Едно е да има проповед и ти доброволно да отидеш и да слушаш. Съвсем друго е да те задължат да го направиш. Никой насила няма да бъде обърнат към вярата.
Неделните училища при храмовете могат да осигурят тези два часа седмично, веротно много по-добре уплътнени и по-ценни от тези в училищата.
Къде говорих за криене на вярата? Излизам тук с името си, нима се крия аз, та да препоръчвам същото?
А и информацията, която дава Серафима за мен е повече от достатъчна. Предмета Религия няма да даде на децата, това което би дало обучението в неделното училище. Ето това имах пред вид - нека учат, но то ще е нещо, което и аз съм учила в училище. Механично назоваване на дати, историята на религиите.
ПП Да се допълня за думичката "наглост", която употребих в предния си пост. Как да нарека това, че БПЦ не желае да влезе в живота на християнина, когато го приема в лоното си и кръщава едно дете като християнче, нито се бори това дете да влезе в храма, но пък настоява това същото неприласкано дете на всяка цена да учи Религия в училище? Да не е наглост тогава, нека е "грешна позиция".
.
.
ще кажа, че не е достатъчно една идея да е добра и полезна, за да се да приеме тя от всички. Проблемът е на много нива и трябва да се работи целенасочено години наред, защото мисленето на хората се променя трудно.
Какво по - хубаво от това? Иначе аз съм ходила на йога, след като говорих с мои близки и те ми казаха, че ако гледам на това като на гимнастика и не влагам нищо, няма проблем...Проблема е обаче, че съм твърде динамична и тази бавност, протяжност, сините облачета, поляните и цветята дето трябваше да ги виждам ми дойдоха в повече и до там
Източните практики целят стопяване на егото, което е Сатана, между другото, наред с гордостта и неудържимото съдийство.