Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 393
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Бай дъ уей, кои сме софиАнците?

Мисля, че откакто всеки може да стане софиянец, това отмина. Ще ми се темата да не се обръща София срещу провинция, но май е неизбежно.

Сега е модерно да се броят поколенията. Ако си само 2-3-то поколение трудно минаваш за "софиАнец"  Laughing
И това е провинциален манталитет също. Една жена познавах, която през 1918-та е родена в София и тя се броеше от Карлово, защото родителите и са родом от там, че и се гордееше с това. Но както се казва провинциалист е състояние на духа, все едно къде си роден и баба ти къде е родена.

# 91
Бай дъ уей, кои сме софиАнците?

Мисля, че откакто всеки може да стане софиянец, това отмина. Ще ми се темата да не се обръща София срещу провинция, но май е неизбежно.

Сега е модерно да се броят поколенията. Ако си само 2-3-то поколение трудно минаваш за "софиАнец"  Laughing

Винаги е било модерно.

Ето, Бояна, ви насочва: да си над нещата- това е.

# 92
  Така говорят в Пловдив.

# 93
Населението на София през 1910-та година е било 102 812 души, сега е над два милиона. За какво е темата?

Е, как за какво. Да се докажат софиянци, било то кореняци или не.  Confused

# 94
А иначе дразнители колкото си щеш. Ето, колежката врачанка не мьека, ама обича да слага ударение не където трябва - станА, седнА, паднА. Ами и това ме дразни.

Най-опасно в офиса е да имате колега от Северозапада. Докато му се дразните и го подигравате, неусетно всички започвате да говорите като него. hahaha

# 95
  • София
Най-опасно в офиса е да имате колега от Северозапада.
Всяко лято прекарвам част от почивката си във Видин.
Честно ви казвам, чак срам ме хваща поради факта, че аз и детето ми говорим правилно.  Peace
Дъщеря ми даже си позволява да поправя децата, с които играе и се получава много неудобно, затова й правя забележки.
Кофти е да видиш младо и хубаво момиче, което среща приятелка и се провиква "Амааа оууу, къде си тръгнАла? Я отивам да си купим леб. Чекай ме, че дойдем след малко".  Confused

# 96
Кофти е да видиш младо и хубаво момиче, което среща приятелка и се провиква "Амааа оууу, къде си тръгнАла? Я отивам да си купим леб. Чекай ме, че дойдем след малко".  Confused

Типично мило обръщение. Joy

# 97
Здравейте!

Много интересна тема..Аз съм от Русе.Харесвам си града и никога не съм смятала,че Русе е провинция.

Преди два дена имах гости от София.Сядаме в едно заведение и хората започват да разпитват относно менюто,че като започна да говори оная ти ми сервитьорка  Joy Joy Joy Тя говори,те мигат на парцали  #Crazy Получи се досущ като скеча на Комиците  Joy

Така че този проблем не е само в София,той е на всякъде..

# 98
  • Резерват "Северозапад"
На мен всички ми звучат меко Mr. Green...но това може би се дължи на местоживеенето ми Wink
П.П. Наистина си ни е брутален диалекта, но най-странното е, че в един момент хора от други краища на България започват да го наподобяват...след известна комуникация със северозападен индивид Laughing.

# 99
Здравейте!

Много интересна тема..Аз съм от Русе.Харесвам си града и никога не съм смятала,че Русе е провинция.

Хаха! Сетих се за едно интервю на Татяна Лолова. Та като съвсем млада актиса, разказваше тя, я разпределили на работа в Русе. И един ден на улицата се заприказвала с някаква бабичка и бабичката по едно време я попитала: "Момиче, вие не сте тукашна, нали? Откъде сте?" "От София съм" - отговорила наперено Лолова. "А, да, така си и мислех, от провинцията сте" - заключила бабичката.  Mr. Green

# 100
Живея в район, в който УЖ се говори меко. Нещо, което забелязвам само в селата. Всякакви диалекти дразнят слуха ми /без македонския, защото имаме приятели от Македония/, но не ги осъждам, нито смятам говорещите за ниско интелигентни. В ежедневието си всеки може да говори, както си иска, но вече в някаква държавна институция прави лошо впечатление. Mr. Green Диалектите в един език са богатство и в Германия особено много се ценят. Споменавам западноевропейска държава, защото се смята за цивилизована и има политика на опазване на диалектите в различните провинции.

# 101
Е, то това не е мекото говорене, това си е шопски диалект.
Меко говорят в РусИ, Сливен, Пловдив...

Меко в Пловдив?  Laughing Laughing Laughing Laughing Нещо се бъркаш,една година живея там и хората не говорят меко,или по-скоро има единици,които говорят меко,но те са преселници от Ямболско,а също така и  хората от Пловдивските села като Кадиево,Тодор Каблешков и град Стамболийски там вече се говори много меко .

# 102
  • София
Веднъж, още като студентка, бях на гости при приятелка в Русе, тъй като тя следваше там. Влязох в един магазин с надеждата да си купя дънки. В крайна сметка не успях, поради проблеми в комуникацията. Все едно аз и продавачката говорехме на чужди езици.  Mr. Green

# 103
Комиците - сервитьорка говори меко

http://vbox7.com/play:da43de14da

# 104
Всеки край си има свой диалект. Вие какво се дразните чак толкова - те и софиянци не говорят, кой знае колко правилно. Особено преселниците, които се имат за големите шопи

Общи условия

Активация на акаунт