Днеска бебе, утре - две, ЮНИ си дойде.

• 32 536
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Добро утро!

Въпрос към ЛЛЛ:

Вчера сутринта забелязах нещо като бяла точка, всъщност млечна светложълта и твърда коричка с размерите на голяма точка в центъра на едното ми зърно. Помислих, че е нещо от кърмата - мъжът ми се разрови в нета и се оказа, че е т.нар. млечен блистер - точно по този начин изглежда. Получавало се от запушване на млечно каналче - млякото образува "тапичка и запушва каналчето. Това е опасно, тъй като може да предизвика застой на мляко и мастит. Прочетох за всякакви начини да се премахне - снощи налагах кръгли тампончета, напоени с гореща вода. След известно време тапичката явно омекна, защото леко драснах с нокът и потече капка млекце оттам - сякаш се "спука". После обаче забелязах, че под тази външна тапа, има и по-дълбока, вътрешна бяла точка във вътрешността на каналчето. Влязах под душа и обливах с гореща струя, едновременно с това изстисквайки ръчно гърдата - стана бавно, но накрая бликна струйка оттам. По принцип и докато имаше тапичка, се процеждаше мляко покрай нея, сякаш от същото каналче... Сега не виждам запушване, но прочетох, че нещата могат да рецидивират - на същото място или на множество места, има съвети за прием на лецитин и т.н.
Вие какво ще ме посъветвате за превенция и за справяне, когато се появи блистерът?
Мислех, че сутринта ще ме боли при кърмене, но не беше така - наистина от тази гърда първите 1-2 засуквания са по-болезнени, но няма уплътнения и т.н.

Благодаря предварително!

Здравей Ivvangeline,
Радвам се, че вече си по-добре и че взетите мерки са дали позитивен резултат при справянето с блистера. Чудесно е, че веднага си потърсила идеи и информация.  Hug
 Компресите, цеденето, честото кърмене и отпушването обичайно помагат за зправяне с тях.   

Освен това, при някои майки помагат и други мерки:
 - „смаляване” на блистера - памуче, напоено с оцет се поставя в сутиена върху зърното (тъй като млякото съдържа много калций, а оцетът разтваря натрупания калций, се счита, че оцетът би смалил блистера);
-  „омекотяване” на блистера – след накисване на гърдите във вана или в съд с топла вода, в сутиена се поставя памуче, напоено в зехтин или олио от рапица (фъстъчено или царевично не се препоръчват поради възможност от алергична реакция). Може да помогне и поставянето на нещо топло върху памучето (например – затоплен чорап с ориз).
 Друг вариант за омекотяване е да се направи „солено киснене” – 2 чаени лъжици английска сол (10гр) се разтварят в чаша с топла вода и гърдата се потопява в този разтвор за няколко минути преди кърмене (счита се, че за да има добър ефект, е желателно да се прави поне по 4 пъти на ден);
 - Разтриване на областта около блистера с влажна кърпа преди кърмене (ако блистерът е „смален”и омекотен преди това, това обтриване и/или сукането после биха могли да го отпушат и да разрешат проблема). Въпросното обтриване може и да не е необходимо, ако другите методи вече са помогнали и е желателно да се прави внимателно, за да не се нарани нежната кожа;

За лечението на повтарящи се блистери
 - някои майки  намират, че помага масаж на гърдата, на ареолата и зърното с екстракт от семена на грейпфрут (не се нанася в чист вид, а в зехтин се капват няколко капки от екстракта; преди кърмене се отмива, защото доста горчи);
 - Пестеливо намазване с крем от витамин Е (трябва да се отмие преди кърмене) също би могло да помогне;
 - Нагревките повлияват благотворно според много майки (могат да се изпишат от гинеколога);

При повтарящи се блистери е възможно да има серия тапички в канала и те през известно време да достигат до повърхността на зърното. За да се избегне това, може да се опита с плавно цедене да се освободи млякото по цялата дължина на каналчето. По-добър ефект има, ако се направи след кърмене (за да има минимално количество мляко/ съответно – по-малко напрежение) и в топла вана (или поне в съд с топла вода) – позволява се на топлината да разшири каналчетата. Започва да се масажира зърното, за да може да се изцеди колкото може повече сгъстено мляко, след това – ареолата, след това – 1-2см назад и така се масажира сантиметър по сантиметър в кръг по цялата гърда, в посока от зърното към гръдния кош – изцежда се цялото количество мляко, което може да се изцеди (ако се започне обратно – от гръдния кош към зърното, млякото се придвижва в посока към блокираното каналче и може да се увеличи  напрежението);

- При много майки помага и профилактичния прием на Лецитин (хранителна добавка, която действа като емулгатор - пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета). Би могла да обсъдиш с лекар приема на добавката.
 - Положително влияние оказва ограничаването от „лоши” мазнини и много сладко.
 - Междувременно, за облекчаване на болката може да благоприятстват студени копреси след кърмене и/или (ако се налага, и то след консултация с лекар – някакво обезболяващо).

