ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 599
  • 760
  •   1
Отговори
# 660
И при мен цъфтят минзухари и иглики, нарцисите и зюмбюлите са само напъпили. Форзицията също  е почти цъфнала.

Аз си взех смокиня, отдавна съм се навила да пробвам. Обаче сега като чета, трябвало да са две - мъжка и женска, за да се опрашват. Някой (Люб?) знае ли нещо по въпроса? Как да разбера моята мъжка или женска е Thinking
[/quote
]

Ема няма такова нещо
За КИВИто е задължително да са 2 мъжко и женско!

Аз преди 2 год. си взех пръчка смокиня от Метро (знаете ги какви са в кутия и коренчето увито в найлон)  точно по това време беше , боднах го в саксия и го оставих без изобщо да вярвам , че нещо ще стане от него!
Да ама не , милата тя. Heart Eyes си хвана и от тогава досега расте 2 пъти я местих в по големи саксийки сега съм я преместила в една от Икейските на колелца миналото лято вече изглеждаше солидно дръвце  Embarassed 160см.
тази есен мисля вече да я прхвърля на двора, до момента е все на стълбите

# 661
Здравейте! Подариха ми ранункулус/азиатско лютиче/. Четох в нета,че се гледа лесно,но неможах да разбера мога ли като има цвят сега да го пресадя в друга саксия и да го размножа,или трябва да изчакам да прецъфти?

# 662
Идвам да събирам идеи!  Hug

# 663
  • Нейде из лудите гори...
Привет, запролети се и темата живна   bouquet

Наскоро бях споделила, че от зимата живеем в къща, на мен ми е за първи път Simple Smile Мъжо преди месец и нещо обърна градинката отпред, като се опитваше да не пипа луковиците на цветята, които тогава не знаехме какви са. Сега изникнаха и цъфнаха някои - нарциси, минзухари, кокичетата вече си отиват и още едни дребни сини, които не познавам.
Оказа се обаче, че нарцисите са садени точно по пътеката, но има тук таме някоя дупка и нарцис в самата градинка. Чуденката ми е , дали е уместно да ги преместя утре? За да си стане хубаво и подредено... newsm78

# 664
  • Пловдив
 Marsy Green , не мисля, че е удачно да местиш нарцисите точно сега. По-добре изчакай да прецъфтят,  да завехне листната им маса и чак тогава извади и съхрани на тъмно и хладно място. Можеш да засееш луковиците  на друго място през септември. Поне аз така правя. Peace

# 665
Предстои ми озеленяване на двора на вилата. Решили сме да вкопаем напоителни помпи и да засадим райграс, понеже не ходим постоянно там и няма кой да полива, но пък и като отидем да е зеленко. Ще ни трябват 3 помпи - една на долната страна на къщата между нея и плевнята и две на дългата страна. Мъжа ми уж прави някакви планове и чертежи, които загуби. Искам ми се да го направим края на месеца, за да може за Великден да е готово. Аз не разбирам от градинарство и сега правя първи крачки, ще съм благодарна на всякакви идеи и съвети кое от къде може да купим и как най-лесно да го направим.  Hug

# 666
И аз с въпрос за тревата. Пред седмица я окосих, за да се изравни, и после бая стъргах с гребло, за да поизчистя наплъстената суха трева от зимата. Сега тревата изглежда една идея по-свежо, но все още малко изтощена - нормално, предполагам, след зимния сезон. Имаме намерение другия месец да понаръсим малко семена и изкуствена тор. Това правилно третиране ли е за освежаване?
Обаче сега, като гледам тревата отгоре от балкона, забелязвам, че на 7-8 места има едни петна. Thinking В средата е като суха дупчица с диаметър около 10 см, а около нея има като "венец" от по-зелена и буйна трева. Това дали е някаква болест (това би ме притеснило повече) или е където пишкат преминаващите улични котки (имаме такива)? Ако са котките, търпение - остава петно, но после тревата израства и се оправя, но ако е болест?

# 667
За първи път пиша в темата и не знам дали въпросът ми е за тук. Но ще ме извините, ако не е Embarassed

От ноември имам циклама, която беше средна големина с няколко цветчета, когато ММ ми я подари. По-късно я прехвърлих в по-голяма саксия и я държа на верандата. Развива се добре, има си цветове и доста пъпки, които тепърва ще разцъфтят, НО има доста гъсти и височки листа, и пъпките са между листата. Потърсих в Гугъл и намерих, че не е хубаво листата да са повече от цветовете, т.е. цветовете трябва да са над листата Sad
Някакви съвети какво мога да сторя? Мислех да я занеса в цветарски магазин, но преди това реших да попитам тук.

