Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 114
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 885
Всъщност ще бъде наистина жалко ако по пътя на унификацията изгубим това огромно богатство. Теми като тази са много ценни ми се струва. Поне в бг-мама има 10-15 подобни с огромно съдържание на специфични думи и изрази, а и самите теми имат голяма популярност. Аз лично чух от вас неща, които никога не съм предполагала, че съществуват в езика ми.

# 886
  • на брега на морето
Нали се разбираме като си мешаме диалектите! Какво повече ни трябва! Mr. Green

Права си, Стейси, и аз така мисля  Peace

Сетих се за една диалектна дума от Монтанско - шльопи - подпетени обувки, чехли
От Великотърновско - каращисан - смесен

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 09:08 от Котьо Тръмп

# 887

"Лаповци" или "Клаповци"- от Врачанско, но не зная диалект ли е или местен жаргон newsm78

# 888

"Лаповци" или "Клаповци"- от Врачанско, но не зная диалект ли е или местен жаргон newsm78

И "клефки" - пак от Врачанско Simple Smile

Най-неразбираемо "общуване" аз имах в Златоград - една видимо много мила местна баба ни попита нещо, но освен след 3-я опит да се усмихнем мило в отговор, просто нямаше какво да направим Simple Smile

# 889
От Великотърновско - каращисан - смесен

Обожителна дума! Heart Eyes

# 890

И "клефки" - пак от Врачанско Simple Smile

Да си го кажем "клефъре" /или клефаре?/, пак от там.hahaha

# 891
Като бях в Триград, се запознах с една баба, на която викат чепинка, защото е от Чепинци. Тя е поне от 40 години в Триград, но още си е чепинка за местните.

# 892
  • София
Като бях в Триград, се запознах с една баба, на която викат чепинка, защото е от Чепинци. Тя е поне от 40 години в Триград, но още си е чепинка за местните.
Така си е на такива места, аз затова казва, че да се дразниш на пришълците е рефлекс на провинцията. В Милославци гледаме сви на кръв поне по 30 години, а до живот не ги приемаме за свои.

# 893
Мдам Simple Smile И в Гълъбник не ни обичат особено, не искат да ни включват в общите поръчки на масло, защото не било проста работа, а и у София сигур си имаме магазинерка Simple Smile

# 894
  • София
Мдам Simple Smile И в Гълъбник не ни обичат особено, не искат да ни включват в общите поръчки на масло, защото не било проста работа, а и у София сигур си имаме магазинерка Simple Smile
Мен ме броят за почти от там и даже са ми давали да играя карти в смесения магазин заедно с другите.  Grinning

# 895
  • на брега на морето
Мен ме броят за почти от там и даже са ми давали да играя карти в смесения магазин заедно с другите.  Grinning

newsm62

Троянско - пЕрчена ли е козата? - водена ли е козата на пръч (за козлета)
                - жулвАк - сноп от царевични стебла с листата, сушени за фураж на животните

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 11:22 от Котьо Тръмп

# 896
Аз пък вчера щях да припадна. Пристига група на детската площадка от близката детска градина.
Децата в предучилищна, може би. Големички си бяха. Всичко беше прекрасно, докато учителките не си отвориха устите. Ако тези чудовища учат децата ни, ясно е защо странта се тресе от неграмотност.
Не ме разбирайте погрешно, имам много добри впечатления от учителките на дъщеря ми /изключително грамотни са/, но просто не знам как на тия двете от вчера им бяха дали достъп до деца.

# 897
  • София
Някъде в първите страници спорихте къде в родината се говори правилно. Никъде, разбира се. Книжовният език е съвкупност от различни диалекти, приети за норма. Единствената, наистина измислена норма, е тази за пълния и краткия член- в нито един диалект не се говори така, има краища, където слагат навсякъде пълен член, повечето никъде не слагат  Laughing

Е според тебе, дикторите от телевизионните новини на какъв диалект говорят?
Не разбирам въпроса. Дикторите на новините трябва да говорят на книжовен български език. Диалект, някак си, не би трябвало да е допустим.

прочети си собствените думи - "Някъде в първите страници спорихте къде в родината се говори правилно. Никъде, разбира се. ".

е, аз те питам - щом никъде не се говори правилно, дикторите по ТВ на какъв диалект по-точно говорят? Simple Smile

# 898
Някъде в първите страници спорихте къде в родината се говори правилно. Никъде, разбира се. Книжовният език е съвкупност от различни диалекти, приети за норма. Единствената, наистина измислена норма, е тази за пълния и краткия член- в нито един диалект не се говори така, има краища, където слагат навсякъде пълен член, повечето никъде не слагат  Laughing

Е според тебе, дикторите от телевизионните новини на какъв диалект говорят?
Не разбирам въпроса. Дикторите на новините трябва да говорят на книжовен български език. Диалект, някак си, не би трябвало да е допустим.

прочети си собствените думи - "Някъде в първите страници спорихте къде в родината се говори правилно. Никъде, разбира се. ".

е, аз те питам - щом никъде не се говори правилно, дикторите по ТВ на какъв диалект по-точно говорят? Simple Smile
Ами на книжовен език говорят (или поне би трябвало). Който не отговаря на диалекта на която и да е област, а е малко или много изкуствено създаден. Може би това имаше предвид Елиас. Диалектът на трънчани не е по-правилен от диалектът на хасковлии (казано така звучи абсурдно  Grinning)

# 899
  • София
В книжовния има измислени и правила за правоговор, така че да, излиза, че може да се говори книжовен език. Изкуствено е, но има система.

Общи условия

Активация на акаунт