Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 396
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 105
П.П. Наистина си ни е брутален диалекта, но най-странното е, че в един момент хора от други краища на България започват да го наподобяват...след известна комуникация със северозападен индивид Laughing.

Абсолютно, точно това имах предвид. Много е заразен. Laughing

# 106
Жаве,tonkabonka

newsm10  Joy Joy Joy

# 107
  • София
В Испания не си се срамуват от диалектите, в Андалусия си перат на диалект и по телевизията. Отделно, че имат и две области със свой език, не диалект, в Паис Васко и Каталуня, но андалузкото си е баш диалект, звучи си селско, но не им пука изобщо.
Пък във всяка столица си имат жаргон, който понякога е напълно неразбираем. В Париж си казват уе, вместо уи и не се и замислят над това. Въобще, тук много си се мерим кой откъде е и колко е голям- смях на парцали е за мен това.

А разните произношения са много заразни. В моя курс в университета имаше много хора от Варна, Добрич и те бяха и най- напред с материала, та с тях се събирахме да учим за изпити. След два дни мислех на меко.

# 108
Да бе и който говори с диалект, автоматично става по тъп от тези които не говорят с диалект Simple Smile
В Англия масово се говори с какви ли не диалекти и на никой не ми идва на ума да мисли другите за по тъпи, само защото не говорят като него! Та големи превземки голямо чудо ...

# 109
Въобще, тук много си се мерим кой откъде е и колко е голям- смях на парцали е за мен това.

newsm10

# 110
  • София
Трябва ли да се чувствам кофти, че винаги съм се стараела да говоря правилно?
И не, не съм се присмивала на такива, които говорят на диалект, но няма начин да не ми направи впечатление.

Аре сега, бЕгам, че требва да одим да ядем.  Laughing

# 111
Да ти имам наблюдателността Simple Smile на мен по скоро би ми направило друго впечатление а не говора Wink
Има неща, които не могат да се скрият и зад най правилния говор  Peace

# 112
  • София
Трябва ли да се чувствам кофти, че винаги съм се стараела да говоря правилно?
И не, не съм се присмивала на такива, които говорят на диалект, но няма начин да не ми направи впечатление.

Аре сега, бЕгам, че требва да одим да ядем.  Laughing
Защо да се чувстваш неудобно? То нито едното е лошо, нито другото. Хората, които говорят на меко не усещат, че говорят на меко, някои даже не го и знаят.

# 113
  • София
Да ти имам наблюдателността Simple Smile на мен по скоро би ми направило друго впечатление а не говора Wink
Сори, явно доста неща ми правят впечатление.
Това не означава, че си правя някакви генерални изводи за човека отсреща.  Peace
Не търсете зорлем под вола теле.

# 114
Че какво лошо има да се гордееш от къде си, особено ако родът ти обитава даденото място от поколения?
Много хора изпитват местен патриотизъм.

# 115
Е, то това не е мекото говорене, това си е шопски диалект.
Меко говорят в РусИ, Сливен, Пловдив...

Меко в Пловдив?  Laughing Laughing Laughing Laughing Нещо се бъркаш,една година живея там и хората не говорят меко,или по-скоро има единици,които говорят меко,но те са преселници от Ямболско,а също така и  хората от Пловдивските села като Кадиево,Тодор Каблешков и град Стамболийски там вече се говори много меко .
Мъжът ми като дойде да живее в Пловдив беше с нагласата, че тук се говори меко.. Е като ме заведе в Бургас паднах... Няма такова мьекане  Mr. Green Laughing

# 116
На мен ми се смеят бургазлии като казвам сини домати и праз лук, нямало такива думи, само в София така се казвало. Трябвало да се казва праз и патладжани. А учителката от ДГ я чух да се оплаква, че бабичките им откраднали пясъка, за да си садят празия лук. Праз какво е? Съществително или прилагателно? И ако е прилагателно, може ли да се слага и пред други съществителни и кое съществително според вас седи след праз в израза "голям праз"?
пп: сетих се какво много, много ме дразни. Да се казва ся вместо сега.

# 117
Че какво лошо има да се гордееш от къде си, особено ако родът ти обитава даденото място от поколения?
Много хора изпитват местен патриотизъм.
Точно! за това и хората в Великобритания се гордеят с акцентите и диалектите си!
Имам приятели, които живеят от 20 години в Лондон , но продължават да си говорят с ирландски или шотландски акцент и никой не го намира за нещо ненормално, камо ли да прави впечатление как говорят Simple Smile

# 118
От 16 год. живея в центъра на София и общувам  основно с хора над средното ниво. Не говоря диалектно /кусай, фараш и др. нечувани в бг.език думи Mr. Green/ но говоря с акцент, по телефона веднага ме разпознават. Старая се да говоря правилно поне ... Смятам, че света се стреми към глобализация и обикаляйки света никой не ме разпознава от София ли съм или от Горно Койнаре, що`т рядко и за България са чували. С руския се справям отлично и на акцент го докарвам Laughing
София обаче не е пример за правилно говорене. И тук са единици тия дето не казват `кАзах`

Детето за 1 мес. при дядо си и баба си е прихванало

# 119
На мен ми се смеят бургазлии като казвам сини домати и праз лук, нямало такива думи, само в София така се казвало. Трябвало да се казва праз и патладжани. А учителката от ДГ я чух да се оплаква, че бабичките им откраднали пясъка, за да си садят празия лук. Праз какво е? Съществително или прилагателно? И ако е прилагателно, може ли да се слага и пред други съществителни и кое съществително според вас седи след праз в израза "голям праз"?
пп: сетих се какво много, много ме дразни. Да се казва ся вместо сега.

В интерес на истината наистина се казва праз и патладжан Wink

Общи условия

Активация на акаунт