Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 100
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 915
Аз пък не се чудя. Няма как да знаем целия речник, та дори с книжовни думи. Може би съм проста и неука, затова не я знам тази дума. Благодаря за усилието да ми обясниш. Думата "тегля" я знам, обаче. Не знаех, че "тътрузя" и е синоним.
 Сега, като се напънах да си спомня, по-скоро съм чувала  "тътря си краката", не "тътрузя си краката".
Играта "ринги-ринги-рае" я знам без това ЧУЧ накрая. Кърпата бе в играта "пускам, пускам кърпа" Peace

# 916
  • София
Интерес имам към думичката "чучай"-от къде е? Пояснявам, използвана е за "сядай". Grinning

Чучни (с ударение на у) я знам аз, дядо ми, който е от граовския край, я ползваше.

точно. не е "чучай", а "чУчни се долу!", в смисъл "сядай си на задника!"

# 917
  • София
Понякога искрено се учудвам, че някой не знае значението на дума, която за мен е абсолютно книжовна. Примерно "тътрузя" винаги съм възприемала като глагол, който няма начин да бъде непознат за българин в пълнолетна възраст.

baibibi, и аз като теб се чудя, но истината е, че идват цели поколения, които четат много по-малко (особено български класици) и речникът им е силно обеднен.

# 918
Jizzlobber, не съм искала да те засегна. Просто си коментирам как за някой някоя дума си е съвсем, съвсем нормална, ежедневна, позната, направо сякаш се е родил с тази дума в устата и изведнъж осъзнава, че по-скоро тази дума е непозната за другите.

Права си кърпата! Явно отдалечеността на времето, когато съм ги играла тия игри, вече е доста голямо и започвам да смесвам спомени.
А ринги-ринги как е завършвала при теб? Не клякахте ли? /Питам от любопитство просто./

# 919
jam , не знам, питам, чувам я точно така: чучай, а не чучни.
"Чучай на пейката." Явно различно се използва, няма правилно и неправилно.
baibibi , свършаше с нищо, ей така просто без ЧУЧ. Grinning
С ПУК завършаше обаче "балонът се надува..." и клякахме.

# 920
  • София
В книжовния има измислени и правила за правоговор, така че да, излиза, че може да се говори книжовен език. Изкуствено е, но има система.

тъй тъй. и тази система не е от вчера. аз така говоря, родителите ми така говореха, учителите ми така говореха, съучениците ми... едва в университета се сблъсках с друг вид изговор. и после, като падна мандалото и започна голямото преселение, се почна една...

# 921
точно. не е "чучай", а "чУчни се долу!", в смисъл "сядай си на задника!"

Тъкмо щях да допълня, че го има и като възвратен глагол - чучвам се.
Тътрузя е по-скоро като местиш ти нещо, а не като си влачиш краката. Може да тътрузиш стол примерно. А натътрузвам се се ползва като панталона ти е прекалено тесен, но ти все пак успяваш да го обуеш. 
На мен любима от северняшкия ми край е да се зачубръсна. 
Трънско-английският речник кърти  Laughing

# 922

прочети си собствените думи - "Някъде в първите страници спорихте къде в родината се говори правилно. Никъде, разбира се. ".

е, аз те питам - щом никъде не се говори правилно, дикторите по ТВ на какъв диалект по-точно говорят? Simple Smile

Имам предвид характерните местни говори Crazy Ти може да си от Трън и да говориш книжовен български език, но това не значи, че в Трън се говори такъв.

Ами на книжовен език говорят (или поне би трябвало). Който не отговаря на диалекта на която и да е област, а е малко или много изкуствено създаден. Може би това имаше предвид Елиас. Диалектът на трънчани не е по-правилен от диалектът на хасковлии (казано така звучи абсурдно  Grinning)
Peace

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 15:56 от Елиас

# 923
  • София
Тук, по софийско го чух това чучни, по гоцеделчевско е клюкни Mr. Green

При мен потреса беше с думата "спушвам" /топка, дюшек/, не можех да разбера защо ме гледаха странно хората като спушваф надуваемите неща на плажа. Mr. Green

# 924
Защото гумените неща обикновено се спихват.

# 925
"Спушвам" от къде е? Grinning
Аз използвам "спихвам".

# 926
И аз казвам спихвам или изпускам Simple Smile

Не знам за говоренето на мъеко, но във форума съм засичала писане на мъеко.
Като например "Бебето не сучи".

# 927
  • Варна
. А натътрузвам се се ползва като панталона ти е прекалено тесен, но ти все пак успяваш да го обуеш. 

Ааа на това майка ми му казва "нацедя". Laughing

# 928
И аз казвам спихвам или изпускам Simple Smile

Не знам за говоренето на мъеко, но във форума съм засичала писане на мъеко.
Като например "Бебето не сучи".
Това не е мьекане, а редукция- Е преминава в И, така типично за Пловдив и региона. Както и О в У. Пишиходци, пипируди, шукулади  Laughing

# 929

С ПУК завършаше обаче "балонът се надува..." и клякахме.

А ние пък, понеже докато балонът се надува, се разтягаше кръгчето, като максимално си опъвахме ръцете, та като кажеше "ПУК!" си пускахме ръцете и се натъркалвахме по земята.

Много обичам глагола "курдисвам". Универсален е, както "таковам".

Общи условия

Активация на акаунт