Ще заговори ли София на мьеко?

  • 99 143
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Мнения: 326
Никак...лук си е  Laughing  Жълт лук никога не съм чувала да се споменава, дори в магазин не съм срещалаПоне не упоменат като жълт лук.
А на село явно от пестене не ползват зелен лук. Никога не съм виждала някой на село да си извади лука зелен, за салата или някое друго ястие. Режат само "перките" и той отдолу си зрее.

# 1 111
  • UK
  • Мнения: 4 343
В Кресна, Благоевградско, казват на чеснов лук "лук", на кромид лук "кромид". И винаги го забравям и като ми кажат "лук" си мисля за лук, а те ми говорели за чесън. "Кромид" в Русе не съм чувала никога да се употребява. На праз лук и на двете места му казват само "праз". На червения, водния и т.н. разновидности им казвам просто "лук", когато се налага пояснявам стар лук или пресен лук.

# 1 112
  • софия
  • Мнения: 2 569
Лук, чесън, праз и воден - така им викам.  Ако изтискаш сока от воден лук през марля ще излезе много течност. Той просто си изисква много вода, за да порастне и поема много от нея. Нашите на вилата отглеждат воден лук близо до чешмата и го поливат по всяко време.
Аз съм човек , които поема диалекти от всички райони.Родена съм в Северозападна България , но мога да прихвана Странджански диалект или Левченски за 10 дни.Веднага почвам да мьекам. Мъжът ми е родом от мекащ район , но говорът му е като на говорител от БНТ.Той  не усвоява диалекти!!!!

# 1 113
  • sofia
  • Мнения: 9 235
Са за лука.... арпаджика е продукт на семката на лука. За да отгледаш лук "за глави" садиш арпаджик. За зелен лук (млад, пресен) садиш стар лук., който в един момент прораства и връзва семе (от което е арпаджика). Баба ми садеше и едни по-големи глави от арпаджика и им викаше "балучка" - пак за зелен.
*Belle-Etoile*, разликата между пресния (зелен) лук и пресния чесън е в листата. На чесъна са плоски, а на лука са като тръбички (кръгли). В главата - всеки знае разликата.

За повече подробности в градинарската тема  Wink

# 1 114
  • София
  • Мнения: 406
 
Никак...лук си е  Laughing  Жълт лук никога не съм чувала да се споменава, дори в магазин не съм срещалаПоне не упоменат като жълт лук.
А на село явно от пестене не ползват зелен лук. Никога не съм виждала някой на село да си извади лука зелен, за салата или някое друго ястие. Режат само "перките" и той отдолу си зрее.


 

  Това е много интересен начин за пестене, не бях чувала досега Grinning

  За балучката и арпаджика много точно казано  Simple Smile

 На водния лук му казват още и Реселешки лук по името на село Реселец, което е известно с производството му.

 Каква тема захванахме само... Laughing

# 1 115
  • Варна
  • Мнения: 18 988
Никак...лук си е  Laughing  Жълт лук никога не съм чувала да се споменава, дори в магазин не съм срещалаПоне не упоменат като жълт лук.
А на село явно от пестене не ползват зелен лук. Никога не съм виждала някой на село да си извади лука зелен, за салата или някое друго ястие. Режат само "перките" и той отдолу си зрее.



Ами кромида с какъв цвят е? Понеже спомена за червен и розов, та се чудя да не съм далтонистка..

# 1 116
  • София
  • Мнения: 406
 Жълтият лук е "червен" лук, което всъщност си е просто стар/кромид лук  Crazy

# 1 117
  • Мнения: 326
Ами нормалния лук си е червен, розов е водния. Жълт лук освен ако не е някой по-млад, не знам. 
С червен лук баба ми, например, едно време боядисваше яйца. Ставаха едни ръждиви.
Но пък жълт чак не мога да нарека никой лук.

# 1 118
  • UK
  • Мнения: 4 343
Жълт лук не е ли обикновения бял лук? Simple Smile А червеният този, който е червен отвътре и боядисва?

Мъжът ми е от Кресна, говори почти македонски, когато е сред свои, с мен поне не "ке"-ка когато говори. Обаче много бързо прилепи русенски меки тонове, в момента и той говори на някаква смесица подобна на тази в първи пост. Айди и к'о (какво, к'во) са му любими. Дори не мисля, че се усеща.

# 1 119
  • Варна
  • Мнения: 18 988
Това какъв лук е?
Скрит текст:

# 1 120
  • Мнения: X

 На водния лук му казват още и Реселешки лук по името на село Реселец, което е известно с производството му.


Тук му казват кабА лук.  Laughing Не знам колко течност пуска, но не люти като се реже. Ако става дума за същото де.
Темата заби в зарзавата. Чушките и пипера обсъждахте ли ги?  

Това какъв лук е?
Скрит текст:

Най-обикновен лук.  Laughing

# 1 121
  • Варна
  • Мнения: 18 988

 На водния лук му казват още и Реселешки лук по името на село Реселец, което е известно с производството му.


Тук му казват кабА лук.  Laughing Не знам колко течност пуска, но не люти като се реже. Ако става дума за същото де.
Темата заби в зарзавата. Чушките и пипера обсъждахте ли ги?  


Обсъдихме ги. Laughing Значи на каба лука, му казват още воден лук. ЖДНБ. Laughing
А този какъв е?
Скрит текст:

Воден или червен?

# 1 122
  • UK
  • Мнения: 4 343
Този е червен, но ако не се лъжа водният може да бъде и жълт и червен. Simple Smile

# 1 123
  • Мнения: 28 706
Ох, *Belle-Etoile*, ще ме умориш!  Joy

Лук. Все стар лук.  Laughing

# 1 124
  • Мнения: 326
Ами лук си е. Червения е по-кръгъл някак  Laughing
Но ми се струва, че може би този леко издължен е по-млад и после се окръгля и става стар, червен лук.
Виждала съм много дълъг, който прилича по форма на водния(розово-лилавия), но е с цвят на обикновен. Плетат ги на плитки.Понякога правят смесени плитки от розов и този незнайния.

Общи условия

Активация на акаунт