Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 556
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 795
Ама, Трой, софиянци не са виновни за това, че София тясна за твойта душа е. Приеми, че има хора, които се чувстват добре в този град, дори и да не са родени в него. Има и други, които го ненавиждат, но живеят и работят в него. И по никакъв начин не искат да се почувстват жители на София. Сякаш някой насила ги държи.
Ти си приела Лондон за "свое място", но повярвай ми, има хиляди /българи/, които живеят в Лондон, но роптаят срещу високомерието на лондончани, превземките им, неясния произход на чувството им за превъзходство. А, както ти самата си установила, това съвсем не е така.
С една дума - тези, които се чувстват "провинциалисти" не могат да избягат от гадното чувство, че останалият свят ги наблюдава под лупа и животът му /на останалия свят/ се върти около тяхнато ниско самочувствие.

Стига с тия шопи, софиянци и провинциалисти, защото наистина ще заключат хубавата тема. А така добре и миролюбиво си вървеше в началото.
Днес си хорутваме с една дружка и обменяме рецепти за зелник. А една друга, чула-недочула, се обади, че баница със зеле хич не й звучи вкусно.

сори няма какво да ми обясняваш, защото аз генерализации не правя Simple Smile за мен няма значение кой как говори или от къде е Simple Smile единствените които мноо ама мноо ма дразнят са само туристите в Лондон  Joy

# 796
  • София
Аз мисля, че те си мислят, че ние си мислим, а някои предимно се занасяме. Laughing

# 797
Зелникът не е ли със зеле?  newsm78 Нито съм яла, нито съм виждала такова нещо, но и не искам, защото и на мене ми звучи като баница със зеле.  Laughing

# 798
  • София
Зелникът не е ли със зеле?  newsm78 Нито съм яла, нито съм виждала такова нещо, но и не искам, защото и на мене ми звучи като баница със зеле.  Laughing
Зелника в трънско не е със зелье, а с цвекло. Принципно.

# 799

В центъра на Русе едва ли има някой който да не се гордее до пръсване,че е от града.

Гордост до ПРЪСВАНЕ????   Shocked Shocked Shocked

# 800
Зелника в трънско не е със зелье, а с цвекло. Принципно.
Аз правя зелник с праз Simple Smile

# 801
Ами и мен ме дразнят туристите в София.
Най-ужасното е, че ме дразнят и туристите на морето, където всъщност и аз съм турист, ама някак се чувствам по-, защото притежавам имот и на практика си живея там през лятото. Нещо като кореняк /царевчанка примерно/.
Та, като надойдат /към средата на юли/ ония тълпи с чадърите, надуваемите дюшеци, дините на плажа, голите тумбаци в супермаркета, се затварям вкъщи и почти не излизам. Радвам се заради моите приятели - хотелиери и ресторантьори, защото имат работа, ама туристите си ме дразнят. И не за друго, а защото изобщо не се съобразяват. Дошли за няколко дни и смятат, че могат да безчинстват.
Когато и където и да съм била по света /и у нас/, винаги съм се съобразявала с местните нрави и начин на живот. Може и да съм заклет нудист, ама на плажове, където виждам, че няма хора без бански, не ми хрумва да се събличам по натюр /образно казано/.

# 802

Ох и аз не знаех какво е зелник а уж съм от село Simple Smile Погледнах ся в нета и кво се оказа, че тва е нещо като китайския спринг ролс  Mr. Green

# 803

Когато и където и да съм била по света /и у нас/, винаги съм се съобразявала с местните нрави и начин на живот. 

Бас държа, че я си дошла в Лондон я си ма издразнила моментално  Mr. Green

# 804
  • София
Ами и мен ме дразнят туристите в София.
Най-ужасното е, че ме дразнят и туристите на морето, където всъщност и аз съм турист, ама някак се чувствам по-, защото притежавам имот и на практика си живея там през лятото. Нещо като кореняк /царевчанка примерно/.
Та, като надойдат /към средата на юли/ ония тълпи с чадърите, надуваемите дюшеци, дините на плажа, голите тумбаци в супермаркета, се затварям вкъщи и почти не излизам. Радвам се заради моите приятели - хотелиери и ресторантьори, защото имат работа, ама туристите си ме дразнят. И не за друго, а защото изобщо не се съобразяват. Дошли за няколко дни и смятат, че могат да безчинстват.
Когато и където и да съм била по света /и у нас/, винаги съм се съобразявала с местните нрави и начин на живот. Може и да съм заклет нудист, ама на плажове, където виждам, че няма хора без бански, не ми хрумва да се събличам по натюр /образно казано/.

В Милославци няма грам турист. Ако ме разбираш. Wink

# 805

и аз не съм яла зелник, нито пататник ... за съжаление.

Исках да кажа, че самочувствието идва по принцип с възможностите -  не само материални, образователни, професионални, културни  + съзнанието за фамилия и корени правят човека да е себе си и да знае кой е където и да се посади в живота. Според мен желателно на повече места, щото живота не е вече 'родното ми място'.

Вл, аз имам приятел от Русе, чиито дядовци и чичовци са говорили вкъщи на немски и на 'вие' и не е било кой знае какво чудо невиждано навремето.   Тва е положението с РусИ. Излишно е да казвам, че тези хора не говорят на меко:) На мен страшно ми допадат такива хора, но аз си падам малко антик-, сега в Русе не знам какво е, но разказите за Русе и миналото ме възхищават, честно.
Русенец с комплекси че е от провинцията аз не познавам. Варненец също. 

# 806
Само в България е срамно да си родом от Каспичан.  

Веднъж проф.Пантев в нощно радиопредаване спомена Каспичан с пренебрежение. Веднага се обади някаква жена и каза, че звъни от Каспичан! И го попита дали те са по-загубени от останалите.

Това вече бе споменато и затова избрах точно Каспичан.

# 807
Зелникът в различни краища на България се прави по различен начин, нищо че името е едно и също. Ние с мойта дружка спрягахме "западното" значение - баница със зелено /лапад, спанак, пресен лук, киселец и други "зелентии"/, а другата дама е от североизток, където зелникът е със зеле /понякога и кайма/. И никой никому не се е подиграл. Уточнихме се, изяснихме се, пък после си разменихме рецептите.

# 808
Баница с кисело зеле е. С точени, по-плътни кори, няма яйца и сирене в плънката, а само киселото зеле. Като дете харесвах, сега- не. Но зелник казват по селата на всякакъв вид баници със зелена плънка- спанак, праз, лапад, киселец, зелен лук и т.н. благинки.

# 809
  • София
Гордостта идва от възпитанието в собствено чувство за достойнство. Не по град, род и тн. Ако града, рода и прочее са високо по стълбицата на някаква йерархия това е просто добър късмет и нищо повече.

За зелника, чак ми идва да пусна в готварския "100 рецепти за зелник"  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт