За донорството

• 16 693
  • 298
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Даже църквата тукашна, която е принципно против всякакви новости в медицината, подкрепя донорството и казва, че е богоугоден акт на милосърдие.
Според мен нещата са излезли извън контрол. Изобщо не се касае за спасяване на животи, а за трупане на богата практика и печалби.
Не може превенцията да не е заложена в програмите и да не се поема от осигуровките, които плащаме, а да се предприемат скъпи и тежки лечения при свършен факт.

Вероятно и Църквата се ръководи от хамалската "теология', че органите са ризи, които е "богоугодно" да бъдат споделяни с ближния.  ooooh!

Но много по-вероятно е да се ръководи от това, от което се ръководят всички останали - печалбата. Като се има предвид, че в етичните комисии винаги присъства и "теолог". Нашата Църква е на същата позиция, между другото, пак поради същите "богоугодни" причини.  Money

# 136
Аз не разбрах тези, които намират дарителството на органи за неприятно, дали биха приели трансплантация за детето си, ако това би спасило живота му? Или биха го оставили да се пресели в по- добрия свят, защото не одобряват донорството?  И, ако допуснат такава трансплантация, дали ще променят мнението си или ще изпитват неприязън към част от тялото на детето? newsm78
Сложна тема като донорството разгледана през призмата на елементаризма. Какво значи неодобряват? Хора, които се съмняват дали наистина човекът е в мозъчна смърт или не и дали да приемат твърдението на лекарите на юнашко доверие не са хора, които неодобряват.  
Има и друго-в България болниците не могат да спазят хигиенните стандарти при трансплантациите и повечето трансплантирани пациенти не преживяват. Докторите си свършват работата с операциите, но после елементарни инфекции убиват пациента. Да не говорим за лекарствата, които трябва да се пият цял живот от тези хора-доколко им помага държавата за това? Не случайно не сме включени в европейската мрежа по трансплантации.
Имаше случай скоро-хора се съгласили синът им да стане донор. Взели органите и после върнали тялото на родителите в ужасно състояние, голо, завито само в найлон. Това ли е благодарността към жеста на тези хора? Това беше варварско-бях потресена като видях репортажа по телевизията. И как да имаш доверие на лекари и държава, когато получаваш такова отношение?
Отношението към пациентите в България, в държавните болници е отвратително-само факта че не позволяват мъртвородени деца да бъдат погребани от родителите си е достатъчно показателен. Няма никаква човешка етика-как искат тогава да има донори, че хората не са говеда в кланица? Това са разумни същества.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 11:55 от Герри

# 137
  • На земята, която е всъщност звезда.

Аз не разбрах тези, които намират дарителството на органи за неприятно, дали биха приели трансплантация за детето си, ако това би спасило живота му? Или биха го оставили да се пресели в по- добрия свят, защото не одобряват донорството?  И, ако допуснат такава трансплантация, дали ще променят мнението си или ще изпитват неприязън към част от тялото на детето? newsm78

а аз не разбрах ако твоето дете си замине, дали с радост би го дарила
разбира се, дано не се случва
но понеже и ти задаваш подобен въпрос, но от другата страна, задай на себе си този

и понеже наскоро гледах един филм по темата - 21грама
там героят с трансплантацията откри кой е дарил органа и какво му се е случило
и когато се случи отвхърляне, се отказа от втора трансплантация именно защото не искаше някой да умре, за да живее той
ама това май е висша математика тук за някои и примитивното ниво, на което разсъждават, за съжаление

Аз отдавна съм си задала този въпрос и отдавна съм си отговорила: когато детето ми си е заминало, то си е ЗАМИНАЛО и нищо не може да се направи. Магьосници съществуват само във филмите. Детето ми не е и никога няма да бъде просто сбор от органи. Без мозък, това не е моето дете. Да, с радост ще даря органите, особено, ако са за друг млад живот. Защото другият вариант е те да бъдат изядени от червеите. Животът е много ясен и прост и в това е неговото съвършенство. Ама то нямало подготвени лекари, нямало хигиена, нямало това и онова, отношението на лекарите е в разрез с нашето его, изобщо все "разумни" причини органите да изгният 2 метра под земята.

