ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 650
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
Момичета, като сме на тема туи, как се поливат зимата като са в саксии? Страх ме е да не замръзнат?

Доколкото знам, независимо дали са в саксии или в земята, се поливат само при по-топли дни, когато температурите са над 0.

# 511
Хм, те нали искат много вода, да не вземат да изсъхнат, много се притеснявам, първа зима им е. newsm78

# 512
Те искат вода, когато се движат соковете им. Това през зимата може да стане, ако Слънцето ги напече достатъчно. Тогава и почвата ще се "отвърне", и корените им ще могат да "пият" вода. Комбинацията от зимно Слънце и вятър може да ги изсуши.
Това го казам от прочетени неща, не съм експерт... Моите туи също ги насадих преди месец.
Ще броим пилците на пролет  Mr. Green

# 513
Когато садихме туите преди месец не сме слагали никакви допълнителни торове. Какво ще кажете за торенето с троен суперфосфат сега? Ще помогне или ще навреди?  newsm78

# 514
Амониева силитра или комбиниран тор със сигурност се отразява много добре на туите.

# 515
Чудна темичка   bouquet радвам се че ви открих .
Надявам се да приемате и на ниво  любители Embarassed
Може ли един въпрос , ако някои от вас може да ми отговори.. какво означава киселинна почва и как да я направя newsm78

# 516
Амониева силитра или комбиниран тор със сигурност се отразява много добре на туите.
Така е, но може би през периода на активен растеж... Сега мисля е по-добре тор за подпомагане на корените. Нека и останалите споделят опит Wink

# 517
Да попитам късно ли е средата на Ноември да се засади туя? А райграс?
Предстои ни местене в нов дом и ми се иска да оправя и градината, преди да е паднал големия сняг.
На какво трябва да обърна повече внимание - торене, дренаж, поливане? Blush За първа година ми е да се грижа и много ми се иска да се справя добре.
Благодаря предварително.

# 518
Средата на ноември според мен си е доста късничко, особено за тревата... А и туите няма да имат време да се "установят" в новия си дом. По-добре прекарай зимата в размишления и планиране Simple Smile

Последна редакция: чт, 31 окт 2013, 11:43 от themask

# 519
Да, за тревната смеска е късно, няма да може тревичката да си направи силно коренче и да презимува успешно.

И аз с въпросче. Ще садя доста на брой и вид луковици - кокичета, минзухари, лалета, анемонета, алиум, нарциси и т.н. пролетни, но понеже от 2 седмици не е валяло, а и ноември не го дават  много да вали, като ги насадя трябва ли да ги поливам, отгоре почвата е суха, предполагам няколко см надолу ще е влажна, ама ми е трудно да определя  newsm78

По-назад бях питала за череша ван, която трябва да се опрашва с друг сорт - на каква разстояние най-много трябва да са двете дръвчета, за да "минава успешно опрашването"? Ако са 20-30 метра много ли е?

Пинко, добре дошла. Споко, и аз все още съм любител.
За туите добре че стана дума, ще наторя и моите. Аз имам 3 малки купени от преди и са в саксии, значи да не ги садя сега, така ли? Да стоят до пролетта в саксиите ли?

# 520
  • густо майна Филибето
Ще споделям как се развиват нещата, ако на някой му е интересно...

Да, непременно! Туите ти не са класически (всъщност не зная какво би трябвало да значи) а западни, така като гледам - "Смарагд". Поливай ги добре, защото обичат много вода. Можеш да ги наториш сега със суперфосфат, той е бавноразтворим. Пролетта с комбиниран тор или силитра.

Четох за мълч-а за да върши работа трябва да е с дебелина поне 8 см.
Тук слагат мълч всяка година като мълча е от различни материали, като всякеки вид дървесина решава някакъв проблем ( змии и подобни). От значение е и големината на частиците.

Това е много интересно! Тук няма такава информация. Можеш ли да споделиш какво знаеш? Или пусни някакъв линк, Гугъл преводача се справя прилично Simple Smile Тук, може би и заради цената, се ползва на по-тънък слой предимно за красота.

Момичета, като сме на тема туи, как се поливат зимата като са в саксии? Страх ме е да не замръзнат?

На терасата ли са? Като започне да замръзва навън, поливай оскъдно, и то ако температурите са положителни. Ако имаш възможност, внеси ги някъде на по-топло като паднат много температурите( неотопляемо място, остъклена тераса), защото корените им могат да измръзнат. В земята не е така, почвата замръзва до десетина сантиметра и това не им пречи. themask е обяснил защо се случва така.

Може ли един въпрос , ако някои от вас може да ми отговори.. какво означава киселинна почва и как да я направя newsm78

Едно идеално и подробно описание : http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?t=1276. В градината можеш да го постигнеш със системно внасяне на съответните елементи, но трайна промяна няма да се получи. Ако става въпрос за саксии - продават и готови почви. Ако е в градината, най-добре не се опитвай да гледаш растения , на които твоята почва не им понася. Дори да им подготвиш дупка със съответната почва, за 2-3г се изчерпва и започват да страдат. Обаче май не познавам човек, който въпреки всичко не е опитал Wink

Да попитам късно ли е средата на Ноември да се засади туя? А райграс?
Предстои ни местене в нов дом и ми се иска да оправя и градината, преди да е паднал големия сняг.
На какво трябва да обърна повече внимание - торене, дренаж, поливане? Blush За първа година ми е да се грижа и много ми се иска да се справя добре.
Благодаря предварително.

