Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 785
  • 1 987
  •   1
Отговори
# 1 545
  • София
Уважението към един човек идва от знанията и уменията му, а не от акцента му. Ей, не можете да преглътнете, че идват всякакви провинциалисти и ви командват, говорейки меко. Mr. Green

Аналогията е неадекватна, защото никой не намалява оценки в училище за акцент, а за неграмотност - да.
Да, уважават се знанията и уменията му, защото вършат работа, но като тръгне да командва мьекащ провинциалист, предизвиква подигравки и снизходителни усмивки.
За разлика от училището, което завършват куп неграмотни хора, че и " вишу" записват, в живота ти намаляват оценката за мьекането и ако искаш да си равен в една среда на грамотно говорещи хора, ще се потрудиш.

# 1 546
Подиграваш му се зад гърба, ама пред него изпълняваш. Mr. Green
Могат да ти намалят оценката за мьекане, ако кандидатстваш в ТВ и радио, както казах, тогава се трудиш. Никъде другаде не ти гледат акцента.

# 1 547
  • София
О, не се заблуждавай!
Изпълняването на заповедите на шефа няма нищо общо с уважението към личността му и ако не си го разбрала, си за съжаление Mr. Green

# 1 548
Нито съм шеф, нито говоря меко, не можа да ме уязвиш. Mr. Green

А ако си мислиш, че  на някой шеф му пука дали го уважаваш, се лъжеш.

# 1 549
  • Mediterraneo
Да, например Татяна Дончева явно е много комплексирана от говора си, вместо да си го оправи.

Така и не разбрах защо някой трябва да си оправя диалекта, освен ако няма да става водещ в телевизията или говорител по радиото.
Въпрос на себеуважение- същото като грамотността.
Много неграмотни се питат, защо пък трябва да знаят да пишат правилно, след като не смятат да стават учители. Mr. Green

Чак пък! явно изпитвам ниско себеуважение- образована съм, грамотна съм, но си говоря меко, особено "сред свои". По радиото съм говорила, по ТВ- също, успявам да овладея мекото в говора си, но не считам, че ми е приоритет.
Повече от мекия говор ме дразни неправилното спрежение на глаголите- пееме, ходиме, учиме... Груба грешка, която няма как да допусне грамотен човек, независимо меко или твърдо говори! А Светкавица е изяснила, че мекането всъщност точно за това сочи, не за мек говор.

# 1 550
Колкото е грамотно да слагаш малки ерове там, където ги няма, толкова е и "ходиме", не виждам разлика - все е неправилно и все е резултат на това, което си слушал, докато растеш. И все е нормално да се стремиш да ги махнеш от говора си, щото навикът е голяма кучка  Mr. Green - говориш ли си с леля си на "ша ходими" (нарочно комбинирам двете, да няма регионално засегнати  Laughing), и по радиото ще го пуснеш.

# 1 551
И ако целият град говори като теб, въобще как ще ти хрумне да си поправяш говора? Вие съвсем се захласнахте.

# 1 552
  • Mediterraneo
И ако целият град говори като теб, въобще как ще ти хрумне да си поправяш говора? Вие съвсем се захласнахте.

Е, как, поне малко себеуважение трябва да имаш, за да ти хрумне! Ако го нямаш, ще слагаш еровете  Crazy

# 1 553
Кой цял град, Нинче? Познавам хора от различни краища на страната, ами все грамотно говорят.

Последна редакция: нд, 23 окт 2016, 22:58 от Априлска вълшебница

# 1 554
  • София
Съгласна съм с green, наистина хората от тази част на страната кълнат за всяко нещо Joy

Детето ми се опитва да прихване : казАх,сложИх и пр.,за мен това звучи отвратително. Предпочитам мекия говор пред този.
Правя му забележки, но в детската половината деца говорят по този начин.

Сега се опитАх да говоря така, наистина трябва да се насиля.

# 1 555

Чак пък! явно изпитвам ниско себеуважение- образована съм, грамотна съм, но си говоря меко, особено "сред свои". По радиото съм говорила, по ТВ- също, успявам да овладея мекото в говора си, но не считам, че ми е приоритет.
Повече от мекия говор ме дразни неправилното спрежение на глаголите- пееме, ходиме, учиме... Груба грешка, която няма как да допусне грамотен човек, независимо меко или твърдо говори! А Светкавица е изяснила, че мекането всъщност точно за това сочи, не за мек говор.

В Испания на испански ли говориш? Или си от тези, които 20 години живеят там, но не научават езика?
Изяснението на Светкавица го чуваме  винаги като стане дума за меко говорене. На всички е ясно за какво става дума, но нека поостроумничи.

# 1 556
Как ли? Дори само гледайки водещите на новините вечер.

# 1 557
В Сусурлево никой не иска да ти променя говора, но дойдеш ли в София, може да се поослушаш, а не да крещиш високо на уникалния си мек говор.

# 1 558
Уважението към един човек идва от знанията и уменията му, а не от акцента му. Ей, не можете да преглътнете, че идват всякакви провинциалисти и ви командват, говорейки меко. Mr. Green

Аналогията е неадекватна, защото никой не намалява оценки в училище за акцент, а за неграмотност - да.
Да, уважават се знанията и уменията му, защото вършат работа, но като тръгне да командва мьекащ провинциалист,
За разлика от училището, което завършват куп неграмотни хора, че и " вишу" записват, в живота ти намаляват оценката за мьекането и ако искаш да си равен в една среда на грамотно говорещи хора, ще се потрудиш.

Ако са толкова знаещи и умни, ще са наясно с това и ще го коригират, но щом не го правят дали са толкова знаещи и умни.

# 1 559
  • Пловдив
Яд ли ви е, изтънчени интелектуалчета, превзехме ви! И София я превзехме провинциалистите.  Sunglasses

"Не е акцент мьекането, говорен дефект е" - това утрепа коня.
А кое е акцент?

Последна редакция: нд, 23 окт 2016, 09:32 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт