ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 663
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
Ние пуснахме Бобкат в градината да подравни малко, после насипваха пръст и действаха ръчно, с греблото.
На така подготвената основа се сее тревата, валира се, по-натам пак се валира, полива се, не се ходи по нея, докато никне.
Сложиха ни чим, че не ни се чакаше, а и не бяха някакви големи площи.
В една част на двора, където съм затревявала собственоръчно, изобщо не си правих труда да действам по учебник, надрапах с греблото, наръсих двойна доза семена, но трябва да се внимава с поливането, ако има наклон - семената се отмиват и някъде се получава гъста трева, на други места - по-плешивичко. После се подсява.
Когато е гъста тревата задушава дребните плевели, но остане ли плешивина, веднага се намърдват и трябва да се бориш  и с тях.

Според мен е най-добре  рано пролетта, преди да са наизлезли мравките, защото после крадат семенцата, виждала съм ги.  Close

⅞ ...and Happily Ever After
, аз почти всичко садя есен, по-лесно ми се хващат.

# 481
Привет! Реших да попитам тук, надявам се да ме посъветвате.
Имам жълти мини рози, от тези в много малките саксийки, които се продават по цветарските магазини. Много ги харесвам и много искам да си отглеждам такива.
Нищо не разбирам от гледането на цветя. Затова се обръщам към вас.
Как се гледат тези рози?Всчики ми казаха, че са много капризни и няма да изтраят дълго и, че не са за гледане вътре. Ще ги гледам в къщи. Знам, че трябва да ги присъдя щото саксийката е малка.
Eто така изглеждат горе-долу:

Uploaded with ImageShack.us

Лятото си купихме пак такива три саксийки и си ги насадихме в градината. Цъфтяха, но от слънцето и жегата бързо увявхват. Сега не знам как да ги гледам зимата в нас, а евентуално лятото искам да ги изнеса навън в голяма саксия.
Обяснете моля, как се отглеждат.

# 482
  • ENGLAND
И аз си купих преди десетина дни мини роза, оставих я в къщи, за два дни и клюмнаха цветовете. Изнесох я навън, съвзе се и сега си е супер отвън в саксийката. Това, което прочетох е че може да се отглежда и като стайно растение, но цветовете и  окапват. Иначе пише, че дори е по-издържлива от другите рози и цъфти до късна есен. Гледа се както другите рози, само рязането е по-късно, ранна зима и по-малко. Може да расте посадена в градината или в саксии. Аз още не съм решила къде ще е и тази зима ще я оставя в саксия, но ще я присадя в по-голяма, да не и изръзнат корените, че сегашната е много малка.

# 483
На мен са ми подарявали такива и си ги посадих в градината. Нищо особено не правя за гледането им, не ми измръзнаха миналата зима. Тъй като са по-мънички, си мисля, че до по-ниски цветя трябва да се посадят, а не сред големи рози, за да не им сенчат, моите са в една алея с ниски цветя, още не съм ги подрязвала тази есен, ама и другите рози не съм, време не остава.

# 484
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Laughing
най-добре е да се засади в градината, но ако нямате градина
Скрит текст:
след като опитатахте да ги прИсъдите и прИсадите
предлагам да ги прЕсадите в красиви саксийки (аз бих взела керамични) с диаметър не много по-голям от диаметъра на сегашните саксийки.
камъчета за дренаж на дъното, добре запълнена и утъпкана пръст, не торопочвена смеска, по-малко поливане зимата и място навън, но да са защитени от сняг, дъжд и вода. ако се намокри зимата при най-ниските температури може да замръзне пръстта и да изгният корените.

# 485
Здравейте, искам да попитам дали има някакъв вид трева или детелина, която да не се коси. Искам да затревя една малка градинка и няма как да се коси с косачката. Моля помагайте , предварително благодаря   bouquet

# 486
  • ENGLAND
Здравейте, искам да попитам дали има някакъв вид трева или детелина, която да не се коси. Искам да затревя една малка градинка и няма как да се коси с косачката. Моля помагайте , предварително благодаря   bouquet

Изкуствената трева не се коси, при нас има най-различни видове, някои не можеш да познаеш, че е изкуствена.

# 487
Лятото си бях взела от Бриколаж червена детелина, тя не се коси. Предполагам и бялата е така. Ама май детелината е като троскота - завладява бързо.

# 488
  • густо майна Филибето
Мини розата си е като останалите рози, а в саксия се гледа по-трудно, защото розата по принцип развива мощна коренова система, трябва й повече пространство. В саксията винаги има вероятност бързо да се засуши или да се преполее, второто е по-страшно, обикновено фатално.
  Като всички рози обича слънце, поне 5-6 часа,на сянка може би няма да цъфти.
Зимата не бива да е навън в саксия, защото корените ще измръзнат. В земята е друго - там почвата замръзва плитко.

milena_m75 , можеш да използваш някакъв юниперус, например Juniperus horizontalis 'Wiltonii'  или juniperus horizontalis blue chip (пусни ги в Гугъл за да видиш как изглеждат) , те са много ниски и няма нужда да косиш. Става и cotoneaster microphyllus.

