Щом в аргументите се намесиха душата, аурата и филмовите сюжети - 21 грама, разговорът може да бъде приключен  Peace
Странно ми е, как хората така убедено твърдят някакви неща, които са абсолютно в сферите на фантазиите и собствените им желания. Сигурно сега ще завалят линкове от Чудеса.нет, които ще "докажат", че светът на ангелите е реален  Crazy

# 132

Верно, че правят какво ли не. Даже гърдите си ампутират. Аз обаче не съм от тия хора.

О да, ти направо ще поискаш евтаназия  Mr. Green или направо ще си теглиш ножа сама  Joy

# 133
  • София - Рим и обратно
Не вярвах, че ще бъда на страната на Кристиян в някоя тема Simple Smile. Бих дала органи за децата си само. Иначе наистина - много вратички могат да се нарисуват при интерес Confused.

# 134
"Какво ще направите, ако нещо сполети детето ви и как бихте реагирали" е последният пирон в ковчега, с който за жалост твърде брутално се спекулира, за да се спечели състрадание и разбиране.
Истината е, че с такива неща не бива да се играе, дори и на думи, защото това са тежки ситуации и хората реагират различно.
Аз например много съжалявах и следях историята на една майка и нейното дете, на което тя "незаконно" бе дарила орган. Отдъхнах си, когато я оставиха на мира, защото я грозеше затвор, тъй като директното донорство не било разрешено със закон.

Имам големи резерви, че тази система функционира правилно. На моменти има ситуации, граничещи с абсурда. Разбирам, че за тези специалисти това е натрупване на практика , разбирам че има спасени животи. Но на каква цена е всичко това в една държава " с добри практики", както правилно са го написали в статията, всеки може да се досети.
Не мога да приема, че живота тук се е обезценил толкова, защото наистина това се случи и хората ходят солидно придружени в спешното.
На бебетата още при раждането им режат веднага пъпната връв, вместо както е редно и полезно да изчакат известно време, за да извлекат от нея клетки и да я изпратят в банката. Родителите подписват съответните документи за дарителство, но в нужда се оправят както могат.
Даже църквата тукашна, която е принципно против всякакви новости в медицината, подкрепя донорството и казва, че е богоугоден акт на милосърдие.
Според мен нещата са излезли извън контрол. Изобщо не се касае за спасяване на животи, а за трупане на богата практика и печалби.
Не може превенцията да не е заложена в програмите и да не се поема от осигуровките, които плащаме, а да се предприемат скъпи и тежки лечения при свършен факт.

Общи условия

Активация на акаунт