Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 100
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 960
  • Варна

В преносен смисъл да сурнеш нещо значи да откраднеш, да вземеш и да не върнеш.

Не точно. По-скоро значи измама, подхлъзване.

Сурвакам значи удрям.

Не ми се вярва. Сурвакари биячи ли  значи в такъв случай. Би трябвало да има някакъв друг смисъл или нюанс.

Съжалявам, че знам толкова малко за тази традиция.  Tired

# 961
Никога не съм го свързвала с открадване, прекарване или нещо такова. Поне в моето семейство винаги се е ползвало, точно за определен случай-да се подхлъзнеш по наклонен терен. Ако не е наклонен си ползваме подхлъзвам Laughing

# 962
Може, Хексе, сигурно всеки влага различни нюанси.
За мен суркане се употребява в контекст най често да си суркаш краката ( разбирай да ги влачиш неохотно) или да суркаш някаква торба/чанта .
Да сурна нещо го знам точно като синоним да завлека- по един или друг начин да вземеш нещо от някого/някъде без да го платиш, без да ти го подарят и да забравиш да го върнеш.

# 963
Сурвакам съм го чувала и преносно-да муфтиш, да ошушкаш на някой парите.Явно си идва от сурвакането на празника, когато дават парички. Поне баща ми, който е извор на мъдрости и всякакви думи  Laughing е казвал възмутено"И как го сурвакаха..." в смисъл, че са му изсмукали паричките на някой.

# 964
jp, прав е мъжа ти и си е съвсем нормално нещо за 20 годишен младеж. Те като ги изпращали девойките, а и на левентите към София да учат, им казвали винаги: - "... и за софиянец да се омъжиш/ожениш, тука повече да не се връщаш."

Брех, как са пропуснали да ми дадат тая ценна заръка. Simple Smile

# 965
Друго любимо: капичвам /се/ - да се спъна и да падна/пропадна някъде, да бутна някого, да го прекатуря, прен. - да сваля /правителство/.

За мен суркане се употребява в контекст най често да си суркаш краката ( разбирай да ги влачиш неохотно) или да суркаш някаква торба/чанта .
Да сурна нещо го знам точно като синоним да завлека- по един или друг начин да вземеш нещо от някого/някъде без да го платиш, без да ти го подарят и да забравиш да го върнеш.
+ "пързалям се" /по леда, с шейна и пр./ + "изнизвам /се/" /тихомълком/

# 966
Това суркане ми напомни на по-любимото ми - да се совнеш.

# 967
  • Ямбол
Е, хайде, саприкясвайте се. Тъй казваше една съквартирантка от Карлово. А познайте сега какво трябва да правите.

# 968
Съпикясай се. Спри се, възпри се, наложи си автоцензура. Но може да значи и "стряскам се", оправям се от болест, възстановявам се /след уплаха/.

# 969
  • София
А аз се сетих за звучното да се сурлосаш Laughing

# 970
Совкането е супер! С една проста дума как може да се замести цяло описателно изречение.

Сурва/сурвакане няма нищо общо като етимология със "суркам /се/". За жалост дори и във филологическите среди не са намерили правилния отговор. Аз спрях да се интересувам след петата вероятност за произхода на сурвата.

# 971
Винаги казвам "глобвам си с вилицата"  Laughing
От къде си ти?
Глобвам бих интерпретирала като да те "глобя" едно бодване, ако си бодваш от обща чиния на масата с някой. Grinning
Имах приятелка, ей, не помня от къде беше, тя пък казваше-да кусна=да пробва , да вкуси ядене. Кусай, ми казваше. Кусни от салатата, да я видиш на сол.

# 972
Ами от София, но дълбоко са ме зомбирали в Севера. Кусай не съм го ползвала никога, мисля, че го чух за пръв път в Русе. От малка си казвам"Глобни си " като "Вземи си/хапни си" .Както някой би казал"Бодни си малко".

# 973
  • Ямбол
"кусам" е в нашия край и Бургас.

# 974
Ами от София, но дълбоко са ме зомбирали в Севера. Кусай не съм го ползвала никога, мисля, че го чух за пръв път в Русе. От малка си казвам"Глобни си " като "Вземи си/хапни си" .Както някой би казал"Бодни си малко".

Ок. това глобни си обаче ми звучи като твоя си дума, измислена. Аз си имам такива мои си думички-не са нито диалект, ншма ги писани никъде-аз съм си ги измислила. Peace

Общи условия

Активация на акаунт