Ще заговори ли София на мьеко?

• 98 996
  • 1 987
  •   2
Отговори
# 1 650

Ти как би казала организираме без е накрая?
Исках да акцентирам на И-то накрая. Това е посланието. Ти не знам какво  питаш. Слагат го във всички случаи.

Съжалявам за двойния пост.

# 1 651
Мен членуването на имената ме дразни (да, чела съм Ането и дори ми е била любима, но "Ралито, какво правиш?" ми стърже на ушите), но мисля, че в темата се заплетоха кратки версии на имена с обръщения. Деси е кратко на Десислава, Ели - на Елица, Вани/Ваня - на Ивана, Кати/Катя - на Катерина. Звателните форми на кратките (тоест, обръщенията) са съответно Деси, Ели, Ване и Кате.

# 1 652
  • София
Ох, добре че съм далеч от тоя бизнес парк...
Представям си като се омеша софийско кокни, тип Кво ша праиме?, със Ари да върим да идьем...
Направо не ми се мисли за последствията hahaha

# 1 653
Питам как предлагаш да се спрегне глаголът "организирам" в първо лице, множествено число. Нали за омразното мекане ставаше дума? Хайде да видим, защото нямам търпение да науча правилното спрежение.

# 1 654
  • out of space

Ти как би казала организираме без е накрая?
Исках да акцентирам на И-то накрая. Това е посланието. Ти не знам какво  питаш. Слагат го във всички случаи.

Съжалявам за двойния пост.

Обърка се.

Празитното "Е" не се отнася за думата "организирам".  Wink

# 1 655
Аз освен да се самоцитирам, защото май отговорих на този въпрос.
Исках да акцентирам на И-то накрая. Това е посланието.  Слагат го във всички случаи.

# 1 656
Кои "ние"? По мои спомени, никой не е-каше в училище, нито пък някой от приятелите ми връстници е-ка.
Може да си учила в добро училище?
Сега, обаче, е пълно с учители, които е-кат. (Побърквам се, както казах.) И много от тях са достатъчно възрастни, за да са били учители още преди промените.

# 1 657
Кои "ние"? По мои спомени, никой не е-каше в училище, нито пък някой от приятелите ми връстници е-ка. Това явление започнах да го забелязвам след училищна възраст и по мои наблюдения е връстник на промените, когато започна "завладяването". Това е някакъв мит, който се носи, и се повтаря като мантра от мьекащите като абсолютно безпочвен контра-аргумент.
А откъде мьекащите са прихванали мекането накрая? Или мьекащите пришълци в Бизнеспарка са се омешали с мекащите такива и още повече затъват, а софиянци нямат нищо общо и само им гледат сеира?

# 1 658
...но "Ралито, какво правиш?" ми стърже на ушите...
В моя край не съм чувала някой да членува име във въпрос, но явно има и такива хора.
Преди доста години в родното село на майка ми в Северозападна България гостуваха две момичета, софиянки. Сега, не знам дали са били кореняк софиянки, или родителите им са били пришълци Mr. Green, но, като ни виждаха мен или сестра ми, често ни питаха: "Какво си правиш"? Peace

# 1 659
  • София
Ами може и несофиянци да си го имат тоя проблем, но тяхното ще трябва да го наречем "микане" Joy

# 1 660
Да, уж дошли в София с надеждата да се научат на висок академичен език, пък взели да микат. Mr. Green

# 1 661

А откъде мьекащите са прихванали мекането накрая? Или мьекащите пришълци в Бизнеспарка са се омешали с мекащите такива и още повече затъват, а софиянци нямат нищо общо и само им гледат сеира?

Може да е от всякъде. В София има хора откъде ли не, и в исторически план са идвали откъде ли не. Simple Smile
Но щом ви харесва - така да бъде, софиянци са е-кащите и всички софиянци слагат "е" накрая. Живейте си с вашия мит щом това ви е нужно. Но това със сигурност не ви помага да си оправите мяченето Simple Smile. А за мяченето ви се подиграват и вашите съграждани, които са си направили труда да спрат да го правят.  Те повече от нас се учудват, защо някои могат, а други не. Пък вие си пазете идентичността мьекаща.

# 1 662
Ами може и несофиянци да си го имат тоя проблем, но тяхното ще трябва да го наречем "микане" Joy
Много добро  Laughing

# 1 663
  • София
Скрит текст:
Тук , в България сме винаги разделени.
Обединени са само властимащите.

Пак сложи цяла България на база само поглед от София. Единствено софиянци се делят и темата е един пример за това.
Да си видяла тема - какво са ни сторили на нас мекащите столичани?
Къде прочете това,което твърдиш.
И не се оповавам на тази тема.
Даже ти си пример за това.
По отношение на говора и месторождението единствено софиянци се делят, като се мислят за нещо повече, докато останалите не правим разлика - софиянец ли е или от Гърмен, все са някакви там. В този смисъл друга тема тук не се е разисквала.
За щастие моето обкръжение, все още не дели хората по градове и села.
Колежката ми от Пловдив твърдо ненавижда София и софиянци , въпреки че никой в работата не я закача на тема "кой от къде е".
Половината офис от 150 човек са родом от Берковица, Плевен , Ловеч, Хасково, Ямбол и знайни незнайни села , и за добро или лошо , все още не воюваме за територии , нито се караме кой как говори.
Това е моята гледна точка. Не мога и не искам да обиждам на тема родно място.

Може би е добре да разширим кръгозора си и да попитаме Green или Down under дали в държавите , в които живеят , хората се делят по диалект ?

# 1 664

Може да е от всякъде. В София има хора откъде ли не, и в исторически план са идвали откъде ли не. Simple Smile
Но щом ви харесва - така да бъде, софиянци са е-кащите и всички софиянци слагат "е" накрая. Живейте си с вашия мит щом това ви е нужно. Но това със сигурност не ви помага да си оправите мяченето Simple Smile. А за мяченето ви се подиграват и вашите съграждани, които са си направили труда да спрат да го правят.  Те повече от нас се учудват, защо някои могат, а други не. Пък вие си пазете идентичността мьекаща.
Първо, не мяча, и второ, най-вероятно говоря по-правилно от теб. Не знам защо смятате, че в провинцията всички мячим.

Общи условия

Активация на акаунт