# 668
На цикламата, ако й се намери точното съотношение от сянка/светлина (в никакъв случай директно слънце), влага и по-хладен въздух, нищо не й се пипа. Peace Тя е малко като орхидеята - иска си точната формула от условия, но все пак далеч не е толкова капризна и нежна. 99% от цикламите на пазара са кръстоски, хибриди, така че аз не бих се чудила, ако на някоя листата са по-особени. Ако листата са с хубав тъмнозелен цвят, значи са ок. Ако са по-бледи и отпуснати, може би я държиш прекалено на тъмно и затова листната маса е в повече. Важна подробност за цикламата е, че се полива само отдолу в чинийката, отгоре не, за да не загние грудката.

# 669
Barbabeau, листата са хубави тъмнозелени и като цяло се развива добре, просто цветовете са малко над тях и това ме тревожеше, след като прочетох в нета. Знам, че се полива в чинийката, но тук в Гърция ги засаждат по паркове, градинки, дворчета и като вали нищо им няма. Моята също е на открита веранда и дъждът я вали директно, но не виждам това да й се отразява зле...

# 670
  • густо майна Филибето
съпружка,  предполагам, че неправилно си се изразила и съпругът ти знае какво прави. Не са нужни три помпи, освен ако мястото е мнооого голямо. Може би ви трябват три кръга.  Вкопават се повече маркучи. Трябва ви и програматор, за да ги включва последователно. Помпата (ако става въпрос за сонда) трябва да е достатъчно мощна да захрани разпръсквачите , ако не е, се правят повече кръгове, съответно повече маркучи . Това е нещо, което не може да се обясни, трябва да се чете нещо по-специализирано и човекът, който го прави, да има поне начална техническа култура.

Barbabeau, ако ти се струва рядка тревата, може да я посгъстиш с малко семена. Обаче за кръгчетата не зная какво може да е. Котките, поне нашите четири, не съм ги виждала да го правят на трева, търсят си пясък или пръст. Ако няма, представа нямам как се оправят Simple Smile Рано е, много е рано за гъбични заболявания, те се появяват при висока влага и високи температури. Представляват почти точен кръг изсъхнала трева,разрастват се и за три дни може да унищожат полянка. Тук ги пръскаме с Топсин.
Когато имам някакво неясно заболяване или не смея да взема решение сама, нося заразени листа в агроаптеката, там ги изследват под микроскоп и ми дават някакъв препарат.
Друга причина за изсъхнала трева може да е пренаторяването, ако на мястото се е натрупал много тор newsm78
Пролетта като тръгне тревата да расте вече може да се тори. Ние използваме за нашата амониева силитра предимно, два -три пъти пръскаме и от бързоразтворимите гранули комбиниран тор.

# 671
  • Нейде из лудите гори...
Значи цветята няма да ги пипам да си никнат където им е сега мястото, догодина ще ми е по-подредено.
На дневен ред е питанката ми - Как се подрязва лозя? Нашата е на 2м над земята, не е пипана не знам от кога, но миналата година си направихме 60л вино от нея, в смисъл - ражда си и то не малко. Все пак мисля, че трябва да я клъцнем преди да се раззелени, обаче навсякъде чета различни неща, като основно са за лозята, които растат близо до земята... има ли разлика в подрязването?  Rolling Eyes

# 672
Рано е, много е рано за гъбични заболявания, те се появяват при висока влага и високи температури.
Мерси, Люб, това е успокоително. И от тор не е, понеже досега не сме хвърляли. Значи са котките (тези не търсят само пясък; ако им скимне, ползват и тревата за wc Close).

# 673
поздрави от пустинното ми дворче с гъбки и чушки

# 674
  • густо майна Филибето
Поздрав и на пустинята! Simple Smile Колко интересно! Тити, разкажи ни за тамошните градини! Пъстри ли са градините, какво се отглежда, какви зеленчуци, на мен поне всичко ще мие интересно Praynig Praynig Praynig

Общи условия

Активация на акаунт