За туи не е късно, стига температурите да позволяват. Райграс пролетта.
На първо място е нужно да се справиш с многогодишните плевели, особено троскот . С широколистните може да се бориш и на готова трева, но с този тогава няма как да се справиш. Сега не можеш да направиш нищо, защото хербицидите действат при температури над 20 градуса.
Това, което можеш да направиш е да подготвиш терена - ако се налага фрезоване и изравняване. До пролетта почвата ще слегне и ще ти е по-лесно да оправиш неравностите и да валираш за тревата. Сега можеш да внесеш и някакви бавноразтворими торове - суперфосфат или оборски тор. Има и достатъчно време за мислене как искаш да изглежда градината, гледай картинки и мечтай Simple Smile

И аз с въпросче. Ще садя доста на брой и вид луковици - кокичета, минзухари, лалета, анемонета, алиум, нарциси и т.н. пролетни, но понеже от 2 седмици не е валяло, а и ноември не го дават  много да вали, като ги насадя трябва ли да ги поливам, отгоре почвата е суха, предполагам няколко см надолу ще е влажна, ама ми е трудно да определя  newsm78

По-назад бях питала за череша ван, която трябва да се опрашва с друг сорт - на каква разстояние най-много трябва да са двете дръвчета, за да "минава успешно опрашването"? Ако са 20-30 метра много ли е?

Пинко, добре дошла. Споко, и аз все още съм любител.
За туите добре че стана дума, ще наторя и моите. Аз имам 3 малки купени от преди и са в саксии, значи да не ги садя сега, така ли? Да стоят до пролетта в саксиите ли?

Полей луковиците, нищо им няма. Но и да не ги полееш, дъждовете после ще си свършат работата.
Туите ги насади, в саксии могат да измръзнат, можеш да ги засушиш или преполееш. А и сега е подходящо време все още.
За черешата не зная какво да отговоря, но 20м не е голямо разстояние. Пчеличките не са мързеливи Simple Smile

# 521

Да, непременно! Туите ти не са класически (всъщност не зная какво би трябвало да значи) а западни, така като гледам - "Смарагд". Поливай ги добре, защото обичат много вода. Можеш да ги наториш сега със суперфосфат, той е бавноразтворим. Пролетта с комбиниран тор или силитра.

Хаха, явно не се изразих правилно - под "класически" имах предвид разположението на туи в редичка по оградата  Laughing
Иначе са западни колоновидни. Садихме ги като изкопахме траншея и сменихме цялата глинеста пръст с нанос (докараха ни 14м3 от Искъра) - сега ги поливам от време  на време, защото си стои влажна почвата и не искам да ги удавя...

Четох за мълч-а за да върши работа трябва да е с дебелина поне 8 см.
Тук слагат мълч всяка година като мълча е от различни материали, като всякеки вид дървесина решава някакъв проблем ( змии и подобни). От значение е и големината на частиците.

Наистина дебелината зависи от мулча (в случай, че искаме да борим плевелите). Аз гледам, че при варианта с боровите игли например трябва по-голяма дебелина, защото нямат такава покривна способност, каквато имат дървесните частици.

# 522
Ljuboznatelna, благодаря, и моите туи са Смарагд, сега ги и подрязах леко да ги оформя, в саксии на балкона са, обаче са големшки, няма къде да ги прибера зимата, аз всъщност ги взех точно с идеята, че оцеляват на студ.

Дали мога да ги завия с нещо да не измръзнат? Притеснявам се, много си се грижа за тях, дано не изсъхнат зимата и не замръзнат, не си представям ако примерно един месец е под нулата температурата как няма да ги поливам... newsm78 Embarassed В момента ги поливам всеки ден.

# 523
Ljuboznatelna, благодаря, и моите туи са Смарагд, сега ги и подрязах леко да ги оформя, в саксии на балкона са, обаче са големшки, няма къде да ги прибера зимата, аз всъщност ги взех точно с идеята, че оцеляват на студ.

Дали мога да ги завия с нещо да не измръзнат? Притеснявам се, много си се грижа за тях, дано не изсъхнат зимата и не замръзнат, не си представям ако примерно един месец е под нулата температурата как няма да ги поливам... newsm78 Embarassed В момента ги поливам всеки ден.

По книгите пише да се подрязват по-рано, за да имат време подрязаните клонки да се съвземат и да не се разболеят през зимата.
А колкото до завиването - ако не са на завет и има опасност от много и студен вятър през зимата, може да им сложиш зебло.

# 524
Аз хвърлих в градината троен суперфосфат и калии, това ме посъветваха. На туите също, ще докладвам за резултата пролетта.
Тревата аерирахме, голям гърч, направихме го ръчно с онова специално гребло, надупчих я и с вилата. Дори част от детелината излиза с аерирането.
Пролетта трябва пак същото упражнение, че малко сме я позарязали.
Розите са позарити, имам да бодна 3 нови утре, дано задържи още малко времето.

Общи условия

Активация на акаунт