Ще заговори ли София на мьеко?

  • 98 819
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 290
  • Мнения: 28 634
Да де, ама в речника няма мази, това ме учуди.
То пък само това да е учудващото в него, ехееей...

# 1 291
  • София
  • Мнения: 5 920
Най-вероятно и двете са правилни, но всъщност коя е българската дума? Изба, зимник?  newsm78
На зимник и изба не пише в тълковния нищо за произход, а нямам етимологичен.

За зимника е ясно де, съвсем българска си звучи.

# 1 292
  • София
  • Мнения: 458
Ако е дублет, би трябвало да има и множествено число - мази.  Thinking

Ами тук понеже масово се ползва маза, в множествено число се казва мази. Мазите се наводниха, разбиха мазите ...  Mr. Green

За същото говоря - маза-мазата, мази-мазите, така си го знам. Кое е правилното не споря!

# 1 293
  • Мнения: 12 722
При нас разбиват мазетата.

# 1 294
  • Мнения: 3 242
Те го- те диалектът на "мазе":
http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B5
"Диал. вар. маза, мъзъ (Свищовско, Севлиевско, Габровско), мъъза (Съчанли, Гюмюрджинско)"

Е аз сложих линкове към други два речника.  Laughing

Ако искате да сте сигурни, че Е правилно, ползвайте израза "избено помещение". Съвсем книжовно си е, щом се използва в официални документи.


Да, избено помещение звучи най-правилно.

ай ся още малко и сервизно помещение Simple Smile 

# 1 295
  • Мнения: 12 722
В София има един известен блок, където мазетата са на 7 етаж.

# 1 296
  • София
  • Мнения: 406
 Малко терминология  Grinning Има и по-добри източници, но нямам време да търся.


Скрит текст:
Стопанските постройки могат да бъдат обединени в три основни групи: за подслоняване на домашни животни, за съхраняване на житни и други храни и за прибиране на селскостопанския инвентар (Георгиева, 1983, 191).

 

Едрият добитък (волове, коне) се прибира през зимата в обор или зимник (Северна България), дам (Южна България), яхър (Западна и Югозападна България), а през лятото в открит от три страни навес  сайвант. За овцете също има отделна постройка — кошара, сая, търла, поята; за домашните птици курник; за домашните свине — кочина и т. н.

 

Зърнените храни са съхранявани в т. нар. хамбари. Първоначално зърнените храни са държани в кухи дъбови дънери — ралупи, или в изкопани ями — кувии (в Добруджа), рупи (Северна България и Гоцеделчевско), в кошове, измазани с глина. В по-ново време се правят вече и дъсчени или талпени хамбари, които отвътре са разделени на отделения, наричани гьозове, курсаци, пресеци — Източна България. Почти във всички дворове има и кошове за царевица.

 

Към стопанските постройки спадат и помещенията за прибирането на сламата и сеното, означавани най-често с названието плевня, плевник. Те могат да бъдат както изплетени от пръти постройки, покрити също със слама или тръстика, така и зидани правоъгълни постройки, покрити с тикли. В планинските райони най-често те са в комбинация с обори, които са разположени в приземния етаж.

 

Третата група стопански постройки служат за прибирането на стопанския инвентар. Това са по-големи или по-малки навеси, означавани като сайванти, под които се прибират колата и различни земеделски сечива.
..........

Третото помещение в триделното селско жилище, е килерът, наричано още клет, дрешкик, хамбар, задница. То служи за склад на хранителни припаси, на облеклото и др. покъщнина. Често се използува като стая за младата брачна двойка, откъдето и названието невестарник (Софийско).

 

Съществен елемент в разпределението на селското жилище както по отношение на функцията си, така също и по отношение на пространственото и архитектурно-декоративното оформяне е отвореното към двора покрито пространство пред къщата, наричано пруст, одър, сайвант, чардак, сундурма. През летните месеци тук се извършват някои стопански действия, а и се пренасят някои от функциите на помещението с огнище.

http://www.promacedonia.org/nk_etno/nk_5b.htm

Скрит текст:
Добруджанската къща е със стени от паянтов градеж, като пространството между паянтите се изпълва с леси от пръти, измазани с пръст или с глина, т. нар. чамурни къщи. През XIX в. най-голямо разпространение има двуделното жилище. Службата на килер обикновено изпълнява зимникът, маза, какъвто има почти под всяка къща. Зимникът по правило е вкопан само до половината в земята, поради което жилищната част е с няколко стъпала по-високо от нивото на двора. При такъв случай прустът се обгражда с нисък дървен парапет. Също е положението, когато зимникът е изграден над земята и образува първи етаж. Често пъти зимникът служи и за обор. Входът или входовете му са най-често откъм лицето, макар и вкопани (Вакарелски, 1974, 283—284.)

