Вградена фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел

• 322 556
  • 2 044
  •   1
Отговори
# 600
Съответно плота става супер практичен да поставяш отгоре току-що свалени тенджери или пък тавички след печене вместо да се притесняваш, че ще повредиш кухненския плот (който е термо, но не чак толкова) Wink
julian, много добър коментар! Peace
Peace

# 601
  • София
Здравейте дами.
Имам чуденка и ще се радвам ако можете да дадете акъл. В момента имам керамичен плот с 2 котлона на ток http://www.tehnomix.bg/gorenje-ect-330-csc. Искам до него да сложа двойка керамичен на газ. Харесала съм този http://www.tehnomix.bg/gorenje-gc-341-uc , но големият котлон е отзад и ще дойде много близо до плота. На вилата имам газов плот и котлона е стопил ъгловото уплътнение между плота и гърба. Не знам дали ме разбрахте какво имам предвид. Моля ако някой има опит да сподели.
Ако не, съм се спряла на тази четворка http://www.tehnomix.bg/gorenje-kc-612-usc, но първо е по-скъпичка и второ сегашната ми двойка няма какво да я правя.
Според вас кой вариант е по-добре да избера?

# 602
  • на североизток
А защо не го монтирате наобратно двойката газов и така големия ще дойде отпред. Е, копчетата ще отидат отзад, но не е болка за умиране. Майка ми така си ползва котлоните вече 6-7години.

# 603
  • FR
Анита, аз имам плот с 4 газови котлона като най-голямия е от зад. До него си държа една коляма капачка за лъжиците докато готвя и нито тя, нито ъгловото уплатнение имат поражения вече за една година ползване. Да не би на плота, който имате котлона да е разположен много в края или пък пускате много силно пламъка?

# 604
Анита, аз бях в същата дилема като теб, имах керамичен, мислех за купувам газов двойка, защото се топлим на газ, но така  и не сложих. Четох много и стигнах до заключението, че не искам газ в къщи /готвя в кухня, преминаваща в хол, не на тераса/. Случайно открих ужасно много положителни мнения за индукционните, сравних газ с индукция този път. Междувременно наличния керамичен Горение взе все по- често да се чупи и реших кардинално въпроса- тройка индукция. За минута не съм съжалила за това.

Минуси на газта, които аз за себе си открих:
- Прекарването, те.е. свързването на тръбата към съществуващата- специалисти, разрешение от Овъргаз и т.н.
- Отделяне на вредни газове изпарения
- По- голям конденз се образувал в помещението

# 605
  • FR
Аз исках да попитам за почистването на фурните, кое е по-добро каталитични панели или пиролиза? Сегашната ми печка е тип раховец, купена набързо при една смяна на жилището, но вече 4г си работи добре (сменям я защото искам нова и хубава  Mr. Green). Тя се води с автоматично почистване, както рабрах по-късно това са каталитичните панели. Прочетох тук, че се сменяли на 2-3г, но мойте на 4г не са сменяни и си изглеждат много добре. Никога не съм ги мила с препарат, периодично само ги избърсвам с гюдерия. С една дума съм много доволна от нея по отношение поддръжка и търсех фурна с такива панели. Тук обаче видях доста препоръки за пиролиза, но се изплаших от някои неща прочетени за нея. В ръководството на една  пишеше, че трябва да се измие предварително фурната, ако има много мазнина, защото има опастност от пожар, т е да се запали мазнината. Намерих и оплаквания в нета от пламъци по време на почистването. Аз готвя много от блатове за торти, кексове до всякакви манджи, както и пиле на грил и ако трябва всеки път да се притеснявам дали няма останала повече мазнина не е за мен това. Също пишеше, че шкафа, в който се вгражда трбва да е топлоустойчив. Нашия такъв е най-обикновен талашит, трябва ли да купя някакъв специялен шкаф за такава фурн? Какво бихте ме посъветвали да взема от двата типа почистване и наистина ли е така опасна пиролизата?

# 606
  • Сф
Не съм чула някой тук да си е слагал специален топлоустойчив шкаф заради пиролизата. Аз също имам (още не съм я пускала) и страниците на шкафа са  най- обикновено ПДЧ. Не мисля, че майсторът ни щеше да ни остави с такова ПДЧ, ако имаше опасност. ОСвен това има добра изолация, така че някакви градски легенди са това.

Взимай пиролиза и не му мисли и за мазнините. Трябва да ти е хипер мазна фурната, че да има такава опасност.

# 607
  • FR
Вярно е, че всеки може да си пише каквото поиска в нета, но не вярвам чак до такава степен да лъжат във форуми като този  newsm78. Не давам линковете, защото не са на български, но наистина доста се изплаших от прочетеното. Пожар, счупени стъкла, недобре затворена врата на фурната и пламък от влезлия кислород. То е ясно, че не на всички се случва това, но веднага в главата ми изниква да не се случи и на мен, след като на други се е случвало. Едно е сигурно, взема ли такава фурна, никога няма да я оставя сама да се почиства и да изляза. Пък след пиле на грил наистина става доста мазна фурната.
Някой дали е ползвал двата типа, за да направи сравнение. Еднакво ли почистват, да рискувам ли въпреки голямите си страхове или да си взема с панели и да дишам спокойно?

ПП След още четене за счупени стъкла и то на марки като Сименс и Аристон вече тотално се отказах от тази пиролиза. Колебанията ми се сведоха до два модела на Whirlpool с пана и явно от тях ще избирам.

