Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 220
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 315
Аз пък се чудя защо се дразните на диалектите, които са ви нетипични. Мен с мьекане не мож ме впечатли, но пък всякакви други шопски, северозападни, македонски и т.н. са ми екзотични и много забавни  Wink.

Щот' не се яде достатъчно сладко, не се спи достатъчно, не се ходи редовно на лекар и става течение на краката.

# 316
A вица за "Шефа дей, бе" знаете ли го Simple Smile

# 317
Маа му.

# 318
Аз не го знам! Хайде, разкажи го Simple Smile

# 319
A вица за "Шефа дей, бе" знаете ли го Simple Smile
Не, ама знаем за "и бьелити са от мени"  Mr. Green.

Аз пък се чудя защо се дразните на диалектите, които са ви нетипични. Мен с мьекане не мож ме впечатли, но пък всякакви други шопски, северозападни, македонски и т.н. са ми екзотични и много забавни  Wink.

Щот' не се яде достатъчно сладко, не се спи достатъчно, не се ходи редовно на лекар и става течение на краката.
Не мога да отгатна в какъв смисъл го написа, ама здраве да е... Wink

# 320
 Lib, смисълът е ясен- на нервния човек всичко му е криво и всичко го дразни, обаче ще си намери причина да се оправдае. Нервна му работа. Здраве да е! Peace
Наздраве!

Имаше едно друго, за разликата между невротика и слабоумния- слабоумният няма представа колко е 2 и 2, а невротикът знае, но от това му става лошо.

# 321
Аз не го знам! Хайде, разкажи го Simple Smile

Момиче от провинцията дошло в София и си намерило работа като секретарка. На първия работен ден другата секретарка я въвеждала в обстановката. Момичето попитало на диалект колежката си:
– Ами шефЪ дей, бе?
А другата секретарка й казала:
– Ами мене на дивана, за тебе не знам

Simple Smile

# 322
Все ми е едно как говорят в Бургас, но Илена не е нито по-меко, нито по-твърдо от Елена. В случая става дума за редукция на широка към тясна гласна, тъй като не е под ударение.
По принцип може да се "омекоти" само предходна съгласна.

# 323
Lib, смисълът е ясен- на нервния човек всичко му е криво и всичко го дразни, обаче ще си намери причина да се оправдае. Нервна му работа. Здраве да е! Peace
Наздраве!
Не съм руса, ама съм станала нещо...хм, както и да е, несхватлива напоследък.Crazy

Докато чакаме вица за шефа, да ви ограмотя и за розите, въпреки че е много стар и сигурно повечето го знаят...

Младеж от Пловдив изпраща своята половинка за село на гарата. Подготвил и е изненада - напълнил е цялото купе с рози. Девойката се показва от прозореца и му казва:
- Мерси за розите миличкоооо. - и държи един букет червени рози в ръка.
- И биелите са от мени.
- Ибие ми са, ама влака тръгва!

Той вицът за шефа бил тук вече Simple Smile

# 324
Имам и познати от западните части на Бг и съм свикнала с някои регионални начини на изразяване, но пак подчертавам - в неформални разговори.
Така е. Няма проблем да си употребяваш думата "черпавам" сред близки и роднини, но да не подозираш, че съществува и книжовна дума със същото значение не говори добре за теб.
Пък остави, че говориш твърдо.

Имам познати от Дупница и с тях в началото ми трябваше преводач за да се разбирам Simple Smile Ползват разни думи, които през живота си не съм чувала и дори си имат падежи като в руския Simple Smile Спомням си една позната ми говори нещо за сина си и ми казва ''сино ми'' при което в първия момент изобщо не включвам за какво става дума Simple Smile

Нищо падежно няма в "сино ми". Обикновена членна форма си е това и е характерна за голяма част от Западна България. Специално дупнишкият диалект не е особено странен. Петричкият, виж, е друга бира.
Във всеки един край на България си има специфични думи, граматични облици и интонационни и произносителни особености. Книжовната норма е изкуствена формация - някой решава, че това е правилното и го кодифицира. Диалектите са живите езици.
Аз съм израснала в западната част на България и мекането ми е много нетипично и странно, но не мога да не отбележа, че това, че мекият изговор не е книжовен, е случайност. Така са решили езиковедите.

# 325
Аз не знам защо трябва да се защитаваме или обвиняваме.Това ни е езика, по-скоро трябва да го ибсъждаме с любопитство, хумор. 
А и често хората не осъзнават, че говорят на меко или със странни ударения. Имам приятелка от Стара Загора, която ми е казвала, че не е осъзнавала как говори, докато колегите в университета не са и казали.Чула се е после на запис и се е хванала за главата.
Аз също не мога да разбера какво се има предвид под софийски говор.Когато съм в Русе, Пловдив или в моето село се опитват да ми обяснят, че изяждаме някои букви, разтягаме думите.В Русе ми казаха, че сме говорили превзето. Аз мога да кажа кой говори меко, но ако аз самата съм си свикнала така да говоря не знам дали ще го осъзнавам.
А "Който ша слаа, да слаа" ме разсмя, в семейството ми така си говорим вкъщи или на село при роднините.
Като "Останааме доволни" , "Ша маана та прибия", "Ко си ми са разкикерчил", "Онаа каа, че ша прескочи  тамее, ама сабалем". 
Ако говоря с леля си(например)автоматично превключвам на този език.

# 326
Не се сещам за шефа дейбе, но се сещам Happy today? (Хепито дей, накъде е Хепи).

# 327
Аз мекане в София чувам само от хора, които са от Русе, Пловдив, Казанлък, Варна евентуално.
Родена съм в София, но до първи клас си бях при баба ня село.Та нито там меках, нито като се върнах в София.Мога да говоря и по софийски, и пи ловешки, но да мекам не мога.Освен едно Нйе или къпИ, друго не мога да изтръгна от себе си, защото не знам как.

Мекане се казва на четеМЕ, пееМЕ и т.н. Мекият говор не е мекане. Laughing

Опитах се да го кажа още в началото, някъде към пета страница.
Но очевидно тук, в темата не се прави разлика м-у термина за неправилно спрягане на глаголите "мекане" -ГоворимЕ, пишемЕ , работимЕ и мекият говор.

# 328

bouquet

# 329
За мен мекане е точно мекият говор. Може би зависи дали се казва мекане или мьекане. Онова другото е говорене на 'ме'.

Общи условия

Активация на акаунт