Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 619
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 630
Акаша, на тях просто не им харесва София. А не нещо. И на мен не ми харесват много неща, боря се и се радвам,  като се оправят. А за тях София е гадна. И софиянци.

досега не съм видяла подобна на твоята тема , пусната от провинциалист ...

# 631
Извинявам се предварително, ама ана каренина ме провокира и се налага да отговоря.

не се хаби да ги копираш тия работи , аз съм ги чела ,
тия имена , които с гордост споменаваш са по-малко от имената от един малък град , ако щеш вярвай , те дори и не са значими ,
 избирането на София е едно злощастно решение , един компромис м/у два по-достойни града като Търново и Пловдив - двама се скарали и третият спечелил ,
ако не бе столица , София щеше да прилича на Перник и Радомир - просто регионът е такъв и ако изкуствено не се съсредоточи някакъв ресурс , финансов и човешки , няма шанс ...

# 632
Извинявам се предварително, ама ана каренина ме провокира и се налага да отговоря.

не се хаби да ги копираш тия работи , аз съм ги чела ,
тия имена , които с гордост споменаваш са по-малко от имената от един малък град , ако щеш вярвай , те дори и не са значими ,
 избирането на София е едно злощастно решение , един компромис м/у два по-достойни града като Търново и Пловдив - двама се скарали и третият спечелил ,
ако не бе столица , София щеше да прилича на Перник и Радомир - просто регионът е такъв и ако изкуствено не се съсредоточи някакъв ресурс , финансов и човешки , няма шанс ...

И Русе. Дори тогава той е бил най-големия град и проф. Иречек е предпочитал да стои там.

Първата ЖП линия е построена между Русе и Варна през 1870г.

# 633
  • Варна
Акаша, на тях просто не им харесва София. А не нещо. И на мен не ми харесват много неща, боря се и се радвам,  като се оправят. А за тях София е гадна. И софиянци.

А за софиянци на които не им харесва София и се оплакват  какво ще кажеш? Или те има право да мънкат?

Съгласна съм с Хубавата звезда, че -ме е по-лесно за употреба. Има логика в тази грешка - така се изравнява окончанието за 1 л. мн. ч. и за трите спрежения и се създава общо правило. Грешките винаги са в посока към генерализиране и опростяване - т.е. към създаване на обща форма. Затова вероятно езикът ще върви натам -  - м да се замени с -ме. Още повече, че новите глаголи в БЕ са най-често от трето спрежение и то практически е най-разпространеното спрежение.

Не мисля, че е по-лесно за употреба. Надявам се да не се приеме мекането за правилно.
Във Варна вместо пеемЕ, казваме пеЙм, сигурно ще започнем да го казваме пеЙмЕ. Laughing
пейми!
и играйми!

А тогава ще имаме "микане" Laughing

# 634

Съгласна съм с Хубавата звезда, че -ме е по-лесно за употреба. Има логика в тази грешка - така се изравнява окончанието за 1 л. мн. ч. и за трите спрежения и се създава общо правило. Грешките винаги са в посока към генерализиране и опростяване - т.е. към създаване на обща форма. Затова вероятно езикът ще върви натам -  - м да се замени с -ме. Още повече, че новите глаголи в БЕ са най-често от трето спрежение и то практически е най-разпространеното спрежение.

Не мисля, че е по-лесно за употреба. Надявам се да не се приеме мекането за правилно.
Във Варна вместо пеемЕ, казваме пеЙм, сигурно ще започнем да го казваме пеЙмЕ. Laughing
пейми!
и играйми!

А тогава ще имаме "микане" Laughing
ми да Grinning

# 635
Колко е бил прав бай Тошо да наложи жителство  Confused

А, не! То е измислено от Сталин. След 9.09.1944г.  всичко в Бг се прави по съветски образец.

Индустриализацията, ТКЗС-тата, преместването на голям брой селяни в градовете, за да работят в заводите. Дотогава София е наброявала 200 000, а през 80-те беше 1 200 000, въпреки жителството. Сега е 1 500 000, тоест малко повече жители. Не е 2 000 000, нито пък 2 500 000 както някои демогози се опитват да внушат чрез медиите. Но автомобилите в нея станаха много повече. Може би в пъти.

Преди 9.09.1944г. 80% от населението е живеело в селата, а сега е обратното.

И въпреки всичко София си остава една от малките столици. Но за съжаление се грижат лошо за нея и много, много крадат. Така е и във всички останали градове. Те се учат от София на кражби и безхаберие.

Последна редакция: сб, 08 юни 2013, 23:44 от vl

# 636
ана каренина, спри се, защото ставаш смешна.
Пловдив е бил столица на Източна Румелия /дори не е влизал в границите на Княжество България, та да се спряга за негова столица/
Има редица исторически и гео-политически причини, поради които е избрана за столица именно София. Първо, че до момента този град така или иначе е бил административен център /на област в рамките на Османската империя/, второ, че положението му е достатъчно атрактивно /едва ли римляните са били толкова прости, та са построили своя бастион точно тук, а не в Русе примерно/.
Изборът е бил чудесен тактически ход, но не това е темата на темата.
Дори и Русе, Търново или Пловдив да бяха станали столици, то пак, поради образоваността на елита, там щеше да се съсредоточи интелигенцията, която да говори правилно книжовния български езки, да го предава на децата си и населението там се отличава по говора си от останалите градове. Тогава темата щеше да звучи: "Ще заговори ли Пловдив на мьеко?" или "Ще заговори ли Търново на мьеко?" и т.н.
Дали можеш да проумееш, че тук става дума за правоговор /според езиковите норми/, а не за местни диалекти, наречия и произношения?