# 489
  • гр. София
И аз имам подарък една такава мини розичка, ама това лято не е цъфтяла изобщо. Вчера я гледах, че хич не изглежда добре - почти няма листа...........Незнам и аз как да я гледам. Беше и все още е до южен прозорец.  Tired
А да ви попитам - трябва полека лека да садя разни неща в двора на вилата. Обаче почвата е много особена, червеникава, глинеста. В планината сме, на 600 м надморско равнище. Южен склон. Пролет и есен нощите са много студени, зимата незнаем още как е. Гората наоколо цялата е широколистна. Иглолистни пробвахме да садим - не се хващат, съхнат. А има и друго нещо - слоя пръст на места не е много дебел, защото отдолу има скали. С голяма денивелация сме. В двора избиват пролетно време нарциси, имам и една самотна роза, както и едно друго цвете, на което не му знам името, но то почти не цъфти, само листа са. Какво би виряло в такива условия?  Thinking

# 490
Като начало огледай какво отглеждат наоколо съседите.

Определи си някое място за градинка, островче в двора, копаеш широко и дълбоко, вадиш камъните и пълниш с прилична пръст и тор и можеш да завъдиш разни храсти, рози  и цветя.

И алпинеум може, струпваш малко от извадения камънак, понасипваш пръст и готово.

Ние сме терасирали на места, че да не бяга водата много бързо. При нас е глина с камъни, не е скала, глината преобладава, но или джвака, ако е дъждовно, или при суша водата се плъзга по глината и изчезва в първата пукнатина.
Може би затова са ти загинали иглолистните, от липса на вода.

Последна редакция: вт, 22 окт 2013, 00:42 от нова

# 491
Здравейте, благодаря на всички за отговорите   bouquet, вчера минах през магазина и взех ето това  http://topseed2.hit.bg/SnimkiKatalog/ProduktiNaGodinata/430Dihondrap.htm   , дано да съм избрала удачния вариант. Купих си и семена  лаватера микс. Цяла пролет търсих, продавачката каза че чак сега са ги получили.

# 492
Здравейте, благодаря на всички за отговорите   bouquet, вчера минах през магазина и взех ето това  http://topseed2.hit.bg/SnimkiKatalog/ProduktiNaGodinata/430Dihondrap.htm   , дано да съм избрала удачния вариант. Купих си и семена  лаватера микс. Цяла пролет търсих, продавачката каза че чак сега са ги получили.

Хм, интересно, пише обаче че не се гази, ще успееш ли да не нагазваш? Изглежда много нежно. Сподели нататък как вървят нещата.

Любознателна, искам да те питам помниш ли каква беше марката на тревната смеска, която си засяла в твоя двор и каква сложи - за сянка ли? Тревата ти изглежда много хубава, ториш ли я и с какво?

И друго да питам. Засадих череша ван. В нета четх, че тя се опрашва с бинг. Сега трябва ли да сложа и бинг дръвче за да дава ван-а плод?

# 493
  • гр. София
Като начало огледай какво отглеждат наоколо съседите.

Определи си някое място за градинка, островче в двора, копаеш широко и дълбоко, вадиш камъните и пълниш с прилична пръст и тор и можеш да завъдиш разни храсти, рози  и цветя.

И алпинеум може, струпваш малко от извадения камънак, понасипваш пръст и готово.

Ние сме терасирали на места, че да не бяга водата много бързо. При нас е глина с камъни, не е скала, глината преобладава, но или джвака, ако е дъждовно, или при суша водата се плъзга по глината и изчезва в първата пукнатина.
Може би затова са ти загинали иглолистните, от липса на вода.

По съседите съм мяркала люляци, рози май, едно цвете дето не му знам името  newsm78 ...........и незнам какво друго.........То там много цветя не гледат...На който му е равен двора сади зеленчуци, тук - таме някое цвете, някои и животни гледат...овощни дръвчета....

Двора е малко странен според мен - на места е много суха пръстта като прах, ама сбита, на места е по-влажна, даже излиза един бурен малко на папрат прилича. И да, няма кой да полива редовно. Горе-долу имам представа къде да слагам цветя, къде трева и къде някое овощно дърво евентуално. Въпроса е кое цвете ще издържи на условията?  Thinking

# 494
  • густо майна Филибето

Любознателна, искам да те питам помниш ли каква беше марката на тревната смеска, която си засяла в твоя двор и каква сложи - за сянка ли? Тревата ти изглежда много хубава, ториш ли я и с какво?

И друго да питам. Засадих череша ван. В нета четх, че тя се опрашва с бинг. Сега трябва ли да сложа и бинг дръвче за да дава ван-а плод?

Моята е на Вилморин - за спорт. Имам наблюдения и върху тази за голф.  Тайната на хубавата трева е в поливането , торенето и редовното косене. Поне 4 пъти през сезона хвърляме тор, веднъж комбиниран и после силитра.

Ако съседите имат череши, може и да минеш без втора. Ние за всеки случай взехме.

Общи условия

Активация на акаунт