ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 602
  • 760
  •   1
Отговори
# 645
Супер е да си похапваш смокини от собствената си градина.
Но при вас е по-топло, при мен и да оцелее, чак до зрели плодове не си представям да го докарам. Ще видим.

Не знам и вие ли сте така, ама като дойде март и полудявам. Само цветя и градини са ми в главата Crazy

# 646
Всички сме така Ема...аз съм и болна, че чудо не виждано, но в Хщстън имахме два дни с температури с знак "-" и мнофо от цветята ми поумряха

# 647
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Супер е да си похапваш смокини от собствената си градина.
Но при вас е по-топло, при мен и да оцелее, чак до зрели плодове не си представям да го докарам. Ще видим.

Не знам и вие ли сте така, ама като дойде март и полудявам. Само цветя и градини са ми в главата Crazy

къде си?
ние сме в Резервата  Laughing по-северно значи в Румъния  Laughing
дребните лилави стават много и без никакви грижи. нашата е едра бяла и не ѝ стига лятото за да узреят много. за сметка на това имаше количества зелени смокини за сладко преди сланите.
от няколко години я завиваме есен и така започваме да берем още през юни-юли.  Laughing миналата година за първи път имаше килим от паднали презрели смокини.

# 648
Аз съм на 40 км. северно от София. Надморската височина е същата като в София, но е доста по-хладно.

# 649
Хора, при нас дойде чудно време и държи Heart Eyes - слънце, топло и казват, че още ще се задържи. Вчера и днес свърших ОГРОМНА работа в градината, сама при това. bowuu Днес намерих в гаража някакви извадени и забравени луковици, дори изобщо не помня какви са. Embarassed Обаче до една бяха живи,  с покарали зелени връхчета по сантиметър и повече. Ами изкопах им плитки дупки и ги боднах, та ги и полях. Laughing И миналата година направих нещо подобно, но не толкова късно. Сега не знам какво точно да очаквам. Щяха ли да умрат до есента, ако ги бях оставила?

# 650
добре си ги боднала Hug
да, най-вероятно щяха да умрат. а сети ли се да снимаш? можеше да ги разпознаем  Blush

# 651
Не ги снимах, разбързах се да ги спасявам. Simple Smile)))) Бяха 3 като от лале, но малко по-дребни и подозирам, че са от едно бяло цветенце, което цъфти като звездичка, като еделвайс. Другите бяха над 10 и бяха някакви ситни, с размера и формата на макови кутийки, но по-едри от тези на мускарите (тях ги познавам!).

# 652
Не ги снимах, разбързах се да ги спасявам. Simple Smile)))) Бяха 3 като от лале, но малко по-дребни и подозирам, че са от едно бяло цветенце, което цъфти като звездичка, като еделвайс. Другите бяха над 10 и бяха някакви ситни, с размера и формата на макови кутийки, но по-едри от тези на мускарите (тях ги познавам!).

първите три? ацидантера (звездна гладиола)

другите минзухари или ириси?

минзухар -
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Crocus_ … ri_-_tricolor.jpg

ирис (перуника) - http://botanika.bg/xprod/72083.jpg

# 653
За първите луковици имах предвид това цвете, но е само бегло предположение. Помня, че миналата пролет мъжът ми ми беше подарил едно дървено сандъче с пролетни цветя и подозирам, че това са извадените луковици от сандъчето. Белите цветя ги помня, понеже за мен бяха новост и ме впечатлиха с красотата си, но другите какви бяха... а, де?
От показаните снимки, дребните ми луковички определено приличат повече на тези на минзухарите! Много ще се радвам, ако ми излезе минзухар!!! Heart Eyes Нямам още, а много, много харесвам.
Брагодаря ти за предположенията, st. Dobri! Hug

А в България има ли забрана да се гледа цветето, от което се събира шафран? На мен пак на минзухар ми прилича, но може и да има друго име. Тук ми казват, че е забранено да го гледаш, ако нямаш специално разрешително, но още не съм проверила дали е истина или ме будалкат.

# 654
  • густо майна Филибето
Нее, няма такива забрани. Обаче тук няма да оцелее Simple Smile Току що се информирах, след като ми дойде блестящата идея да го гледам промишлено  Joy
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD

# 655
Люб, много интересно! Отдавна се канех да прочета за шафрана, но така и не го бях направила. Но бях гледала преди години едно предаване за отглеждането на шафран край Акуила и показваха и как го берат... Ами голяма хамалогия е и всичко се прави рано призори и ръчно.
По-добре казанлъшки трендафил да гледаш, поне си в района, пък и ни е традиционно. Heart Eyes

# 656
Здравейте, имам питане до вещите и знаещите градинари. Иска да си засадя орех в градината. Изчетох как се прави, но не разбрах на какво разстояние от къщата и оградата трябва да се засади. Пише на разстояние, но колко метра? Корените на дървото знам , че са дълги, избиват на повърхността над земята. На селото на баба ми имаше много стар орех, може би 100 годишен и неговите корени бяха на може би 7-8  и повече метри от дънера. Надявам се да има кой да ми отговори. Благодаря.

# 657
  • густо майна Филибето
След като е имало нагледен пример, сади на 7 метра Simple Smile Сегашните къщи имат много здрави армирани основи, но оградата може да я надигне.

Люб, много интересно! Отдавна се канех да прочета за шафрана, но така и не го бях направила. Но бях гледала преди години едно предаване за отглеждането на шафран край Акуила и показваха и как го берат... Ами голяма хамалогия е и всичко се прави рано призори и ръчно.
По-добре казанлъшки трендафил да гледаш, поне си в района, пък и ни е традиционно. Heart Eyes

Обаче виж колко е примамливо - 30 000лв от декар! #Crazy (това някъде другаде го четох) От рози не може толкова Grinning Пък и аз само декар си имам Grinning

# 658
Едно време имахме много голям орех точно до оградата, беше отдавна, но не помня да е имало сериозни поражения по самия зид, който беше керпичен. Обаче насред двора аз орех не бих сложила, той е някак особено дърво и под неговата сянка нищо не вирее.

# 659
  • Вила Великула
аз да се похваля-днес от изложението в НДК си купих-череша, синя слива, смокиня и магнолия. Другата събота отивам да садя.

Общи условия

Активация на акаунт