Желая ти да не случва повече да усещаш дискомфорт, за да наслаждаваш максимално на прекрасните кърмачески мигове с бебето!  Hug

# 571
  • София
Привет пак от мен
Нас утре ни изписват от болницата. С кърменето мъките ще се повтарят като гледам, много трудно засуква, постоянно иска на гърда, аз вече имам рани по зърната. Добре че Лансиноха пооблекчава.

За моето бързо раждане този път реших всичко да пробвам, защото първото ми раждане беше кошмар, а аз бях супер неподготвена. Та, помогнаха следните неща:
 - Господ!
 - арника от 36 седмица и още малко хомеопатични и по време на краткото раждане също. Благодарение на тях получих много лесно разкритие. Шийката почна да омеква около седмица след като почнах арниката
- никакъв магнезий цяла бременност (освен ако кръвни изследвания покажат липса)
- мнооооого разходки до последно, включително на Витоша.
- едно нещо, което разбрах последния момент от един сайт- бебетата се раждат бързо, ако са застанали правилно - с гръбче от ляво или по средата и с тил към шийката. С няколко упражнения и изчанчено спане 3 дена беба се обърна от лицево в идеално положение. Сайта беше нещо от рода www.spinningbabies.com
- готин лекар и атмосфера на раждане
- не много голямо бебе все пак - 3300

Не че не ме е боляло, няма такъв филм изобщо, но сериозната част беше около 30 мин, а цялото раждане към час и малко

Успех на всички, на които това предстои!

# 572
  • Sofia
И аз да се запиша в родилите мами. Нашата дългоочаквана дъщеря дойде на белия свят в болница Токуда на 8 юни (2 дни след термин) в 22:14. Роди се 3 кг. и 49 см. със спешно секцио. Приеха ме за естествено раждане с контракции на 5 мин. и разкритие 3 см. в 15 часа. Сложиха ми окситоцин. Сложихме епидурална упойка. Към 22:00 часа разкритието беше 7 см. но главичката на бебето не слизаше надолу, нещо му пречеше. Доктора каза - секцио, аз бях адски изплашена и изобщо не исках да се стога до операция, но естествено нищо не е по-важно от раждането на живо и здраво бебче. И така, преминахме към секцио. Оказа се че пъпната връв на бебето е била увита 2 пъти около вратлето (при приемането в болницата не ме гледаха на ехограф, макар че аз изрично поисках да видим пъпната връв, но докторите казаха - няма страшно, ще следим тоновете и те ще ни дадат достатъчно информация). В 22:14 се роди нашата малка принцеса, жива и здрава!

Ние вече сме вкъщи. Кърмим се от първия ден и, слава богу, имам достатъчно кърма. Ядем на около 3 часа, сега се опитваме да наложим режим да бодърстваме през деня и да спим нощем Simple Smile Ще видим дали ще ни се получи. Всичко е прекрасно.

Възстановяването от операцията е въпрос на няколко дни. Действително първите 3 дни си боли доста, няма удобна поза, в която можеш да лежиш, а бе гадна работа. Но след това вече започва да отшумява и след седмица може би вече си съвсем пълноценен човек. Днес вече 12 дни след раждането сме свалили конците и бих казала, че не чувствам абсолютно никакъв дискомфорт от операцията.

С пожелания за много здрави бебета и леко раждане на всички, на които им предстои.

# 573
Милиса, да ти е жива и здрава Доника! Прекрасно име сте избрали!
Честито и на Мимето! Всичко най-хубаво на малкия Кристиян!
Miho_She, честито за малката Мая! Да е жива и здрава и много да ви радва!

Bflm, радвам се, че всичко е минало добре!  Hug
Аделина, много е сладък Дани с пеленките!  Heart Eyes Ще го изпапкам! Аз почнах да слагам от многократните като сме си вкъщи, но пропускат, хем бая стягам. Много ме е яд, но ще продължавам, защото имаше малки подсичания по гънките на крачетата. Много са ми гадни обикновените памперси, страшно ми миришат!
 Моята е обаче голяма пикла.Ей на, за един час 3 пъти смених пеленката, а тя ми е мноооого чувствителна. Ако е мокър памперса не ще да заспи!  Whistling
Фешън, браво на Ян! Много добре си е наддал! Peace

Днес бяхме на консултация при нашата педиатърка. От 12.06, за 8 дена  е наддала точно половин килограм. Ще се конкурираме с Ян!  Heart Eyes Педиатърката много ни похвали, но и тя много ми се радва, че и двете ги кърмя/кърмих.
Вени_виви, не се разстройвай толкова! Гадно е наистина, че си се настроила за едно, пък то ще стане друго, ама какво толкова! Важното е ти и бебето да сте добре, пък секциото се преживява!  Hug
Стискам палци на още неродилите и какво чакате още, не сте ли родили! Шегичка! Mr. Green