За съжаление, аз честен отговор на моите въпроси не получих, включително от теб, само някакви обидени обобщения, как тези въпроси са твърде опростени за великите души и великите тела, но не съм и изненадана.  

А да говорим за висша математика по холивудски.... Laughing

# 138
Гледам всички говорите за донорството , но никой не казва какво би направил ако детето му се нужда е от трансплантация ? Дали тогава на драго сърце ще приемат орган от донор или ще оставят детето си да умре?

# 139
Гледам всички говорите за донорството , но никой не казва какво би направил ако детето му се нужда е от трансплантация ? Дали тогава на драго сърце ще приемат орган от донор или ще оставят детето си да умре?
Eстествено че ще приемат, ти какво си мислеше? Че ще оставят детето да умре и при наличието на капка надежда ли? Ами какво ще направиш, ако трябва детето си да дадеш за донор?
Гаранция, че ще се замислиш хиляда пъти, но ако трябва да приемеш орган няма да се замислиш и веднъж. Хора сме все пак. Затова са законите и правилата-за да пазят тези, които изпадат в неизгодната позиция-в случая в неизгодната позиция е донора . А за да има донори, хората трябва да са убедени, че когато се съгласяват да са донори с това няма да се злоупотребява, а роднините ще получат подобаващо отношение.

# 140
   В каква точно неизгодна позиция е донора? Като изключим, че да си умрял наистина е неизгодна позиция. Всичко останало е въпрос на медицинска етика и неслучайно е обвързано с най-строги правила.

Всяка човешка дейност може да бъде извратена и изкористена и при положение че такава практика съществува, от обществен интерес е тя да се извършва по регламент и повече нуждаещи се хора да се възползват от нея, при условие, че всички законови и медицински процедури са стриктно спазени, вместо да се прави някъде по третия свят на черно. Защото най-силния стремеж на хората е към оцеляване,  и ако починалите могат да помогнат на живите за това, какъв е толкова проблема?

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 12:41 от Iris04

# 141
  • На земята, която е всъщност звезда.
Eстествено че ще приемат, ти какво си мислеше? Че ще оставят детето да умре и при наличието на капка надежда ли? Ами какво ще направиш, ако трябва детето си да дадеш за донор?
Гаранция, че ще се замислиш хиляда пъти, но ако трябва да приемеш орган няма да се замислиш и веднъж. Хора сме все пак. Затова са законите и правилата-за да пазят тези, които изпадат в неизгодната позиция-в случая в неизгодната позиция е донора . А за да има донори, хората трябва да са убедени, че когато се съгласяват да са донори с това няма да се злоупотребява, а роднините ще получат подобаващо отношение.

Това "хора сме все пак" винаги служи за оправдание на лицемерието. След като наблягаш на "подобаващо отношение" замисляла ли си се, че и лекарите са "хора все пак", особено при такива случаи стресът е убийствен и че те също могат да бъдат оправдани със същото изречение? Замисли се също как би се почувствала, ако мъжът ти има  бъбречна недостатъчност, а някой срещу теб ти обяснява, че ще откаже донорство на бъбрек, защото няма да получи подобаващо отношение.

# 142
А за да има донори, хората трябва да са убедени, че когато се съгласяват да са донори с това няма да се злоупотребява, а роднините ще получат подобаващо отношение.

Напълно съм съгласна, но смятам и за справедливо, хора които не искат да стават донори да не ползват донорската система за себе си  Wink