 

# 1 297
  • Мнения: 12 660
А думата иер чували ли сте я? Така и не разбрах какво значи. Подозирам - кладенец. Бунар със сигурност значи кладенец.

# 1 298
  • Мнения: 326
У наше село казват мъзъта. Такова нещо като зимник или изба няма.
Килерите са "багажно". Баба ми имаше някакво малко дълго стайче до лятната кухня.Имаше лавици с някой друг буркан, кухненски съдове, кофички, стар долап с разни джаджи вътре. За мен беше много интересно и страшно помещение, защото в долапа имаше бурканчета с някакви ужасни гадории.Нещо като стари агнешки или свински чревца, които са консервирани, за да се правят кърначета. Мислех си, че баба ми е вещица  Joy
"под сейвана" казваха на едно място, над което беше построен дървен етаж, отдолу с греди, отгоре покривът му беше на равнището на покрива на къщата.По едни стълби се качваш нагоре и там се сушат разни билки, царевици, складират се стари неща.Имаше малко стълбички, през които преминаваш на тавана на самата къща.
Та под този дървен етаж беше "под сейвана". В едната част бяха кошари на козите, а в друга инструменти, машината за точене на дядо, понякога лятото сядахме там на синия да ядем.
 
Самалъка пък беше малка "къщичка". В предната част беше изградена пещ, а другите "стени" бяха от мрежа.Отгоре имаше покривче.Та зад пещта се трупаше слама. Виждала съм да си трупат сламата в сейвана(големия дървен етаж, под който е "под сейвана") и си му викат самалък.
И т-то, на сейвант никога не го казват, ако им кажеш, че е сейвянт вероятно ще гледат като пребозали кози   Laughing

# 1 299
  • UK
  • Мнения: 4 342
В моето село се казва "мазъта" (тип. по русенски) и "под сайванта". Имахме и още "пищник" - помощение отделно от къщата с пещ и др. печки за готвене и маса за хранене, ние му казвахме лятна кухня. Казвали са ми, че идвало от "пища", което значело хляб, но сега не намирам в нета такава информация. Отделно имахме и пещ на открито.

# 1 300
  • Варна
  • Мнения: 18 931
В моето село се казва "мазъта" (тип. по русенски) и "под сайванта". Имахме и още "пищник" - помощение отделно от къщата с пещ и др. печки за готвене и маса за хранене, ние му казвахме лятна кухня. Казвали са ми, че идвало от "пища", което значело хляб, но сега не намирам в нета такава информация. Отделно имахме и пещ на открито.

Пища е храна на руски.  Peace

# 1 301
  • Мнения: 326
Направило ми е впечатление, че на село къщите са от две части, слепени.Например под буквата Г. "Долната" част е с по-нисък покрив обикновено, там спят по-възрастните, и е помещението за готвене, хранене.Може да има предна стая, цялата остъклена(като при моята баба) и там има печка, мивка, маса...лятото готвят там.
"Горната" част е на малко по-високо ниво, с малки стълби, тераска и отделен вход.Там са по-младите. Почти всички къщи са така, да не кажа всички. Там няма кухня, понякога дори и баня.

# 1 302
  • UK
  • Мнения: 4 342
Да не би да са пристроени по-късно?  Laughing По моите познати села и малки населени места, така живеят по няколко поколения накуп в няколко нови ката и пристройки на къщата все достроявани с годините с увеличаването на фамилията и поколенията. Simple Smile

# 1 303
  • Мнения: 7 171
Много интересна тема. Моите баба и дядо (отдвана не са между нас) живееха в малък град, но не са гледали животни. Понеже къщата им беше наследство от тяхните родители, имаше и "сайвант", и "курник", и "пещ", но не помня някога да сме ги ползвали. Имаше и "мазичка". Прозорците бяха "джамове", у нас се "ядеше хляб", царевицата бе "мисир", а кокошките "мисирки" (дядо ми бе родом от Търново). Върнахте ме в спомените ми Blush.

Belle-Etoile, много интересни неща разказваш. Като от стар филм. Никога не съм се сблъсквала с тяк, въпреки че съм от по-големките тук.

И една хубава дума, за която се сетих от бунара - бунак.  Mr. Green



# 1 304
  • Мнения: 15 960
Та под този дървен етаж беше "под сейвана". В едната част бяха кошари на козите, а в друга инструменти, машината за точене на дядо, понякога лятото сядахме там на синия да ядем.
 

Като малки много се смеехме дядо като кажеше  "синия". Сетих се и за икиндия.
А  какво е гьозбайджийка?

*Belle-Etoile*, наистина много интересно разказваш, връщаш ме в детството.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт