Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 946
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 260
  • София
Точно вчера и аз се изцепих с "доматито" Simple Smile
За 5 години леееко съм си променила говора, така да се каже малко съм избягала от Ъ-то, но има думи и изрази за които понякога все още ме майтапят, като например:
вързанки(връзки за обувки), маза (мазе). Баща ми обикновено ПРАЖИ (пържи) кюфтета, картофи и др. Simple Smile За други не се сещам в момента.

# 1 261
Зарзалата е дива кайсия, има разлики. Освен, че са по-дребни, другото специфично е, че ядката им не се яде като на кайсията, защото много горчи. Имаме си на двора едно такова дърво на много, много години и винаги ме е било яд, че не мога да си хапна ядките. Иначе става хубава и ароматна ракия Simple Smile
Не може ли да се ашладиса зарзала?

И баба ми /другата/ пражеше кратофки /Свищов/.
Търновската ме пращаше за "мирдичка" за салатката с доматито.

# 1 262

Уикито нещо бърка май.  Laughing
"По-дребни са от комарите и тялото им е гъсто покрито с косъмчета."

Това, на което казваме папатак е с размер на малко врабче.  Mr. Green И наистина не нападат като комарите. За това говоря:

http://photo-forum.net/forum/read.php?f=48&t=1744567&i=1 … 67&offset=all

# 1 263
Папатакът е гадно ципокрило хапещо нещо.
http://rechnik.info/%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA
И от него стават комбали!  Crossing Arms

Като врабче? Дай някое фото да видим на какво казвате така.
Видях сега. Представих си как някакво дебело врабче ме кълве и ми се образуват въпросните... Laughing

# 1 264

вързанки(връзки за обувки), маза (мазе).

Искаш да кажеш, че правилното е мазе ли?

# 1 265

Видях сега. Представих си как някакво дебело врабче ме кълве и ми се образуват въпросните... Laughing

В Малта имаше едни, които могат да ти вдигнат чаршафа докато спиш.  Mr. Green

# 1 266

В Малта имаше едни, които могат да ти вдигнат чаршафа докато спиш.  Mr. Green

Въх, ни думай!
newsm43

Добре, че нашенските са на диета, сигурно щяха да изнесат малкото през прозореца...

# 1 267
И аз знам, че папатаци се наричат едни големи насекоми, които приличат на комарите, но са с пъти по-едри. Не хапят, само изглеждат страшно.

# 1 268
Мда, във всички контакти се слагат от онези неща против комари, на тераса/градина другите, които се палят, а навън излизаш само напръскан с Райд.  Mr. Green Сериозно, отвратителни комари имаше.

# 1 269
Judy, честно казано не знам дали принципно зарзала може да се ашладиса и да стане кайсия, а за нашето дърво специално е късно, защото е доста старо около 50 годишно. Там е от как се помня.

Чек, а аз нищо, че съм от Варна, папатак казвам точно на едни много ситни като мушици, които хапят лошо и мен специално много ме обичат Tired Може да съм го прихванала от едната ми баба обаче, която е от Ломския край и млада, млада избягала около 1945г и дошла във Варна. А на онова голямото му казвам мъжки комар и знам, че не хапе. То имаше един майтап, че ако нещо ви хапе, то обикновено е от женки пол  Mr. Green

# 1 270
Мда, във всички контакти се слагат от онези неща против комари, на тераса/градина другите, които се палят, а навън излизаш само напръскан с Райд.  Mr. Green

Cry

РАЙД спирали прогонват комари и папатаци.
http://apteka.framar.bg/30004661/%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B4-%D1%81 … D0%B5%D1%82%D1%8F
.....................
Бенджолина, то за старо дърво и стара леля...

Бе кажи им, кажи им как хапят тези гадове! Малък гад, а какви бели прави!

# 1 271
И аз знам, че папатаци се наричат едни големи насекоми, които приличат на комарите, но са с пъти по-едри. Не хапят, само изглеждат страшно.

Работата е там, че тук из софийско казваме папатаци на ония големи нехапещи насекоми, а всъщност не са те Laughing

# 1 272
  • София

вързанки(връзки за обувки), маза (мазе).

Искаш да кажеш, че правилното е мазе ли?

И аз вече незнам кое е правилното. За мен на чист търновски си е мЪзЪ Simple Smile

P.S. Ахааа, правилно е било.Къде са сега тези, дето се подиграват да им натрия носовете Simple Smile

МАЗЕ - Съществително нарицателно име, среден род, тип

Изба, зимник. Шопски диалект на правилната дума МАЗА. Има звуково произношение в Габровско МЪЗЪ.

# 1 273

Работата е там, че тук из софийско казваме папатаци на ония големи нехапещи насекоми, а всъщност не са те Laughing

Анджък!
Хеле, разбрахме се! Laughing
И за комбалите!  Crossing Arms
По Търново се сменя предлогът "в" с "у": да идем у ГорнаУряувица, у мазата /да я разкостим пущината/. Много хора съм чувала да го казват така в региона.
Даже аз мислех до 6 годишна възраст, че се пише слято /Горауряховица/ и веднъж надписах така един плик за писмо.

# 1 274

МАЗЕ - Съществително нарицателно име, среден род, тип

Изба, зимник. Шопски диалект на правилната дума МАЗА. Има звуково произношение в Габровско МЪЗЪ.

Да, добре. Мъча се сега да намеря нотариален акт, в който пише мазе, а не маза, но не намирам такъв, а имам от всички краища на България. Не са за мои имоти, спокойно.  Mr. Green От друга страна не знам какво общо има шопския диалект с Варна. Мазе съм чувала само от неварненци и то на доста километри.

http://rechnik.info/%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B0
http://www.onlinerechnik.com/duma/%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B0

Общи условия

Активация на акаунт