Обичам анекдота за баба от Хасковско, която учи внучето по читанката: А, ма бабьи, кът йегне. Тук Л, бабьи, кът сугань. Ей гъ и буквичкътъ Д - кът кърпузъ. И буквичката Х, кът Аскуу.

# 637
  • София
Ама вие знаете ли какво искате?
Това са мерки против урбанизацията. Имаше си организирано териториално разпределение на промишлеността и другите отрасли, нямаше мизерия и сериозни различия с малките градове. Вие хем сърби, хем боли. Що имало жителство, сега пък що всичко в София било концентрирано... Ми идете си по родните места и там наблягайте на регионално развитие.

# 638
Това са мерки против урбанизацията.
Не са против урбанизацията, а са от/за планово стопанство. Има огромна разлика, макар че в някакви частни случаи може както да съвпадат, така и да са противоположни.
Т.е. не че не се стимулира населението да живее в градове, а се контролила кога, къде и колко да живее.

# 639
  • София
Като кореняк софиянка - нека София не е столица повече - искаме си ние софиянци града - изберете 
друг за столица и там си водете споровете. Не ми е пречел ничии диалект, напротив смятам, че варненци примерно говорят най-правилно, но и да ми плюете родния град НЕ!!!! Naughty Айде нова столица и всичко да е ок.
Само не им завиждам на хората от новата столица - ако знаят какво ги чака!!!

# 640
  • при късмета

А, не! То е измислено от Сталин. След 9.09.1944г.  всичко в Бг се прави по съветски образец.

Индустриализацията, ТКЗС-тата, преместването на голям брой селяни в градовете, за да работят в заводите. Дотогава София е наброявала 200 000, а през 80-те беше 1 200 000, въпреки жителството. Сега е 1 500 000, тоест малко повече жители. Не е 2 000 000, нито пък 2 500 000 както някои демогози се опитват да внушат чрез медиите. Но автомобилите в нея станаха много повече. Може би в пъти.

И въпреки всичко София си остава една от малките столици. Но за съжаление се грижат лошо за нея и много, много крадат. Така е и във всички останали градове. Те се учат от София на кражби и безхаберие.
Аз не твърдя, че го измислил, а че го е наложил.
Тези 1 200 000 не са статиктика от 80-те.
През 94г. най-гъсто населения район в София-Люлин беше 94 000 жит., другите бяха горе-долу наполовина. При това положение, няма начин цялото население да е 1 200 000ж.Като се има предвид, че тогава беше сравнително рядко явление да живееш някъде без да си регистриран.
Тази цифра е от 2000 г. насам, без нерегистрираните.
А иначе и софианци са били по разпределение по други места, след завършване на университета и придобиваме на професия, така, че процеса е двупосочен.

# 641
Ама вие знаете ли какво искате?
Това са мерки против урбанизацията. Имаше си организирано териториално разпределение на промишлеността и другите отрасли, нямаше мизерия и сериозни различия с малките градове. Вие хем сърби, хем боли. Що имало жителство, сега пък що всичко в София било концентрирано... Ми идете си по родните места и там наблягайте на регионално развитие.

Ми то и преди беше концентрирано в София.

Само че и в по-малките градове имаше работещи заводи. Сега вече ги няма. Но най-много бяха в София и останалите големи градове.

# 642

Аз не твърдя, че го измислил, а че го е наложил.
Тези 1 200 000 не са статиктика  от 80-те.
През 94г. най-гъсто населения район в София-Люлин беше 94 000 жит., другите бяха горе-долу наполовина. При това положение, няма начин цялото население да е 1 200 000ж.Като се има предвид, че тогава беше сравнително рядко явление да живееш някъде без да си регистриран.
Тази цифра е от 2000 г. насам, без нерегистрираните.
А иначе и софианци са били по разпределение по други места, след завършване на университета и придобиваме на професия, така, че процеса е двупосочен.

Моля???

Какво значи "няма начин"? Помня го като вчера. Вече 27г. живея тук. Възможно е това число да е включвало и кварталите, тоест околните села.

Направо се чудя на късата памет на някои. Тогава Русе беше 200 000 с кварталите, тоест заобикалящите го села.

Да кажем "Ашколсун" на Т.Живков за "голямото добро"-жителството???

Вярно е, че софиянци са били по разпределение в други градове, но колко време???-Няколко години. После пак в София.

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 00:00 от vl

# 643
Преди няколко години имаше идея да се построи нова столица на България около Угърчин и Луковит  Grinning. Аз бих подкрепила такава идея съвсем сериозно. София да си остане най-големият и буден град, но да се инвестира малко и в други части на страната. В много държави е така - например Канбера и Сидни, Ню Йорк и Вашингтон, Истанбул и  Анкара и т.н. Да преместим столицата в Луковит би било много по-добре за София, отколкото всички от Луковит да се преселят тук. Според мен, софиянци трябва да инициираме такова искане  Simple Smile

# 644
  • София
Подкрепям! Laughing

Общи условия

Активация на акаунт