Последна редакция: пн, 29 фев 2016, 14:53 от renita

# 608
Съответно плота става супер практичен да поставяш отгоре току-що свалени тенджери или пък тавички след печене вместо да се притесняваш, че ще повредиш кухненския плот (който е термо, но не чак толкова) Wink
julian, много добър коментар! Peace
Peace

Т.е. да си купиш поставка за горещи съдове за 400 лв...
Не им се притеснявайте на термоплотовете. Щом пише, че е термо, значи наистина е термо. И аз дълго време се притеснявах да слагам горещите съдове директно върху него, но после се престраших и никога никакви поражения не е имало - при това плота ми е отпреди 10г. и като качество е много по-зле от предлаганите сега. Предимството на двойните котлони е едно - на работния плот остава повече свободно място, което при малка кухня е много важно.

Аз влизам в темата със следния въпрос - какво точно представлява флекс зоната при този тип котлони:
http://www.tehnomix.bg/siemens-eh-675-fn-27-e
http://www.amazon.de/gp/product/B00H7V5J6U?psc=1&redirect=tr … mid=AAAAA83KET2H9

Мога ли да слагам върху нея съдове с различна големина и да се загрява само площта под съда - примерно  две тенджери едновременно, сложени на произволни места върху флекс зоната?

# 609
  • София

Аз влизам в темата със следния въпрос - какво точно представлява флекс зоната при този тип котлони:
http://www.tehnomix.bg/siemens-eh-675-fn-27-e
http://www.amazon.de/gp/product/B00H7V5J6U?psc=1&redirect=tr … mid=AAAAA83KET2H9

Мога ли да слагам върху нея съдове с различна големина и да се загрява само площта под съда - примерно  две тенджери едновременно, сложени на произволни места върху флекс зоната?

Върху показания Сименс от ляво ти е флекс зона, там можеш да слагаш 4 с малък диаметър съда /върху точките/ или 2 със среден диаметър съда /мисля до 22 см/ или 1 голям правъогълен съд колкото цялата зона. Загрява се само дъното на съда - при индукция това е принципа.

# 610
  • София
Привет  bouquet
Включвам се при вас за съвет-прочетох ви мненията за фурните и съм се спряла на фурна за вграждане с пиролиза. Харесала съм модел на Wirlpool, ето тази http://www.technomarket.bg/furni/whirlpool-akz-6270ix-09141547. Въпросът ми е има ли някой който я има. Какво ще кажете за нея? Много ми хареса и сега е на супер цена. Благодаря предварително  bouquet

# 611
  • Sofia
Т.е. да си купиш поставка за горещи съдове за 400 лв...
Никой не си купува индукционнен плот за да го ползва като поставка  hahaha Joy
Купуваш си индукционен плот защото е по-добър отколкото керамичния или газовия и е освен това по-ефективен (90% за индукционните и 50% за газовите) в използването на енергията! Simple Smile
С други думи взимаш индукционнен плот за удобство, бързина на загряване, ниски сметки. Това да дадеш 50-100лв отгоре за 3-ка или 4-ка котлони, спрямо 2-ка е голям бонус, който си струва!

Не им се притеснявайте на термоплотовете. Щом пише, че е термо, значи наистина е термо. И аз дълго време се притеснявах да слагам горещите съдове директно върху него, но после се престраших и никога никакви поражения не е имало - при това плота ми е отпреди 10г. и като качество е много по-зле от предлаганите сега.
Това е много подвеждащо и в 95% НЕВЯРНО твърдение. Дори и ти да имаш супер-дупер качествен плот, направен от висококачествен и огнеупорен материал, то повечето хора тук имат "нормален" ламиниран термоплот, който издържа САМО до 180 градуса, които лесно се достигат при пържене или готвене с малко течности, които не са достатъчни за охлаждане на съда!
За справка: http://www.lacewooddesigns.co.uk/kitchen-worktop-materials/
Както се вижда и от тази табличка, аз бих заложил на стъкления плот!  Peace chef

# 612
julian, аз не излагам никакви твърдения, а споделям опит - 10 годишен. И плотът ми изобщо не е дупер, ами обикновен ламиниран, гръцки, при това не особено качествен, защото например доста се разду от водата, която прониква по снадката на ъгъла. Освен това при монтажа ми остана едно малко парче от плота, което майка ми занесе на вилата специално да си слага горещите тенджери и изобщо не се е повредило. Всъщност това мисля, че всеки може да го направи за свое успокоение - ако ви остане парче, пробвайте го каква температура може да понесе.
Иначе това са ми най-нелепите спорове - да споделиш личен опит и някой да ти каже - "не е вярно" ...

# 613
Никой тук няма интерес да убеждава хората, че неговото е най- хубаво.
Аз например никога не бих се върнала на керамичен котлон, и никога не бих си готвила на газ вътре.
Бих си взела пиролиза и въобще няма да чета глупостите на продавачи и мъже, как изгаряли ламарините и дрън дрън. Да сте видяли мъж да хване препаратите и да търка фурна  newsm78.

Всички, които познавам и имат пиролиза не щат да чуят за друго.

Термоплотът ми си е супер, не е мръднал за 9 години, така че не това беше решаващо, когато избрах 3-ка пред 2-ка индукционен плот.

# 614
  • Sofia
Ти му доказваш, че 2+2=4, то ти обяснява, че си глупав. Производителя му казва да не ги ползва с нагрети съдове над 180 градуса, то ти обяснява, че производителя не разбира от стоката си! Българска му работа.

Общи условия

Активация на акаунт