Ще заговори ли София на мьеко?

• 99 237
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 990
Значи не е била много шекерена. Laughing Другата ми е толкова сладка, че едно-две парчета са ми достатъчни...до десетина минути, после мога пак да си хапна. Simple Smile Blush

Последна редакция: вт, 11 юни 2013, 22:05 от Katrine

# 991
Ето ви един глагол "мандръсам" . Някой , ако даде точен превод ще е хубаво, защото в наше село всеки втори го употребява, но никой не може да даде превод в ефир...или цензурен вариант Simple Smile

# 992
Мандръсам съм го чувала само от Краси Радков и значението е недвусмислено.

# 993
  • София
Ето ви един глагол "мандръсам" . Някой , ако даде точен превод ще е хубаво, защото в наше село всеки втори го употребява, но никой не може да даде превод в ефир...или цензурен вариант Simple Smile

Аз го знам със значение "клатя" и цензурно и нецензурно

# 994
  • Варна
Внезапно се сетих за учителката ми по български език в гимназията. Откачаше, ако някой започне да се изказва с "това е". Все едно казваме:"таковам".

# 995
"Офлянква" - мотае се  Simple Smile

# 996
"Офлянква" - мотае се  Simple Smile

По-скоро прави се на луд с цел да отложи нещо.  Simple Smile

# 997
"Офлянква" - мотае се  Simple Smile

По-скоро прави се на луд с цел да отложи нещо.  Simple Smile
Да. Joy

# 998
Бургаското кусай , което означава да опиташ от храна идва от вкусвам/ вкусай Wink
Чувал съм го и от човек от Добрич. Много мило ми звучи.

# 999
  • Sofia
Познайте на какво в Бургас казват казан

# 1 000
Познайте на какво в Бургас казват казан

Това, в което правят ракия ли?

# 1 001
  • Sofia
не...на уличните кофи за боклук

# 1 002
Не можем да познаем тогава.

п.п. Сега видях, че си се редактирала. И какво необичайно има? И тук им казват така.

# 1 003
Казан казват и в Пловдив. На мен ми беше странно, когато го чух за пръв път.

# 1 004

Сурва/сурвакане няма нищо общо като етимология със "суркам /се/". За жалост дори и във филологическите среди не са намерили правилния отговор. Аз спрях да се интересувам след петата вероятност за произхода на сурвата.

Е, щом не са намерили правилния отговор, не е редно да си толкова категорична. Wink Laughing
Аз не съм в час с филологическите среди, ама в нета пише, че е баш бия ( и нали това е сурвакането в крайна сметка).

Кусвам се използва и във Варна, както и накъртва ( не, не го пишем грешно:). На руски също имат дума кусвам, да не се мъча сега да я пиша правилно с моя руски. Аз винаги съм смятала, че нашата дума идва от вкусвам ( хапвам/пийвам малко, колкото да се усетя вкуса), но с пропусната първа съгласна както се случва и с други думи в ежедневна бърза реч.

Покрай сурвакането се сетих за чудесните думи гьостерица, керпеден и тюфлек.

Общи условия

Активация на акаунт