# 143

Това "хора сме все пак" винаги служи за оправдание на лицемерието. След като наблягаш на "подобаващо отношение" замисляла ли си се, че и лекарите са "хора все пак", особено при такива случаи стресът е убийствен и че те също могат да бъдат оправдани със същото изречение? Замисли се също как би се почувствала, ако мъжът ти има  бъбречна недостатъчност, а някой срещу теб ти обяснява, че ще откаже донорство на бъбрек, защото няма да получи подобаващо отношение.
Доктора няма извинение за лошо отношение към човека, защото е давал хипократова клетва. Ако се извинява по този начин, значи не става за доктор. Ако на някой инженер в конструкторска фирма не му проработят машините просто ще го уволнят-няма да кажат "хора сме" и да махнат с ръка. На доктора детето в случая не е умряло, а пациентът е част от професионалните му задължения и на запад в цивилизацията ако не си ги изпълни му отнемат правата или просто го уволняват.
Ако някой човек откаже да дари органа на умрелия си син или дъщеря на моето дете аз ще приема и уважа неговото решение, независимо какви са му мотивите, защото негово човешко право е да откаже. А защо ще откаже-заради отношение, религия или просто защото не ме е харесал е също негово човешко право.
И Troy-наистина човека в мозъчна смърт е в много по-неизгодна позиция от чакащия за транстпантация-не мислиш ли? И чие решение е по-тежко?-На даващия или на приемащия?
Това не е пазар за зеленчуци. Имам нужда от домати и си вземам. Иначе съм съгласна, че който изрично и писмено приживе е отказал да е донор, да не се включва в листа за трансплантации-честно е.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 13:00 от Герри

# 144
Хора, още ли вярвате, че някой приема на сериозно клетвите? че като се е заклел- край...  newsm78
Всичко е показност доста отдавна. Преди 7-8 години присъствах на клетва на завършващи ВИНС -а във Варна, как да спазват задълженията си и т.н.. Много красиви думи, но май само думи. Те даже се и подхилкваха на романтичната реч, която повтаряли.

# 145

Да дрънкам по тънките струни и аз мога.
Никаква опити за вменяване на вина /и то от виртуални хора / не влияят на храносмилането ми -и за обяд ,и за вечеря.

Предлагам да оборите с аргументи  хората с различно мнение/ на което си имат право/,вместо да ги обиждате така... "хамалски" Wink :
Невежи,примитивни,невъзпитани,груби.
Предполагам е някаква потребност  Thinking
/Знам,че това с обидите е по-лесно,но малкооо напън и може да Ви се получи  Laughing/

Ако е нужно да се информирам за донорството няма да е от интернет.

# 146
Хора, още ли вярвате, че някой приема на сериозно клетвите? че като се е заклел- край...  newsm78
Всичко е показност доста отдавна. Преди 7-8 години присъствах на клетва на завършващи ВИНС -а във Варна, как да спазват задълженията си и т.н.. Много красиви думи, но май само думи. Те даже се и подхилкваха на романтичната реч, която повтаряли.
За съжаление цялата действителност в страната е такава. Това е причината  да липсва всякакъв професионализъм на всички нива, а случайно промъкне ли се някой заблуден работяга, то веднага му се резват крилцата.
А най-странното ми е , че има хора, които оправдават това поведение.

# 147
Не претендирам, че съм специалист, но нали мозъчната смърт се преценява от лекарска комисия, а не от отделен специалист  Rolling Eyes И тя е необратима - как така се събудил човекът с окото?
Ако комисията е като нашите ТЕЛК-ове — Боже опази. Повече ме притеснява, търговията с органи, и най-вече поръчковата такава... Току виж, някой си поръчал орган от Вас или от ваш близък, защото сте имали нещастието да сте подходящи...
Докато имаме решетки на прозорците до втория етаж, трябва донорството да е само и единствено със съгласие на донора.

# 148
Не претендирам, че съм специалист, но нали мозъчната смърт се преценява от лекарска комисия, а не от отделен специалист  Rolling Eyes И тя е необратима - как така се събудил човекът с окото?
Ако комисията е като нашите ТЕЛК-ове — Боже опази. Повече ме притеснява, търговията с органи, и най-вече поръчковата такава... Току виж, някой си поръчал орган от Вас или от ваш близък, защото сте имали нещастието да сте подходящи...
Докато имаме решетки на прозорците до втория етаж, трябва донорството да е само и единствено със съгласие на донора.
Именно. Или със съгласие на близките.

# 149
Герри, искаш да кажеш, че защото не се кълнем, затова не сме професионалисти? Аз съм в своята област и без да съм се клела. Непрофесионализмът идва от "неучене на уроците", според мен. И купуване на дипломите. А кой оправдава това поведение- не знам, май че никой.

Общи условия

Активация на акаунт