# 574
Въпрос към някоя от консултанките по кърмене Peace  

Кърмим се доста активно в началото беше на горе долу 2 часа докато гърдите започнат да произвеждат достатъчно мляко, след като се прибрахме в къщи продължихме на същият режим на 2 ч. влезнахме и в периода в който иска да яде повече и по-честичко, но от тогава наблюдавам нещо което ме побърква когато усети дискомфорт( какъвто и да  е) колики, топло му е, нервен е...търси гърдата и иска да суче друго не помага разнасяме го пеем возим се абсолютно всичко, но без успех само кърменето го успокоява но това е почти постоянно не яде във всички случаи но иска да усеща че е на гърда, ако не е започва да плаче неистово и даже на няколко пъти така се захласна че посиня от рев и се вкамени  Shocked Shocked Shocked изкара ми англеите. ВЪпроса ми е това период ли е или ако не е как мога да влезнем в някакъв ритъм, защото ми е много изморително постоянно с гърди отвън кърмеща а и имам чусвото че ми ползва гърдата за биберон  newsm78.Моля ви дайте някакъв съвет защото ако продължаваме така ще полудея  ooooh!

# 575
Привет на всички!  Simple Smile
Честито на всички родили мами!  Hug
Аз се прибрах от вилата и съм в очакване...да си призная честно - хваща ме страх Confused
Онзиден бях на преглед и ми се скараха ,че се стискам при гинекологичен преглед..как ще родя "ако се държа така" Rolling Eyes Иначе бебчо се очертава дребен , към 2.900 кг ,но според мен си е добре .

# 576
  • София
Честито на всички новородили мами Simple Smile Да са ви живи и здрави малките съкровища  Heart Eyes

И ние продължаваме да наддаваме с пълна сила  Grinning Стискам палци на всички, които кърмят да се справят с несгодите  Hug

На нас взе да ни става много жега в София и ще палим маратонките за Велинград  Wink Дано чистия въздух и планината ни се отразят добре  Whistling

# 577
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ
Нашата беба беше 2 дни в интензивното след раждането. Днес ми я дадоха виче и ми показаха как да я кърмя/до сега  е била на ам/ . Засука почти веднага, но но 5-тото засмукване се откязва. Започва да плаче истеричиски и да почервенява.. Според мен нещата ще се получат, но иска търпение и постоянство. Ако в 12 на обед са и дали ам, в 3 се опитах да кърмя.дръпна няколко пъти и това и беше. В 6 и дадох гърда отново, но пак засука 5-6 пъти и само рев.сестрата и даде ам и си го изяде цялото. В 9 и 12 часа се повтори същото. Дежурната сестра ме обвини, че съм немарлива майка и на мен  ми се срина света. Имам много кърма, но тя не засуква достатъчно. Моля ви посъветвайте ме какво да направя, че да суче  достатъчно?

# 578
  • София
Sveta29, на дежурната сестра дали би й се отразил добре един немърлив бой от стотина майки, аз само това да питам #2gunfire

# 579
  • София
Sveta... Shocked как така??? Я не и обръщай внимание.или се оплачи. То не ти е до това,де,но подобни простотии да ти говори някой,който е длъженда ти помага...иначе пробвай ако бебето е пост при теб да му предлагаш колкото често иска. Но тя консултанта ще ти ксже най-точно.АЗ не знам що се обаждам Simple Smile

# 580
Ох, какво да ви кажа. Ще полудея. От 6 без 10 я мъча на гърда, рев и рев и това е . Смукна два пъти и край . Поисках помпо / не е позволено да ползваме наши, болницата предоставя/ каза ми да питам следващата смяна  /каза сестрата която ме обвини в немърливост /     Cry  Cry  Cry

# 581
  • Бургас
Ох, какво да ви кажа. Ще полудея. От 6 без 10 я мъча на гърда, рев и рев и това е . Смукна два пъти и край . Поисках помпо / не е позволено да ползваме наши, болницата предоставя/ каза ми да питам следващата смяна  /каза сестрата която ме обвини в немърливост /     Cry  Cry  Cry

Ужас  #2gunfire, коя е тя, че да говори така.Днес мисля Ризова е на смяна, може да говориш с нея, сигурно ще ти даде съвет.А между другото и сподели за отношението или на нея или на Гери.Немогат да те обвиняват в такова нещо ... чудно ми е коя ли е тази, защото имаше една докато лежах за задържане там, която последната вечер ми размърда абоката и ръката ми се поду, та дали няма да е същата мърла  newsm78

Да споделя, че днес ми е термина, ноооо никакви сигнали за раждане, та ще си чакам май до прегледа във вторник  Crossing Arms

# 582
Дони, мисля да кажа на Гери, че тя поне ще ме успокои. До неделя съм тук , хайде да се засечем

# 583
  • Бургас
хайде, ама ... бебчо явно е на друго мнение  Thinking .Между другото от снощи леко ме наболява корема, но болката не е като да е от контракция, защото самия корем не ми се стяга, само ме боли много ниско долу и то почти постоянно.Чудя се дали бебо се намества или ... знам ли какво става вече  Whistling

# 584
Честито и от мен на всички нови майки Simple Smile Да са ви здрави, усмихнати и много щастливи малките бебчета!
donito Стискам палци скоро да дойде и твоя ред , както и на foxy , Cvety и всички останали, които забравям ..
Аз също си чакам реда, утре ми е термина, явно ще го подмина Sad

Общи условия

Активация на акаунт