Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 561
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 750
Между другото ей сега отивам на кафе с една приятелка софиянка чийто акцент по нищо не се отличава от моя макар и да съм отрастнала в "провинцията ".

Няма такъв филм.
Искаш да кажеш че ни познаваш и двете Simple Smile  ??

# 751
  • на брега на морето
Не, не казвам това. Казвам, че софиянци говорят твърдо. Но, честно казано, бОли ме фара кой как говори. Мяка ли, диалект ли ползва, все ми е тая. Други са ми приоритетите. Пречат ми провинциалистите не защото са дошли в София, а защото вече не може да се диша. Пренаселено е. Донесоха селския си манталитет. Имам близка, университетски преподавател, родом от Казанлък,у тях прашинка няма. Като седнем в градинката на кафе и цигара - фасовете хвърля зад пейката. Ами мъчно ми става. Както и да е, не искам да се карам с никого  Hug

# 752
  • София
E хайде сега, софиянците не си хвърлят фасовете?! Поне няколко съм виждала лично как си хвърлят фасовете през прозореца на колата и на въпроса "Защо?" се отговаря "К'во занчение има, все на едно и също място ще отидат!", или "Няма да си осмърдявам колата!". Навсякъде има и простаци и интелигентни хора. Не се е събрала цялата интелигенция в София и цялата простащина в провинцията. Всички сме едно, докато не го проумеят това хората, ще има такива безсмислени спорове.

# 753
  • на брега на морето
Ти откъде знаеш колко са софиянци?

# 754
  • София
Не съм им задавала въпросите по-горе за родата до девето коляно, но със сигурност са повече от мен, а го правят те- не аз.

# 755
  • на брега на морето
Сигурно си го забелязала при някоя от редките екскурзии до София. И какво правиш - виждаш го как се кани да метне фаса, притичваш до колата и му изчиташ конското.

Последна редакция: пн, 10 юни 2013, 00:54 от Котьо Тръмп

# 756
  • София
Ооо, Котьо, покрай твоята позната-преподавателка се сетих за една друга, пак университетска преподавателка, при това цялото семейство е много заможно, софиянци-реститути, обаче у тях е нещо страшно - да те е гнус да отидеш до тоалетната и да ядеш от чинията! не е като да не могат да плащат някой да чисти, просто на хората не им пука. Дори от кумова срама, както е приказката, не си дават труда поне тоалетната да изчистят, като знаят, че ще имат гости! Та, откъм хигиена няма гражданин, няма селянин, няма универскитетски преподавател или чистачка на гарата, нито столичанин или провинциалист - то е до възпитание и ценност. Дори в провинцията много повече се държи на това вкъщи да е чисто и подредено, защото все още властва някакъв патриархат и момичетата се възпитават като домакини. Разбира се, не навсякъде, но относително повече се държи на чистотата вкъщи.  Peace

Що така от говора се стигна до фасовете и хигиената?

# 757
  • София
Може би другата (по-вероятна) възможност е да се возя в същата кола.Simple Smile

# 758
. Дори от кумова срама, както е приказката, не си дават труда поне тоалетната да изчистят, като знаят, че ще имат гости! Та, откъм хигиена няма гражданин, няма селянин, няма универскитетски преподавател или чистачка на гарата, нито столичанин или провинциалист - то е до възпитание и ценност. Дори в провинцията много повече се държи на това вкъщи да е чисто и подредено, защото все още властва някакъв патриархат и момичетата се възпитават като домакини. Разбира се, не навсякъде, но относително повече се държи на чистотата вкъщи.  Peace

Почти навсякъде, бих добавила.А не е като да не съм пътувала из провинцията достатъчно, като наред с това съм живяла и не малко години в София.
Но ,да , независимо дали момичето ще завърши фризьорски техникум или престижна специалност в СУ, след която ще се върне у дома, съгласно патриархалното възпитание се възпитава като домакиня.
Какво да се прави, провинциални са ни ценностите...

А иначе, наистина темата можеше и да е забавна. Sad

И най-вероятно щеше да е забавна.
При малко по-различни и малко по-сериозни бази за сравнения на книжовност и "правилност", струва ми се.

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 21:49 от Светкавица

# 759

Почти навсякъде, бих добавила.А не е като да не съм пътувала из провинцията достатъчно, като наред с това съм живяла и не малко години в София.
Но ,да , независимо дали момичето ще завърши фризьорски техникум или престижна специалност в СУ, след която ще се върне у дома, съгласно патриархалното възпитание се възпитава като домакиня.
Какво да се прави, провинциални са ни ценностите...

За втори път се обръщам директно към тебе в тази тема, да не си помислиш, че е нещо тенденциозно.
Искаш да кажеш, че в провинцията (каквото и да означава това) учат всички момичета и само момичетата да поддържат някаква чистота в дома? Какви патриархални възпитания, какви провинциални ценности?  newsm78
Не знам, аз все не обичам обобщенията и все скачам, но снощи някъде към 2 след полунощ се оказах в чалготека и вече отказвам да споря, че някои неща не са както на мене не ми харесва да са. Та може и в провинцията хората много държат дъщеря им да е на първо място домакиня (обобщено), каквото и да значи думата провинция. Щото според Хемингуей е едно друго нещо.  Mr. Green От друга страна всеки е свободен да се чувства като провинциалист.  Peace

п.п. Виждала съм мръсни и разхвърляни къщи, които са собственост на всякакви хора, включително и на високи, руси и синеоки европейци. И какво трябва да значи това, освен че не са чистофайници?

Последна редакция: нд, 09 юни 2013, 22:02 от Анонимен

# 760
  • София
Check, вие във Варна сте си морските шопи, ни въ'й срам!. Laughing

# 761
Щото според Хемингуей е едно друго нещо.  Mr. Green

Аз го цитирах, ама незнайно защо софиянки не го отразиха  Mr. Green

# 762
Аз го цитирах, ама незнайно защо софиянки не го отразиха  Mr. Green

Злобата винаги ме е удивлявала.

# 763
  • софия
 Тази тема нещо изтъпя.. Плаче за заключ.

# 764
Ако не ти е интересно, просто не влизай! Ама недей да определяш дали за другите е забавно или не.

Общи условия

Активация на акаунт