Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 235
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 450
Бях срещнала във Варна, в едно магазинче за готвена храна, табелка с надпис "Пресно зеле" бях много заинтригувана, защото никога не бях чувала това съчетание.

# 451
Бях срещнала във Варна, в едно магазинче за готвена храна, табелка с надпис "Пресно зеле" бях много заинтригувана, защото никога не бях чувала това съчетание.

И аз. А не като да не съм от Варна. Табелата е писана от варненец, но на една туба бензин разстояние. Има ги много.

# 452
изпуснала съм интересната тема

# 453
Подслушан коментар: "И тя все ми казва Фред направи това, Фред направи онова и аз се чудя кой е този Фред, а чак по-късно разбрах, че не било Фред, а вред и означавало всички"  Laughing
Ха-ха! Баба ми, лека й пръст, береше царевица за варене, като си тръгвахме от нивата,  и казваше "По една гуга на фред"  Wink (По един кочан на всеки).

# 454
  • при късмета
Много е дълга темата не мога да я изчета наведнъж, ако е споменавано се извинявам:
" Я ю яя" и " има шушпе на пезульът"

# 455
Последните няколко фрази в темата ми звучат почти перверзно.  Rolling Eyes

# 456
"Я ю яя" - "Ето я" ли значи?

Чек, що така  Rolling Eyes

# 457

Представа си нямам какво може да значат тези неща, но ми звучат повече от странно и си правя свободни асоциации.  Laughing

# 458
  • при късмета
Я ю яя- Аз я яздих(кобила примерно)
има шушпе на пезульът- има чушки на пейката(или миндер, там на почти всяка къща има пейка която е навън, но под навес)
Трънския край.Ходила съм няколко пъти. Имам чувството, че не съм в България, нищо не разбирам.Последния път в едно крайпътно заведение докато обядвахме си хванахме преводач.

# 459
А Торбалан на всички диалекти ли си е Торбалан?

# 460
  • Пловдив
Много са забавни и акцентите и диалектите (явно съм яла достатъчно сладки и са ми топли краката Laughing).
Иначе аз си знам че говоря мьеко, то не че в Пловдив говорят твърдо, ама ..... Старая се, но се усещам, че казвам ни знам, ни искам и ни мога. Но в родния Димитровград и най-вече околните села е така. И в тази връзка, Жаве, ония от „Всичко за 1 лев“ имат грешка - топката ще я фатя, и тя „дзънна кат матор“. Но то не е лесно да се говори толкова мьеко, помня в една тема пуснах думата кульльо - е оказа се трудна за произнасяне за много хора.

# 461
Ахх, отново ли темата е колко възвишени са кореняк софиянци и как им се нарушава изключително чистият правоговор с разни други диалекти?. Simple Smile
Смешна работа....

Стремя се да говоря правилно и почти без акцент и диалект.
Дъщерята обаче прихваща от едната си баба (пловдивчанка иначе, но от дълги години в Плевен) разни думи с грешно ударение. Ей, побърквам се и повтарям по 100пъти как е правилно...

Вчера запазвам хотел в Пловдив....останах изключително приятно очарована от говора на рецепционистката.

# 462
  • Там,където се събуждам щастлива.

Вярно е, че в София, масово се казва, а и изписва: седимЕ, редимЕ, пишемЕ и т.н.

Едно време не беше така. Нашата учителка, Бог да я прости все казваше: "Какво е това мекане. Да не сте агнета." И като се събирахме миналата година (след 21 години), никой не мека. И ударенията са си на мястото. Само 2 девойки правят изключение, но те дойдоха чак в 8 клас, а и средата им е такава.

С майка ми винаги се смеем как, когато са се върнали от изселване и казала на учителката си "Дъ зънсъ ли тъз съксиъ? " (Търново). Бая време й е трябвало да оправи -а-тата.  Laughing

# 463
Обичам книжовния изговор с лек източен акцент, като при старите български актьори - Парцалев, Калоянчев, Карамитев.
Намирам западните говори, които до голяма степен са разпространени в София, за дразнещи и неприятни.

# 464
  • София
Хахаха, как би ни разбрал един чужденец-не знам. Joy

Трудно  Simple Smile

Ето и няколко неща от форума на бесарабски българи:

Коле,ти прибрали фиткити чи дэш вали?-Неа бати...-Коооо?

Женя ко става?????
Тя мирищи на бомбенги!

-Кой крайней?-Чичо асам- Ша пучакаш  чичууту,ша бэдиш пудар меня

Аз сам българску магари,скачам кату русак кон...)))

няма ас да ма пузнаят асам з вэлнян капишон!!!!!!

Врей са капи!

Общи условия

Активация на акаунт