Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 704
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 585
  • при късмета
  Защо не пуснеш една тема против софиянците, за да не разваляш повече тази? Беше доста интересна преди да се включиш.
newsm10
пък на мойто питане не отговори  Crossing Arms

# 586
Ако това стане поредната тема, в която се обсъждат столица и провинция, ще бъде много жалко.

П.П. Всеки извънмерен местен патриотизъм е не просто смешен, но и опасен.
В София е имало турска войска, затова там няма как да има въстание. Неслучайно там е обесен Левски. Турци е имало и във всяка по-равнинна част, и във всеки важен за империята град. Затова и планинските и предпланинските селища процъфтяват - там турци има рядко и за малко. Недостатъкът (липса на достатъчно земя, недобър климат, лош транспорт) става предимство.
Самочувствието на софиянци обаче също е странно. По принцип е добре човек да има самочувствие поради това, което той самият е и е постигнал, а не заради произхода си. Смешно е и да се иска жителство - не може да мога да живея в Париж, а да не мога да живея в София.

# 587
 И наистина провинциални могат да бъдат не ударенията, не думичките, буквичките и завъртулките, а мислите. Само те.

аз лично съм се интергирала ,
даже се научих да употребявам думи като ''звънкам и ''шмъркам'' ,
но понякога се прокрадва съжалението , че столицата ни не е в някой по-прогресивен регион , а в област , известна с изрази като ''От Витоша по-високо нема , от Искъро по-дълбоко нема ''
или 'Кога ми се проработи , седам и чекам да ми мине '' ,
аз пак щях да живея там , но всичко щеше да е друго ...

# 588
  Ана2, изобщо не става дума за местен патриотизъм, а за доста вял отговор на кльощави нападки.
  ana_karenina , като се интегрираш не си забравяй чувството за хумор, защото ТО е типичното за "тъпите" шопи.

Аз се оттеглям от спора, тъй като не ми е достатъчно интересен и оставам в очакване на нови интересни думи от различните краища на малка България.

# 589
Столицата с какво прецаква провинцията?
С това ти отношение ме връщаш към детството ми, когато много ми правеше впечатление, как като отидем на лагер или екскурзия, отношенито към софиянци беше меко казано презрително.
Първо провинциалистите много, ама много мразеха софиянци, после се чудят защо към тях има такова отношение.Ами каквото повикало .....
Колко е бил прав бай Тошо да наложи жителство  
И защо изобщо темата се обръща в такава посока

даже ще цитирам цялата ти глупост , да я видят всички , тези от провинцията също ; )
София е прецакала провинцията като е концентрирала всичко в себе си - университети , театри , индустрия , администрация - всичко и за провинцията остават само трохите ...
затова Дянков имаше идея да разпръсне част от администрацията , която естествено нямаше успех - как така нещо ще бъде изнесено извън София ?

# 590
Всеки извънмерен местен патриотизъм е не просто смешен, но и опасен.
В София е имало турска войска, затова там няма как да има въстание. Неслучайно там е обесен Левски.

навсякъде е имало турски войски , тук-там въстанието даже не е избухнало , защото турците са задържали по-будната част от мъжете ,
в София не само не е имало въстание , не е имало и организация за това , защото не е имало човешки материал , който да бъде организатор - шопите даже са си били доволни от султана ...

и с какво ''местният патриотизъм е смешен , но и опасен '',
 голямата част от провинцията е толкова зле  и е просто на доизживяване ,
но голям зор да събереш всичко на едно място , пък после да се оплакваш , че ти мекали ...

# 591
  • Ænima/Albuquerque
Вече 20 години се инатя на софийските "млекО" и "маслО".

Аз пък 28 години се чудя на извънсофийското мАсло.
Около мен, никой не използва "млЕкО".

Едно време имах една даскалка, дето като кажеше "филтърната хАртия", баш на мАслото ми биеше.

И за финал - една моя старозагорска колежка, като седна да ми разправя няква случка, дето тръгнала да слага "убикчивъ и чилископа, кат тръгна да пада, идвам гу закиркинечих", ами извинявайте много!  Tired

# 592
Всеки извънмерен местен патриотизъм е не просто смешен, но и опасен.
В София е имало турска войска, затова там няма как да има въстание. Неслучайно там е обесен Левски.
в София не само не е имало въстание , не е имало и организация за това , защото не е имало човешки материал , който да бъде организатор - шопите даже са си били доволни от султана ...

Още през 1870, Левски основава революционни комитети в София, като някои от най-видните софийски революционери, участват в Априлското въстание, десетки са обесени и т.н.
Причината да няма самостоятелен революционен окръг е, че Обретенов отива във Влашко, а Славков е арестуван.

# 593
причината да няма нищо тук ,  е , че няма материал , човешки такъв ,
и нито един голям българин , влязъл в историята , роден тук , НИТО ЕДИН !! , което е доста показателно и ако не беше трагично , щеше да е смешно   ...

# 594
и нито един голям българин , влязъл в историята , роден тук , НИТО ЕДИН !! , което е доста показателно и ако не беше трагично , щеше да е смешно   ...

На предната страница, ти изброих само някои от стотиците българи, влезли в историята, които са родени в София.
Разбира се, според общоприетите разбирания за "голям", а явно ти си имаш свои...

Останалите ти глупости оставям без коментар, те достатъчно говорят за теб.

# 595
На предната страница, ти изброих само някои от стотиците българи, влезли в историята, които са родени в София.
Разбира се, според общоприетите разбирания за "голям", а явно ти си имаш свои...

Останалите ти глупости оставям без коментар, те достатъчно говорят за теб.

чекай , чекай малко - ти ми изброяваш десет имена , половината , от които светии - т.е. не е ясно къде истината е смесена с легендата , само хвърлих едно око как три дни тялото не се разлагало , дори от него започнало да се носи благовоние - това няма как да е измислица , нали ?
другият , роден в Бистрица , което си е село ,
следващият - не е ясно къде , по-следващият е роден тук  след Освобождението , когато София за зла беда е била избрана вече за столица  като един компромисен вариант и е започнала да събира интелигенцията  ...и т.н. , и т.н.

# 596
  • София
Е, как, бе, забравихте Вожда!  Wink

# 597
Това ли наистина е най големия проблем в БГ ? кой бил от столицата и кой селянин от провинцията Simple Smile
Тази тема стана повече от скучна Simple Smile

# 598
да , темата е затова - как прииждат провинциалистите на тълпи , оплескват ''правилния говор'' в столицата и о , ужас !! -тя ще загуби идентичността си !!!

# 599
Мога да добавя няколко, като кьошк, кунка, каластирка, кофтор и др.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 19:55 от Katrine

Общи условия

Активация на акаунт